Vodič za sve buduće mame, evo kako izgleda trudnoća po nedeljama


Saveti Zdravlje

Rođenje deteta je jedan od najznačajnijih, može se sigurno reći prelomnih trenutaka u životu svake porodice. Već od prvog pozitivnog testa, pa preko do pregleda i potvrđivanja trudnoće od strane lekara, budući roditelji, pogotovo ako im je ova trudnoća prva, su zbunjeni, ne znaju šta da očekuju, ne znaju kako izgleda trudnoća po nedeljama i počinju da istražuju.


Treba napomenuti da čak i mnoge žene koje su planski ostale u drugom stanju ne znaju kako zapravo izgleda trudnoća po nedeljama. Mnoge se začude kada im lekar na pregledu koji zakažu odmah nakon urađenog testa, nakon izostanka menstruacije, ne može potvrditi trudnoću. U praksi ginekolozi tek u šestoj nedelji mogu da potvrde da postoji trudnoća, kada se embrion može videti na ultrazvuku. 


Kako se računa trudnoća po nedeljama?


Pored toga što se začude zbog potvrde o drugom stanju tek u šestoj nedelji, mnoge žene ne znaju kako se računa trudnoća po nedeljama


Kao početak drugog stanja, odnosno trudnoće, uvek se uzima prvi dan poslednjeg menstrualnog ciklusa. To praktično znači da se trudnoća po nedeljama računa dve cele nedelje pre začeća, a traje ukupno 40 nedelja.


Prvi trimestar – najveće hormonalne promene


U prvom trimestru, od prve do petnaeste nedelje, se kod budućih mama dešavaju najveće hormonalne promene. Od trenutka oplodnje jajne ćelije pa sve do usađivanja embriona u zid materice raste nivo hormona HCG koji štiti sam embrion od toga da ga telo majke odbaci. Ovaj hormon značajno utiče na promene raspoloženja kod trudnica pa se može reći da je trudnoća po nedeljama u prvom trimestru, i zbog samog saznanja, ali i svih hormona, najveći emocionalni rolerkoster. Tome mnogo doprinosi i činjenica da majka počinje da oseća prve mučnine. 


Kada je razvoj bebe u pitanju, trudnoća po nedeljama u prvom trimestru je možda najintenzivnija jer se baš tada razvijaju svi organi. U ovom periodu se najviše razvija bebin mozak, pa je zbog toga glava veća od tela. 


Drugi trimestar – kraj mučnina


Trudnoća po nedeljama u drugom trimestru je pravi blagoslov, u odnosu na prvi. U ovom periodu se nivo hormona HCG smanjuje, pa bi trebalo da nestanu sve neugodnosti iz prvih nedelja – mučnina, glavobolje, povraćanje. Tada se i mamin apetit povećava i počinje da se primećuje stomak. U ovom periodu će sve prvorotke, negde oko 20 – te nedelje, da osete pomeranje svoje bebe. Majke koje su već rađale će pomeranje bebe osetiti znatno ranije. Tada treba uraditi još jedan ultrazvučni pregled. 


Treći trimestar – beba najviše raste


Od 27 – me nedelje bebe su sve aktivnije. Mame će bebine pokrete osećati u svakom dobu dana, a mnoge žene su rekle da nisu mogle da spavaju zbog aktivnosti svojih beba. U ovom periodu beba najviše raste pa se najviše i razlikuje trudnoća po nedeljama, kako prolaze. Mamino telo se menja, sve teže hoda zbog težine stomaka i u ovom periodu će najviše odmarati. Između 28 – me i 32 – ge nedelje treba uraditi još jedan ultrazvučni pregled zbog provere napredovanja bebe. Već oko 37 – me nedelje je beba potpuno razvijena i spremna za samostalni život. Tada treba raditi CTG test i polako se pripremiti za porođaj.








Srodni tekstovi:


Auto sedišta za bebe i decu postala su deo njihovog odrastanja

 Mora se priznati da u ne tako davnoj prošlosti nije bilo govora o tome da je neophodno ...

Detaljnije

5 ključnih stvari za uspeh vašeg deteta u školi

Uspeh u školi ne zavisi samo od ocena i školskog uspeha, već je rezultat mnogih faktor...

Detaljnije

Koji sportovi su idealni za dete i zašto?

Svako dete je svet za sebe, splet jedinstvenih interesovanja, sposobnosti i potencijala. U svetu u k...

Detaljnije

Šta sve treba da spakujete detetu u ranac za vrtić?

Kao roditelj sigurno u svakom trenutku brinete za svoje dete i uvek želite da bude u potpunosti prip...

Detaljnije
Copyright © 2018 Decije ćoše. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS