Teen soba: Kako zadovoljiti želje roditelja i potrebe tinejdžera


Saveti Saveti

 

Biti roditelj je divno iskustvo koje, i pored svih iskušenja koja dolaze uz njega, ima mnogo divnih trenutaka. Međutim, sav spokoj roditeljstva se menja kada vaša deca postanu tinejdžeri i kada pubertet stupi u njihovu svakodnevicu - ovo je period koji definiše njihov kasniji život i kada se oni izgrađuju kao ličnosti. Zbog toga im je neophodno pružiti jedan novi vid slobode i ohrabriti ih da postanu samostalniji nego ranije. Jedan od načina da to uradite jeste da im date sobu u kojoj će moći da budu sami i u kojoj neće samo spavati, nego će tamo o učiti, igrati se, provoditi vreme sa prijateljima i organizovati svoj lični prostor. Ali, kako organizovati takvu sobu i kako pomiriti želje tinejdžera sa mogućnostima roditelja?

Gde obezbediti ovaj prostor?

Ovo je najveći problem sa uređenjem sobe za tinejdžer jer većina roditelja naprosto nema dovoljno prostora da svakom detetu da zasebnu sobu. Zbog toga moraju da budu kreativni i da smisle rešenje koje će odgovarati svima. To obično znači da tinejdžeri dobiju najmanju sobu u stanu ili kući, a kada je u pitanju dvoje ili više dece, onda oni dobiju najveću sobu koju dele dok se roditelji smeste u najmanju sobu. Ako ovo nije moguće, alternativno rešenje je pregrađivanje zidova i dobijanje više manjih, zasebnih soba umesto jedne ili dve ogromne. 

Kako urediti sobu za tinejdžera?

Najjednostavniji način da svojim tinejdžerima date sobu koja im odgovara jeste da ih smestite u zasebnu sobu i pustite ih da je samo urede. Naravno, to ne znači da bi trebalo da im date potpunu slobodu izbora - jer većima tinejdžera ipak nisu dizajneri i pretvoriće svoju sobu u galeriju postera svojih omiljenih bendova - ali im slobodno dajte mogućnost da izraze svoju kreativnost na taj način. Oni će urediti sobu tako da im bude najudobnija i najlepša moguća, a tako će se još prijatnije i bolje osećati u njoj - i upravo u tome je i poenta celog ovog procesa.

 

Koliko bi ova soba trebala da bude velika?

Sobe za tinejdžere, isto kao i spavaće, dnevne i druge sobe u našim kućama, različitih su veličina i oblika. Ne postoji nikakvo pisano pravilo koje definiše koliko bi velika trebala da bude soba za vaše dete, ali veće nije uvek bolje u ovom slučaju. Iako su velike sobe komfornije, one su obično i neurednije, naročito kod mladih koji još uvek ne umeju da se brinu o sopstvenom prodoru na pravi način. Zbog toga su sobe od desetak kvadrata sasvim dovoljne za tinejdžere, ali kako obezbediti optimalnu veličinu soba? Ako vam nije do rušenja starih zidova i zidanja novih, uvek možete da se odlučite za opcije koje vam nudi kvalitetna novogradnja jer u ovom slučaju možete da utičete na raspored i većinu prostorima pre no što se uselite. Stanove koji se grade na ovaj način odlikuje upotreba inovativnih materijala koji obezbeđuju zvučnu i toplotnu izolaciju, te će vaši tinejdžeri moći da uživaju u svom prostoru na najbolji mogući način.

Kada je pravi trenutak za ovaj potez?

Najveća razlika između današnjih tinejdžera i tinejdžera prethodnih generacija je u tome što su današnjih mladi mnogo samostalniji i sposobniji da žive sami. Ovo znači da im ranije možete pružiti mogućnost da imaju svoju sobu - ne pre dvanaeste ili trinaeste godine, naravno, ali čim pređu tu granicu, možete sa njima da počnete da razgovarate na ovu temu. 


Sve ove odluke se razlikuje od porodice do porodice i deteta do deteta, ali ako primećujete da su vaši tinejdžeri nezavisni i sposobni da organizuju svoj prostor, pomozite im da dovedu svoju samostalnost na novi nivo time što ćete im dati sobu u kojoj će se osećati kao kod kuće - bukvalno!

Srodni tekstovi:


Kako prepoznati laringitis: simptomi upale grkljana

Laringitis je medicinski termin koji označava upalu grkljana, a karakterišu ga različiti simp...

Detaljnije

Koje su najveće prednosti učestvovanja u programu razmene učenika i da li prihvatiti ovakvu šansu?

Program razmene učenika je jedna od najvećih šansi za usavršavanje i dokvalifikaciju p...

Detaljnije

PROČITAJ ZAŠTO JE PROBIOTIK SJAJAN SAVEZNIK U BORBI ZA ZDRAVLJE

Bilo da su prirodni, sadržani u različitim namirnicama, bilo farmaceutski proizvod, u vidu tableta, ...

Detaljnije

Kako izabrati najlpraktičniji tepih za dnevni boravak ako imamo malo dete

Mekane, nežne na dodir, tople i vrlo kvalitetne prostirke za pod koje osvajaju savršenstvom, ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Decije ćoše. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS