Kako prelazak na čvrstu hranu utiče na bebu?


Saveti Zdravlje Saveti Zdravlje

bebin prvi meni

Iako ste se takoreći juče porodili, vaše čedo veoma brzo raste i bliži se nova značajna faza u njegovom životu - prelazak na čvrstu hranu. 

Iako je možda još rano da osmišljavate bebin prvi meni, dobro je da naučite kako da prepoznate znake spremnosti na čvrstu hranu. Takođe, važno je da znate da će tokom cele prve godine života ključna namirnica i dalje ostati majčino mleko ili formula. 

Bebe obično prelaze na čvrstu hranu negde u periodu između 4. i 6. meseci. Najčešći znaci da je dete spremno za uvođenje čvrste hrane u ishranu su:

  • Dete drži glavu čvrsto i samostalno sedi.

  • Pokazuje interes za hranom koju jedu drugi članovi porodice.

  • Gubi refleks izbacivanja hrane jezika (tzv. "gag" refleks).

  • Pokazuje znake da nije zadovoljno samo mlečnim obrokom, kao što je češće traženje hrane ili smanjenje apetita za mlekom.

Kada budete smišljali bebin prvi meni i počeli s uvođenjem čvrste hrane, preporučuje se početi s jednostavnim i mekanim namirnicama, poput pirea od povrća ili voća. 

Kasnije se postupno mogu uvesti žitarice i proteini. 

Važno je obratiti pažnju na reakcije deteta na nove namirnice i uvesti ih jednu po jednu, kako biste pratili moguće alergijske reakcije ili netolerancije.


Šta mogu da očekujem kada beba pređe na čvrstu hranu? 


Evo nekoliko uobičajenih načina na koje bebe mogu reagovati na čvrstu hranu:

  • Povećan interes za hranom: Mnoge bebe izražavaju znatiželju i interes za novu hranu koju još nisu probale. Mogu pokazivati želju za istraživanjem i uzbuđenje prilikom upoznavanja novih ukusa i tekstura.

  • Povećanje energije i budnost: Kako se prelazi na čvrstu hranu, neke bebe mogu pokazivati povećanu energiju i budnost. To može biti posledica povećanog unosa kalorija i hranjivih materija koje im pruža raznolika ishrana.

  • Promene u stolici: Neke bebe se mogu suočiti s promenama u konzistenciji, boji i mirisu stolice. To je normalno, osim ako nije popraćeno drugim problemima kao što su proliv ili zatvor.

  • Može biti potrebno više ponavljanja: Beba možda neće odmah prihvatiti nove namirnice. Ponekad je potrebno nekoliko ponavljanja i pokušaja kako bi dete prihvatilo novu hranu.

  • Promene u apetitu: Prelazak na čvrstu hranu može uticati na apetit bebe. Nekima se može svideti nova hrana i početi jesti više, dok drugi mogu biti selektivni ili pokazivati manje interesa za hranom.

  • Alergijske reakcije: Uvođenje novih namirnica može povećati rizik od alergijskih reakcija. Zato je važno da uvodite nove namirnice jednu po jednu i da pratite reakcije bebe. Ako primetite znakove alergijske reakcije, poput osipa, svraba, oticanja ili problema s disanjem, odmah se obratite pedijatru i izbacite tu namirnicu na određeni period.


Kako da znam da li beba prima dovoljno nutrijenata iz čvrstih namirnica?


Kako beba postepeno prihvata raznovrsne namirnice, one postaju sve važniji izvor nutricije. 

Da biste bili sigurni da dete dobija sve što mu je potrebno za zdrav rast i razvoj, važno je da mu ponudite raznoliku hranu. Tu se pre svega misli na raznovrsno povrće i voće, žitarice i proteine.

Procenite koliko hrane vaše dete uzima tokom obroka. Ako imate posla sa “izbirljivcem” ili ako dete odbija hranu ili deluje nezainteresovanoi, probajte sa nekom drugom namirnicom. Za bilo kakvu brigu oko ishrane deteta, obavezno se posavetujte sa  pedijatrom.

Pedijatar će na redovnim kontrolama pratiti rast i razvoj vaše bebe. Zanimaće ga kakav je bebin apetit, kao i broj mokrih pelena i stolica. Pravilan rast i postizanje razvojnih prekretnica (razvnomerno dobijanje na težini i postizanje motoričkih sposobnosti) mogu pokazati da li dete prima dovoljno nutrijenata. 

Ako je vaše dete živahno i puno energije, najčešće nema razloga za brigu. 

Ako se pedijatar zabrine da beba možda ne dobija dovoljno nutrijenata, moguće je da će preporučiti dodatne analize ili testove kako bi se razjasnila situacija. To može uključivati testiranje nivoa određenih hranjivih materija u krvi, kao što su gvožđe ili vitamin D.

Generalno, da biste osigurali izbalansiranu i hranjivu ishranu, dobar savet je da pokušate da uspostavite rutinu obroka. Ovakva rutina će dugoročno biti od koristi, jer rutina i redovni obroci čine osnovu zdrave ishrane i u kasnijem životu. 

Ipak, uzmite u obzir i to da je potpuno normalno da se bebama i maloj deci ponekad menja apetit, i budite otvoreni za određenu fleksibilnost. 







Srodni tekstovi:


Simptomi, razvoj bebe i korisni saveti u trećem mesecu trudnoće

Treći mesec trudnoće je period koji označava kraj perioda em...

Detaljnije

Kako pripremiti predškolca za polazak za školu

Polazak u prvi razred podrazumeva nešto sasvim novo, kako za dete tako i za njegove roditelje...

Detaljnije

Kada je potrebno da dete odvedete fizijatru

Svi koji imaju malu decu znaju koliko su česti odlasci na sistematske preglede, naročito u prvoj god...

Detaljnije

Male boginje kao neizbežna virusna pretnja u vrtićima?!

Male boginje predstavljaju jednu od najzaraznijih bolesti koje postoje, a zatvoreni prostori poput v...

Detaljnije
Copyright © 2018 Decije ćoše. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS