Savet za roditelje, zašto bi dete trebalo da odabere svoj ranac za školu?


Dečija oprema Dečija oprema


Polazak u školu je velika prekretnica za svako dete, ali i za svakog roditelja. Mnogi roditelji se teško mire sa činjenicom da je njihovo dete zvanično porasla i da počinje da ima svoje obaveze i da će razviti društveni život. S druge strane, činjenica da dete polazi u školu im znatno olakšava organizaciju, jer će roditelj koji je čuvao dete, najčešće mama, moći da se vrati na posao. 

Ulazak u kolektiv za neku decu može biti blagotvoran, mnogi mališani uživaju da budu u grupi sa svojim vršnjacima i da se sa njima igraju, a za drugu decu je zastrašujuć. Dok za neke boravak u školu i dobijanje još jednog autoriteta – vaspitačice predstavlja period zabave, za mnogu decu, ukoliko nisu dobro pripremljena, ovo predstavlja period terora. Zato roditelji treba da decu nedeljama unapred pripremaju za to, da pričaju sa njima o tome šta ih čeka i šta će raditi, da zajedno razgledaju najbolje rančeve za školu i da ih uključe u sve ostale aktivnosti vezane za pripremu za školu.

Dečiji rančevi za školu kao simbol prvog koraka ka samostalnosti

Baš zbog toga što polazak u školu i učlanjenje u kolektiv mnoga deca, ali i neki roditelji doživljavaju dramatično, za ovo se treba postepeno pripremiti. Već smo pomenuli da se sa mališanima nedeljama unapred treba razgovarati o tome kako će im biti u školuu. Treba navesti sve pozitivne strane boravka u školuu – pronalaženje novih drugara, zabavne igre i igračke, učenje, crtanje i slično. Obavezno naglasite i kako će vaspitačice biti dobre i da će ih lepo čuvati i igrati se sa njima. 

Da bi lakše prihvatili prelazak treba im omogućiti da imaju i neke samostalne odluke u vezi polaska u školu. Dečiji rančevi za školu su odličan simbol te samostalnosti. Rančeve će mališani nositi svakodnevno i oni ih simbolički izdvajaju od mlađe dece u okolini koja još uvek nisu „velika“ kao oni i nemaju obavezu odlaska u školu gde će boraviti „sami“ odnosno, bez nekog člana porodice. Osim toga, mališani će se sa svojim novim rančevima na leđima osećati bitno i veliko. Sve to će učiniti da polazak u školu i odvajanje od kuće ne bude dramatičan već veseli događaj.

Baš zbog toga šta dečiji rančevi za školu predstavljaju za mališane, treba ih pustiti da sami odaberu onaj koji ćete kupiti. Polazak u školu će biti daleko lakši ako dete ima ranac sa likom omiljenog crtanog ili filmskog junaka. Osim toga, njima će mnogo značiti činjenica da su im roditelji dozvolili da sami odaberu nešto tako važno kao ranac. 

Ne mora samo ranac

Nisu samo dečiji rančevi za školu ti koji mogu biti prvi simboli samostalnosti i odrastanja kod dece koji će im donekle olakšati ovu tranziciju u životu. To mogu biti i patike ili jakna ili nešto drugo. Ukoliko planirate da Vaš mališan spava u školuu možete zajedno odabrati pidžamice koje će služiti za spavanje u školuu. Isto važi i za patofnice u kojima će biti najveći deo dana. Jako je važno da ih uključite u izbor stvari za polazak u školu jer je to jedan od načina da učinite da mališani zapravo željno iščekuju ovaj veliki događaj. Uz to dodajte i kupovinu nekog školskog pribora – bojica, flomastera i bojanki koje će dete koristiti kod kuće „za vežbanje“ i znajte da ste na pravom putu.

Saveti za kupovinu rančeva:

  • Koliko veliki treba da budu rančevi?

Za razliku od školskih, dečiji rančevi za školu uopšte ne moraju da budu veliki. Obzirom na to da će ih koristiti mališani u uzrastu od tri do šest godina, odnosno sve dok ne krenu u predškolsko, slobodno možete birati u sektoru sa najmanjim rančevima. Pre kupovine treba da proverite da li će u ranac moći da stane kompletna presvlaka za dete, pidžama, patofnice, možda neka užina, ali i, po potrebi igračka bez koje dete ne može da zaspi. Obavezno u radnji izmerite da li ručke ranca odgovaraju malenim dečijim ramenima i da li se njihova dužina može prilagoditi. Ako nađete ranac sa anatomskom potporom, onda još bolje.

  • Ne treba da propuštaju vodu

Kvalitetni dečiji rančevi za školu nikako ne bi smeli da propuštaju vodu. Ovo je posebno važno ukoliko planirate da ih u školu vodite pešaka. Čak i da nije tako, imajte na umu da će oni sa grupom često ići u šetnje, u koje će sigurno nositi i svoje rančeve. Može se desiti nekada da ih iznenadi kiša tako da je bolje da o tome razmislite unapred.

  • Odvojeni deo za vodu

Prilikom kupovine ranca proverite da li ima spoljni odeljak za flašicu za vodu. Ovo nije na odmet upravo zbog gore pomenutih šetnji jer je deci mnogo jednostavnije da uzmu vodu iz spoljnog odeljka nego iz unutrašnjeg. 








Srodni tekstovi:


EEG pregled kod dece: prednosti i izazovi

Elektroencefalografija (EEG) je neinvazivna metoda koja se koristi za merenje električne aktivnosti ...

Detaljnije

Ureaplazma - da li je plod može dobiti od majke?

Ureaplazma je parazitska bakterija, sinonim za "tihu infekciju" jer se simptomi retko ispo...

Detaljnije

Deca i kućni ljubimci: Kada je pravo vreme?

Jedno od najčešćih pitanja koje deca postavljaju roditeljima je ono vezano za kućne ljubimce ...

Detaljnije

Praznik u dečijem stilu! Rođendani koji inspirišu!

Rođendani su više od godišnjeg obeležavanja starosti, oni su praznici u dečijem stilu,...

Detaljnije
Copyright © 2018 Decije ćoše. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS