Važnost pripreme za dojenje bebe


Saveti Saveti

Drugo tromesečje trudnoće predstavlja period u kome se buduće majke mogu početi pripremati za dojenje, što je jedan od najvažnijih aspekata nege novorođenčeta. Ova priprema uključuje niz koraka i aktivnosti koje mogu pomoći u uspostavljanju uspešnog hranjenja bebe.

Priprema dojke za dojenje u 24. nedelji trudnoće

Priprema dojki može početi i pre nego što se beba rodi. Već 24. nedelja trudnoće predstavlja period kada dojke počinju da proizvode kolostrum, prvo mleko koje beba dobije nakon rođenja. Važno je u ovom periodu započeti pripreme kako bi dojke bile spremne za bebu. To uključuje pravilnu negu i masažu dojki, kao i pripremu bradavica. Takođe, važno je proveriti da li ima kvržica ili drugih promena na dojkama da biste se uverili da je sve u redu.

Kupovina opreme za dojenje

Kupovina opreme koja će vam pomoći da lakše dojite je još jedan važan korak u pripremi. Nije neophodno da krenete sa kupovinom opreme kada uđete u 24. nedelju trudnoće, ali se preporučuje da počnete sa laganim opremanjem. Oprema koja vam je potrebna uključuje pumpicu za dojku, sterilizator za flašice, bočice, šolje i druge potrepštine. Takođe je važno nabaviti i pravilno prilagoditi grudnjake koji će pružiti podršku dojkama i olakšati hranjenje bebe.

Saveti za početak dojenja

Uspostavljanje i održavanje laktacije u početku može biti izazovno, ali uz prave savete i podršku, većina majki uspešno doji svoje bebe. Kada se beba rodi, važno je da što pre počnete sa hranjenjem kako biste uspostavili vezu između vas i bebe, ali i stimulisali proizvodnju mleka. Prilikom hranjenja bebe treba obratiti pažnju na njen položaj i pravilno prihvatanje dojke. Takođe se preporučuje redovnost u ishrani bebe, kako bi se održala proizvodnja mleka i sprečile komplikacije kao što su upala dojki ili mastitis.

Tokom perioda laktacije, preporučljivo je izbegavati upotrebu kupki i pena za telo sa intenzivnim mirisom, posebno u predelu grudi. Beba voli mamin prirodni miris koji joj pomaže da pronađe bradavicu, lako je uhvati i aktivnije sisa.

Kako se nositi sa čestim problemima

Uprkos činjenici da dojenje može biti prirodan i zdrav način hranjenja bebe, postoje određeni problemi sa kojima se majke mogu suočiti. Uobičajeni problemi sa hranjenjem bebe na ovaj način uključuju bolne bradavice, smanjenu proizvodnju mleka, začepljenje mlečnih kanala i mastitis. Važno je da se majke upoznaju sa ovim problemima kako bi bile u stanju da prepoznaju simptome i reaguju na vreme. Pored toga, na raspolaganju su mnogi resursi i saveti koji pomažu u prevazilaženju ovih problema, uključujući konsultacije sa pedijatrom ili konsultacije sa ginekologom.

Pored toga, važno je zapamtiti da ishrana bebe na ovaj način nije za svakoga i da majke ne bi trebalo da se osećaju loše ako ne mogu da hrane svoju bebu na ovaj način. Postoji mnogo razloga zašto neke majke ne mogu ili ne žele da doje svoju bebu, i to je u redu. U ovim slučajevima postoje alternative kao što su formula ili donirano mleko koje će bebi obezbediti neophodnu ishranu. Konačno, važno je imati podršku i pomoć tokom ovog procesa. Podrška partnera, porodice i prijatelja može biti presudna za uspeh. Takođe, postoje različiti resursi i organizacije koje pružaju savete i podršku majkama tokom dojenja.
Srodni tekstovi:


Ideje za zdrav visokoproteinski doručak za decu

Kada su proteini uključeni u doručak, pomažu u ubrzavanju metabolizma, održavanju stabilnog nivoa &s...

Detaljnije

Nekoliko saveta za lakše putovanje sa bebom

Ukoliko planirate da putujete sa svojom bebom sigurno se pitate na koji način da to izvedete. Putova...

Detaljnije

Šta je sve potrebno školarcu za polazak u školu

Za školarce uzbuđenje, za roditelje noćna mora! Pripremanje za polazak u školu  o...

Detaljnije

Kako pomoći detetu da prihvati nošenje fiksne proteze?

Deca ne vole da se razlikuje od svojih vršnjaka. Većina klinaca vole da budu isti ili slični ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Decije ćoše. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS