Kako izabrati najlpraktičniji tepih za dnevni boravak ako imamo malo dete


Saveti Uređenje


Mekane, nežne na dodir, tople i vrlo kvalitetne prostirke za pod koje osvajaju savršenstvom, upravo su tepisi renomiranih proizvođača. Biraju se za sve tipove enterijera, a sve češće se mogu sresti i u ušuškanim poslovnim ambijentima kao što su kancelarije. Tepih je neizostavan deo uređenja prostorije i bira se u kao svedeni ili vrlo efektan komad koji privlači pažnju. 

Da bi se odabrali tepisi koji su kvalitetni, važno je posvetiti pažnju materijalu izrade, detaljno i pedantno izmeriti prostor koji je namenjen prostirci, kao i ustanoviti odgovarajući stil. U skladu sa tim, raznovrsna ponuda tepiha obuhvata varijante sa trodimenzionalnim šarama, petljama, tkanjem, resama, kao i specijalno osmišljenim dezenima i ilustracijama. 

Tepih kreiran od prirodnih ili sintetičkih materijala?

Sigurno je da tepisi izrađeni od prirodnih materijala, kao što je vuna ili pamuk, imaju vrlo dugovečnu upotrebu, trajnost i postojanost boja, kao i kvalitet bez konkurencije. Ipak, nekada se ovakve, iako organske, ekološki zasnovane i prirodne varijante mogu habati, gubiti niti i biti ne tako jednostavne za održavanje. Svakako se prednost daje održivim materijalima, ali su i sintetičke kategorije postale vrlo zastupljene na domaćem i inostranom tržištu. Za dnevnu sobu, važno je odabrati kvalitetan tepih koji će se jednostavno održavati.

Vrlo popularan je polipropilen, akril, poliester, najlon ali i viskoza, kao trajne i otporne kombinacije vlakana. Sintetički tepisi su jednostavni za održavanje, i neki sem povremenog pranja i istresanja nema potrebe da se češće podvrgavaju tretmanu vodom ni hemijskim sredstvima. Takođe, značajno je napomenuti da je veštački tepih vrlo tolerantan na fleke, posebno vrsta koju karakterišu guste niti, odnosno petlje čija visina se kreće i do 10 centimetara. 

Širok spektar boja i dezena, ili jednostavne nijanse u jednom tonu?

Tepisi su dostupni u velikom broju boja, čak i nijansi jednog istog tona, dok su uzorci svim kupcima na raspolaganju u prodajnim salonima. Na taj način, materijal izrade se može dodirnuti, razmotriti sa stanovišta debljine, nijanse, lakoće održavanja i sličnih karakteristika. Kada se uzima u obzir ton karta i određivanje idealne boje, ili čak kombinacije od nekoliko nijansi, tepisi se kupuju u skladu sa ostatkom dizajniranog enterijera. Naime, on može da bude skladan, kompaktan i svedeni, ali ne manje funkcionalan detalj koji ima neutralni ton – sivu, bež, belu, braon ili neku pastelnu boju. 

Danas su takođe popularni dizajnovi koji imaju upečatljivu boju, čak i fluorescentne tonove, sa trodimenzionalnim motivima. Tekstura za dnevnu sobu razlikuje se od šarenih motiva namenjenih dečijem kutku, i u tom pogledu se biraju cvetni dezeni, linije, čak i potpuno jednobojne varijante, bez obzira da li je ton sveden ili privlačan oku. Za enterijer dnevne sobe, bez obraćanja pažnje na to da li je kvadratura ograničena ili raskošna, biraju se kvadratni, pravougaoni, okrugli i ovalni tepisi, posebno u dizajnu „shaggy“, koji karakterišu petlje, odnosno duža sintetička vlakna. 

Tepisi za dnevnu sobu su vrlo raznovrsni sa aspekta materijala, dimenzija, oblika, boja i dezena. U skladu sa raspoloživim budžetom, prirodne varijante su uvek pun pogodak, ali su i sintetičke vrste tepiha vrlo zastupljene na svim tržištima kao kvalitetne i jednostavne za održavanje. Čuveni „čupavi“ tepih odlično je dizajniran za svaki tip prostora, a najčešće se sreće i u dnevnim sobama, kako kuća, tako i stanova.
Srodni tekstovi:


Da li deca mogu da uče engleski onlline?

Pitanje šta deca mogu, a šta ne mogu ne treba ni da postavljamo, često govorimo da su ...

Detaljnije

Saveti za uređenje dečijih soba

Uređenje dečijih soba predstavlja jedinstven izazov za roditelje i dizajnere enterijera. Osim &scaro...

Detaljnije

Praktičnost i funkcionalnost dečijih kolica

Kada je u pitanju briga o bebi, roditelji uvek žele da obezbede najbolje. U toj nameri, različita op...

Detaljnije

EEG pregled kod dece: prednosti i izazovi

Elektroencefalografija (EEG) je neinvazivna metoda koja se koristi za merenje električne aktivnosti ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Decije ćoše. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS