Kako da pravilno održavate drvene igračke


Saveti Saveti

Svaki roditelj se bar jednom suočio sa frustracijom oko količine plastike u dečijim igračkama i njihovog odlaganja kada ih dete preraste. Plastika je svuda oko nas, a kada su igračke u pitanju, svaka porodica proizvede bar jednu mini deponiju. Zato su drvene igračke fantastična stvar i sve više se govori o prelasku na njih. One su bezbedne, prirodne i izdržljive, ali veoma korisne za vežbanje motorike deteta. Biorazgradive su i vrlo često su napravljene od održivog drveta. 

Drvene igračke bezbedne za decu ne sadrže PVC, ftalate ili toksične hemikalije koje se koriste u plastičnim igračkama. Igrajući se drvenim igračkama, mališani se osećaju dobro, uče o svetu koji ih okružuje i uživaju u razvoju kreativnosti i igri. 

Drvene igračke će, zbog svoje izdržljivosti, obezbediti dugogodišnju igru vašoj deci, a uz odgovarajuću negu u njima će uživati i vaši unuci i praunuci. Zato vam dajemo savete kako da pravilno održavate drvene igračke, da bi vam trajale što duže, a i bile potpuno bezbedne za igru mališana.

Koliko često treba da čistite drvene igračke?

Odgovor na ovo pitanje najviše zavisi od vrste drvene igračke i kako ili gde se vaše dete igra sa njom. Za razliku od plastičnih igračaka, antimikrobna svojstva drvene igračke sprečavaju nakupljanje štetnih bakterija i virusa na njenoj površini.

Zato je univerzalni savet da se drvene igračke čiste onda kada se na njima nakupi prljavština ili druge materije poput osušenih čestica hrane, kao i kada je dete bolesno pa je više u kontaktu sa njima. Sa druge strane, ukoliko je dete malo i često ih stavlja u usta, čišćenje će morati da bude češće.

Da li drvene igračke treba dezinfikovati?

Jedna od najvećih prednosti drvenih igračaka je to da imaju prirodna antimikrobna svojstva. To znači da one prirodno ubijaju mikroorganizme kao što su bakterije, virusi i buđ, umesto da ih razmnožavaju. Za razliku od bakterija koje se razmnožavaju na površini plastičnih igračaka i koje zahtevaju jake, toksične hemikalije da ih uklone, drvene igračke se prirodno „čiste“. Zato ih to čini najboljm izborom za decu.drvena igrackaUpravo zbog njihovih antimikrobnih svojstava, nije potrebno često ih čistiti i dezinfikovati, već samo onda kada su očigledno prljave. 

Čistite ih na prirodan način 

Sirće ima blaga dezinfekciona svojstva i upravo rastvor sirćeta i vode će održavati drvene igračke bezbednim i dezinfikovanim. Možete ih isprati blagim, ekološki prihvatljivim sapunom uz malo tople vode, ili netoksičnim višenamenskim sredstvom za čišćenje, razblaženim vodom. Nemojte da koristite izbeljivač ili jake hemikalije, jer to može isušiti drvo, dovesti do pukotina i lomljenja, a takođe će izbeleti površinu igračke. Za brisanje koristite vlažnu krpu, meku četku ili sunđer.

Bez potapanjaDrvo je najbolje ne potapati u vodu, prati uz pomoć Bosch veš mašine ili mašine za pranje sudova. Drvo, kao prirodan materijal, veoma je porozno i velika količina vode će ga oštetiti. Oblik igračke se može promeniti i iskriviti na taj način i ako se igračka ne osuši u potpunosti, više klica i bakterija će se namnožiti na njima. Ako drvo nabubri, može izazvati pucanje ili oštećenje završne obrade na površini igračke. Zato ih uvek nakon blagog pranja, prebrišite suvom krpom koja će upiti višak tečnosti.

Uprostite čišćenje

Čišćenje drvenih igračaka može se obaviti u tri laka koraka. Poprskajte ih jednim od pomenutih sredstava, nežno obrišite sunđerom ili krpom za pranje i malo tople vode, a zatim ostavite da se igračke osuše na vazduhu. Sunčeva svetlost će najbolje odraditi posao umesto vas, osušiti ih brže i ubiti dodatne bakterije prirodnim putem.

Skidanje fleka

Da, često se desi da fleke od hrane budu uporne i ne uklone se prvim čišćenjem igračke. Zato sirće pomaže i u ovakvim situacijama. Napravite jače koncentrisanu mešavinu sirćeta i vode. Za uporne fleke možete pribegavati odnosu 1:1. Poprskajte mrlju raspršivačem i jače je istrljajte grubom površinom sunđera. Sušenje na suncu će pomoći „izbeljivanju“ fleke. Ukoliko je fleka zaista uporna, možete koristiti malo brusnog papira da je izbrusite.

Poliranje drvenih igračaka

Kao i na svaku drvenu površinu, i na drvene igračke mogu uticati promene temperature i vlažnosti. Pazite da ih ne ostavljate napolju preko noći ili na duži vremenski period. Toplota, sunce i vlažnost mogu uticati na izgled i oblik drvenih igračaka, i još gore, dovesti do pucanja ili lomljenja. Zato bi s vremena na vreme trebalo osvežiti i ispolirati drvene igračke, baš kao što to radimo sa daskama za sečenje, mesarskim tučkom za meso ili drvenim priborom za kuvanje. 

Jestivo ulje, a najbolje maslinovo i kokosovo, odlično će obaviti stvar, a ako pribegavate netoksičnim opcijama, još jedan predlog je poliranje pčelinjim voskom. Potrebna vam je samo krpa ili blagi sunđer za lako nanošenje i igračke će ponovo zasijati starim sjajem.

Drvene igračke traju mnogo duže od svojih plastičnih zamena. Možda vam u startu deluje da su znatno skuplje, ali to je samo zato što je njihov životni vek mnogo duži. Umesto da kupujete istu plastičnu igračku koja će se redovno kvariti i lomiti, možete kupiti drvenu igračku koja će preživeti decenijama. Takođe, drvene igračke su mnogo sigurnije, lakše i jeftinije za održavanje. Uz odgovarajuću negu i održavanje, u drvenim igračkama koje danas kupite za svoje dete uživaće generacije, oduševljavaće drugu decu i porodice čak i decenijama.


Srodni tekstovi:


Kako da deca savladaju engleski jezik uz pomoć društvenih igara

Engleski jezik je jedan od najrasprostranjenijih govornih jezika a njegovo poznavanje iz godine u go...

Detaljnije

Mlinci sa piletinom koje će vaše dete obožavati!

Mlinci sa piletinom se mogu svrstati u omiljenu hranu na srpskoj trpezi. Kada pogledate mlince prva ...

Detaljnije

NE DOZVOLITE DA VAŠ SAN O JAKOM IMUNITETU POSTANE NOĆNA MORA

I te kako je jasno da je jak imunitet onaj koji nas brani od virusa, bakterija ili gljivica. Imunite...

Detaljnije

Vodič za sve buduće mame, evo kako izgleda trudnoća po nedeljama

Rođenje deteta je jedan od najznačajnijih, može se sigurno reći prelomnih trenutaka u životu svake p...

Detaljnije
Copyright © 2018 Decije ćoše. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS