Lice je ogledalo zdravlja: Kakve signale nam šalju tamni podočnjaci


Saveti Zdravlje


Tamni kolutovi oko očiju predstavlaju problem velikog dela populacije, koji mahom postaje intenzivniji s godinama. Pored toga što je ovo problem estetske prirode i u ovom kontekstu nam inicijalno smeta, on mogu slati poruku u vezi sa zdravljem našeg organizma ili nas alarmirati u vezi sa određenim životnim navikama koje bi trebalo da izmenimo. Ukoliko i sami primećujete ovakve pojave na svome licu, pročitajte više o faktorima sa kojima se one dovode u vezu.

Nedovoljno sna i podočnjaci

Nedostatak sna je osnovni razlog pojave podočnjaka generalno, a naročito kada govorimo u kontekstu savremenog stila života koji odlikuje užurbanost. Usled intenzivnijeg umora i nedostatka odmora koža postaje bleđa, a samim time krvni sudovi postaju uočljiviji. Budući da predeo oko očiju odlikuje veoma tanka koža, jasno je zbog čega se umor manifestuje na našim licima u vidu tamnih podočnjaka. Ukoliko želite da eliminišete ovaj uzrok pojave podočnjaka, postavite dobar noćni odmor na vrh liste prioriteta.

Pojava podočnjaka kao deo procesa starenja

Prvi znaci starenja na licu su po pravilu u predelu oko očiju, budući da je ovaj deo lica dinamičan, a koža veoma tanka i osetljiva. U procesu starenja prve promene oko očiju primećujemo kao fine linije, do kojih dolazi usled nabiranja kože gornjih kapaka. Pad tonusa lica i postepena atrofija tkiva masnog jastučeta podočnjaka naposletku dovodi do sveukupno umornog izgleda. Moderna vremena nam donose više od jednog rešenja za efikasno uklanjanje podočnjaka, budući da je ovo prepoznato kao sve aktuelniji estetski problem kod mnogih. Nehirurška korekcija podočnjaka je najsavremenija solucija i sama po sebi je neinvazivna, što je postavlja među najpopularnije procedure u ovom kontekstu.

Nedostatak gvožđa u organizmu

Podočnjaci mogu ukazivati na određeno stanje organizma kojim bi trebalo da se pozabavimo adekvatnom suplementacijom, ishranom ili izmenom određenih navika. Kao mineral koji je zadužen za prenošenje kiseonika kroz telo, gvožđe će nas na različite načine alarmirati ukoliko ga u organizmu nema dovoljno. Jedan od ovih načina oglašavanja manjka gvožđa u organizmu su upravo tamni podočnjaci, koji se pojavljuju kao posledica slabijeg portoka kiseonika kroz telo. Ovo možete rešiti unosom namirnica koje su bogate gvožđem, kao i dovoljne količine vitamina C uz njih, te i redovnim proveravanjem krvne slike, ne biste li na vreme uočili eventualno prisustvo anemije i regulisali ovo stanje.

Uticaj genetike

Iako najčešće govorimo o podočnjacima kao posledici nekog stanja, navike ili protoka vremena, oni mogu biti i posledica genetike. Ovo su uglavnom podočnjaci koji se javljaju u mlađoj životnoj dobi, dakle u dvadesetim i tridesetim godinama. Genetika može biti odgovorna za oslabljenu proizvodnju kolagena, koja dovodi do nepravilnosti na koži. Protiv genetskog faktora se ne možemo previše buniti i boriti, ali u ovom kontekstu bi adekvatna i intenzivna nega mogla da načini razliku, kao i eventualno obraćanje stručnjacima koji će preporučiti adekvatnu metodu korekcije podočnjaka.

Štetne navike i pojava podočnjaka

Određene životne navike mogu biti okidač različitih neželjenih estetskih ili zdravstvenih stanja, pa se tako mogu povezati i sa pojavom podočnjaka. Ukoliko ste pušač i borite se sa upornim podočnjacima, uzmite u obzir uticaj ove navike na njihovu pojavu. Pušenje ima negativne efekte na protok krvi i kiseonika kroz naš organizam, što se može manifestovati i na pomenuti način. Konzumiranje alkohola takođe može dovesti do tamnih kolutova oko očiju, budući da utiče na širenje krvnih sudova u ovoj regiji. Ukoliko eliminišete štetne navike iz svoje svakodnevice i okrenete se ka balansiranoj ishrani i vežbanju, nesumnjivo ćete vrlo brzo moći da uočite pozitivne promene.

Svaka neželjena promena na licu i telu bi trebalo da bude razlog za obraćanje lekaru, koji će dati svoje stručno mišljenje u vezi sa njome. Kada su podočnjaci u pitanju, možemo govoriti o isključivo estetskom problemu, ali i o alarmu za određena zdravstvena stanja. Ukoliko ste i sami primetili uočljivije i upornije tamne kolutove oko očiju, pozabavite se svojim zdravljem i promislite određene životne navike, te ćete doći do adekvatnog rešenja i ubrzo se radovati svom svežijem i lepšem izgledu.
Srodni tekstovi:


Sandalice za devojčice – spoj udobnog, lepog i sigurnog

Cipelice, sandalice, baletanke, papuče... toliko je raznih vrsta obuće koje su zastupljene naročito ...

Detaljnije

IZBOR POSTELJINE ZA KREVET KAO POSEBAN ZADATAK – ŠTA JE VAŽNO?

Krevet je mesto na kojem se odmaramo i spavamo, sanjarimo, u kojem treba da nam bude prijatno i komf...

Detaljnije

Kako se pravilno upotrebljava sprej za nos? Svi grešimo u jednoj stvari

Na svetu ne postoji osoba koja bar jednom u životu nije patila od zapušenog nosa ili kijavice...

Detaljnije

Kada dođe trenutak da dete odvedete oftalmologu

„Ništa ne boli“ i „Bilo mi je baš zabavno kad sam gledao one sličice...

Detaljnije
Copyright © 2018 Decije ćoše. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS