NE DOZVOLITE DA VAŠ SAN O JAKOM IMUNITETU POSTANE NOĆNA MORA


Zdravlje

I te kako je jasno da je jak imunitet onaj koji nas brani od virusa, bakterija ili gljivica. Imunitet ima tu sposobnost da pamti sve svoje napadače, pa da u sledećem napadu brše razvije svoj odbrambeni odgovor. A zašto se posebno govori o imunitetu kod dece? Dečiji imunitet se razvija do 12. godine kada se tek smatra izjednačenim sa odraslim imunitetom. Zato je san svakog roditelja da imunitet svog deteta postavi na što bolje temelje za njegovo dalje zdravlje. Ono što je potrebno svakom detetu da ima jak imunitet je zdrava ishrana, dosta Sunca i svežeg vazduha, dosta tečnosti, redovan san, redovna vakcinacija, dovojno fizičke aktivnosti, ali i pored svega ovoga ponekad su neophodni suplementi vitamina. Na pitanje zašto, odgovor bi bio – deca kroz odrastanje imaju slabiji apetit i teže jednoličnoj ishrani, pa samim tim zadaju muke roditeljima kako da im obezbede dnevne količine vitamina za imunitet.

VITAMINI ZA IMUNITET SU OBILNI U VOĆU I POVRĆU

Poznate su muke i nevolje roditelja da nateraju mališana na svo voće i povrće koji su obilni biljnim vlaknima i esencijalnim vitaminima.... Ili njihov napor da dete nateraju da pojede meso, džigericu ili tunu! Malobrojni su oni srećni, čije dete je sladokusac od malena. Zbog toga što se napori roditelja ne isplate baš često, uz savet lekara, postoje različiti vitamini za imunitet u apotekama koji će nadoknaditi sve one deficitarne količine ovih bitnih vitamina za imunitet. Iako nije ishrana jedina o čemu treba misliti, ipak je njen segment najznačajniji.

KLJUČNI VITAMINI ZA IMUNITET

Istraživanja su pokazala da je cink najznačajniji za svačiji imunitet, naročito za dečiji. Cink je veoma važan za pravilno funkcionisanje celokupnog organizma, kontrolišući preko 300 enzima koji dalje kontrolišu vitalne procese. Deca kroz razvoj, imaju naročite potrebe za cinkom i trebale bi da unose sledeće namirnice – crveno meso, mahunarke, semenje, orašaste plodove. Ali, ne možemo izdvojiti samo jedan vitamin za imunitet kao ključan... C i E su odlični za jačanje funkcije fizičke barijere organizma, vitamini B6, B12, D i C podstiču ćelijski imunitet, kao i folna kiselina i selenijum. Vitamin C je vrlo moćan antioksidans, a vitamin D je, uz kompleks vitamina B, neophodan na dnevnom nivou što zbog održavanja imuniteta tako i zbog funkcionisanja svih sistema u organizmu. Da li ste znali da sve ćelije u ljudskom organizmu imaju receptore za vitamin D? Postoje novi dokazi da ovaj vitamin za imunitet čini mnogo više od uobičajenog smatranja da samo služi koštano-mišićnom sistemu – dokazi idu u prilog da štiti od pojedinih tumora.

KAKO NADOKNADITI DEFICIT VITAMINA 

Ako ste svesni da ne unosite vi ili vaša deca dovoljno nutritijenata u toku dana, čitava plejada vitamina za imunitet vam je na usluzi. Uz nadzor lekara i savet farmaceuta, u Srbiji se poštuje i Pravilnik o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda, što bi značilo da su doze ovih vitamina, preporučene u dnevnim dozama koje bi moralo da se poštuju – tabelarno prikazane na preparatima. Suplementima možete obogatiti svoju ishranu, dodati ono što vam manjka i tako sebi obezbediti jak imunitet i kvalitetan život.Srodni tekstovi:


Maštovit i jedinstven ketering za dečje rođendane

Organizacija rođendana za mališane postalo je pravi splet poslova i aktivnosti, jer su u pita...

Detaljnije

Praktičnost i funkcionalnost dečijih kolica

Kada je u pitanju briga o bebi, roditelji uvek žele da obezbede najbolje. U toj nameri, različita op...

Detaljnije

Kada je potrebno da dete odvedete fizijatru

Svi koji imaju malu decu znaju koliko su česti odlasci na sistematske preglede, naročito u prvoj god...

Detaljnije

Kako prelazak na čvrstu hranu utiče na bebu?

Iako ste se takoreći juče porodili, vaše čedo veoma brzo raste i bliži se nova značajna faza ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Decije ćoše. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS