Izazovi osmog meseca trudnoće


Zdravlje Zdravlje

Svaka trudnoća je blagoslov. Čak i onda kada se od samog početka ne osećate najbolje, imali ste mučnine nekoliko meseci, ili neke druge tegobe, pomisao na bebu u vašim rukama čini da sve neprijatnosti lakše podnosite. Za one srećnice, koje su trudnoću podnosile bez ikakvih problema, poslednji meseci trudnoće donose nestrpljivo očekivanje bebe. Osmi mesec trudnoće pojedine žene dočekuju sa uživanjem, dok drugima već uveliko smeta stomak koji je kao lubenica. Teže se krećete, a tek pronaći odgovarajući položaj za spavanje je posebno umeće.

Osmi mesec donosi i češće razmišljanje o očekivanom događaju, rođenju vaše bebe, i normalno je da ste i vi i partner uzbuđeni. Budući roditelji, kojima je ovo prva beba, verovatno pomalo i strahuju, ali to je osećaj koji imaju svi oni koji prvi put postaju roditelji. U tim momentima, možete popričati sa rodbinom i prijateljima, koji su se već ostvarili u ulozi roditelja, i oni će vam pomoći da shvatite da su takvi strahovi i osećanja sasvim normalni u prvoj trudnoći.

Promene koje nosi 33. nedelja trudnoće  

Beba u ovoj nedelji dobija ubrzano na težini, što znači da je ona sada teška preko dva kilograma. Naravno, ona još treba dosta da raste, ali njen rast sada ide ubrzano. Samo u 33. nedelji trudnoće ona će porasti više od dva centimetra. Težina će joj se do kraja trudnoće skoro udvostručiti, jer ona u poslednjim nedeljama dobija dosta i na težini, ali i na dužini. Kako je beba sada već dostigla određenu veličinu, količina plodove vode je sada na vrhuncu. Kako je manje tečnosti, tako su i udarci bebe ponekad neprijatni, pa čak i bolni. Antitela se sa vas prenose na bebu, jer ona razvija svoj imunološki sistem. Ta antitela će joj biti od ogromne koristi, jer će je štititi od mnogobrojnih klica sa kojima će dolaziti u dodir, odmah po rođenju.

Simptomi i kontrolni pregledi

Svaka trudnoća je različita, pa je tako moguće da imate sve simptome istovremeno, ili samo neke od njih. Nije isključeno da će se pojaviti i drugi simptomi, koji su manje uobičajeni. Što se tiče fizičkih simptoma, možete osećati snažne i česte pokrete ploda, možete imati glavobolje ili nesvesticu, nos i uši vam mogu biti zapušene, suočićete se sa gorušicom, gasovima, zatvorom i otežanim varenjem. Stopala vam mogu oticati, ali i lice i šake. Nisu isključeni ni hemoroidi, kao i proširene vene na nogama. Bol u leđima može postati jak, kao i bol u karlici. Od 32. ili 33. nedelje trudnoće mogu početi učestalije kontrakcije Brakston Hiks, a kolostrum može početi da curi iz bradavica. 

Što se tiče kontrolnih pregleda, od osmog meseca će vam lekar zakazivati preglede na svake dve nedelje. Na taj način lekar dobija uvid u sam završetak trudnoće. Verovatno će proveriti vašu težinu i krvni pritisak, vašu mokraću zbog potencijalnih belančevina i šećera u njoj, oticanje ruku i nogu, kao i proširene vene na nogama. Što se tiče ploda, proveriće njegovu srčanu radnju, kao i veličinu i položaj ploda, i to spoljnim pregledom. U ovom mesecu trudnoće proverava se i visina vrha materice.


Srodni tekstovi:


Kako spremiti imunitet za zimu?

Kao što kaže poznata Ex-Yu pesma, dolazi zima. Da li će biti duga i hladna, ostaje da bude procena m...

Detaljnije

Šta sve treba da spakujete detetu u ranac za vrtić?

Kao roditelj sigurno u svakom trenutku brinete za svoje dete i uvek želite da bude u potpunosti prip...

Detaljnije

Kako naterati decu da zavole mesta koja im izazivaju strah?

Mnoga mesta koja su deo svakodnevnog života mogu izazvati strah ili nelagodu kod dece. Međutim, sa p...

Detaljnije

Zašto je Beograd postao globalni dentalni fenomen?

Svet dentalne medicine je prošao kroz dramatične promene tokom poslednjih decenija. Dok su ne...

Detaljnije
Copyright © 2018 Decije ćoše. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS