Kreativnost kod dece – ključni faktor za srećno i zdravo odrastanje


Saveti Saveti

glina

Odrastanje predstavlja kompleksan proces, kome je potrebno posvetiti posebnu pažnju. Deca su po svojoj prirodi veoma radoznala i uz igru otkrivaju i razvijaju nove veštine, koje su više nego korisne tokom odrastanja. Uz pisanje, igranje, muziku, umetnička kreativnost i mašta kod dece se razvijaju i usavršavaju i u kasnijim godinama, kada postaju odrasle osobe.

Pogrešno je misliti da je kreativnost i maštovitost genetski predisponirana i da se ne može razvijati i posmatrati kao veština. Kao takva, ona se može podržavati kod dece na različite načine. U daljem tekstu, navešćemo neke od načina koje možete organizovati samostalno, a odlične su za podsticanje kreativnosti.


Više šetajte i boravite u prirodi zajedno sa svojom decom


U današnje vreme, u svetu tehnike i tehnologije, čini se da uticaj prirode gubi primat. Ipak, boravak u prirodi i na svežem vazduhu pozitivno utiče na kreativnost i potpomaže razmišljanju i maštanju. Zato šetajte sa svojom porodicom i uživajte u bojama, mirisima i zvukovima prirode. Deca koja svoje igranje realizuju napolju, u parku i u kontaktu sa svojim vršnjacima, osim što su aktivnija i fizički zdravija, komunikativnija su, društvenija i maštovitija. 


Organizujte svojoj deci muzičku igraonicu


Deca od malih nogu uveseljavaju svoje roditelje igrom i plesom. Pokreti koje prave pri plesanju uz ritam muzike su veoma važni za pravilan razvoj, jer na taj način deca usavršavaju koordinaciju pokreta i ravnotežu. Osim toga, kroz pokrete, dete izražava i sopstvenu kreativnost, a muzika pomaže dobroj atmosferi i opuštanju. Zato puštajte muziku i plešite što češće sa vašim mališanima kroz različite muzičke igraonice. Možete organizovati i različite društvene igre koje uključuju i muziku. 

Dopustite detetu da probudi malog umetnika u sebi – nabavite mu tempere, bojice, glinu ili neki drugi pribor za crtanje i oblikovanje


Nema ničeg lepšeg nego kada vam dete pokloni crtež ili cvet napravljen od gline. Danas se u svakoj bolje opremljenoj knjižari može kupiti prirodna glina, koja nije otrovna, u različitim bojama ili bilo koja druga masa za modelovanje, koja će pomoći vašim mališanima u jačanju mišića ruku i prstiju, kao i u razvoju mašte. Dopustite im da se isprljaju i postanu pravi mali kreativci, koji će uživati u svom stvaralačkom zanosu. I vi možete probuditi dete u sebi i slikati i praviti različite oblike sa svojom decom. Tako ćete uz zabavu i druženje provesti više kvalitetnog vremena sa svojom decom. 


Igrajte se različitih uloga kroz predstave


Od svoje dnevne sobe napravite pravu pozorišnu scenu, gde će glavni akteri biti vaša deca i vi. Kroz igru odredite temu predstave, u koju će biti uključeni svi ukućani, a kroz različite rekvizite, lutkice, pa čak i kostime, napravite pravi ambijent smeha i dobre zabave. Uz ovakav vid igranja, dečija mašta će biti na veoma visokom nivou. 


Započnite neku priču, a neka je ostali završe


Još jedna vrlo zanimljiva igra, koja podstiče razvoj kreativnosti. Sasvim jednostavno, započnite određenu priču, a potom pustite vaše mališane da dovršavaju rečenice i sami smišljaju dalje događaje. Na ovaj način, igranje je veoma zabavno, a vaša deca će odrastati u zdrave i srećne ljude, sa puno potencijala i mogućnosti da se snađu u svakoj situaciji. 


Srodni tekstovi:


Zašto su deci toliko bitni peškiri za plažu?

U određenom uzrastu mališani više ne vode toliko računao brojnim aktivnostima koje će ...

Detaljnije

Kada postavite zebra zavese u dečju sobu, shvatićete da ste dobili potpuno novu prostoriju

Nije lako urediti sobu za svog mališana, ili svoje mališane. Roditelji bi da priu&scar...

Detaljnije

Upis u srednju školu – važna odluka svakog osnovca

Završetak osnovne škole i upis u srednju predstavlja veoma važnu prekretnicu u životu svakog osmaka....

Detaljnije

Kako da deca savladaju engleski jezik uz pomoć društvenih igara

Engleski jezik je jedan od najrasprostranjenijih govornih jezika a njegovo poznavanje iz godine u go...

Detaljnije
Copyright © 2018 Decije ćoše. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS