Promene u organizmu koje ukazuju da su u toku plodni dani


Saveti Saveti


Da li su plodni dani u toku ili ne možete vrlo jednostavno izračuniti pomoću kalendara, ukoliko redovno pratite menstrualni ciklus i promene koje se dešaavaju u vašem organizmu, pomoću mini mikroskopa koji se mogu pronaći u skoro svim apotekama, ali i prepoznavanjem simptoma koji se u tom periodu javljaju kao dominantni.

Kada su ovim simptomi u pitanju bitno je da se ne oslanjate na njih stopostotno, budući da se organizam svake žene razlikuje i može da šalje različite informacije, pa ovi simptomi mogu da postoje, da budu izraženi, ali i da se uopšte ne javljaju. To je posebno važno kod osoba koje vode računa o tome da ne ostanu u drugom stanju, dok je kod onih koje to žele, praćenje i računanje plodnih dana i ovulacije često od presudnog značaja. Evo o kojim simptomima se radi.


Osetljivost bradavica

Kako se u ovom periodu dešavaju određene hormonalne promene, tako to utiče i na same grudi, pa se često pred samu ovulaciju javlja napetost, pritisak u grudima, nekad se javlja i bol kod nekih žena, kao posledica preosetljivosti kako celih grudi, a posebno bradavica.


Povećana bazalna temperatura

Da biste ustanovili ovaj simptom, potrebno je da posedujete toplomer koji u potpunosti tačno meri temperaturu, a ne okvirno. Bazalna temperatura predstavlja temperaturu tela odmah nakon buđenja ujutru, koja je uvek identična kod zdrave osobe, ali se u periodu tik pred ovulaciju ona penje za oko pola stepena Celzijusovih.


Pojačana želja za seksualnim odnosima

Plodni dani se javljaju kao „igra“ hormona u organizmu, a to znači i da će neposredno pred ovulaciju verovatno kod vas biti pojačan seksualni apetit. Ovo se ne prenosi samo na želju za seksualnim odnosom, već možete vrlo lako primetiti da vas kod partnera ili neke osobe koja vam se dopada privlače i stvari koje niste pre primećivali i koje vam inače nikada ne „zapadaju za oko“, što je u stvari produkt uzburkanih hormona.


Bol u karlici

Ovo nije simptom koji je svojstven većini žena. Prema nekim statistikama, bol u karličnom delu javlja se otprilike kod polovine žena, i ti pred samu ovolucaju, pa nije simptom koji ukazuje na to da se ovulacija desila, jer ona i pored tog bola može da izostane. Svakako, plodni dani umeju da budu najavaljeni upravo ovim bolom.


Uvećan puls

U danima dok traje menstrualni ciklus, puls uglavnom opada u odnosu na to kakav je u periodu između dva ciklus i van ovulacije. Ono šta karakteriše kod većeg broja žena dane pred ovulaciju, kao i kada plodni dane nastupe, jeste povećan puls u stanju mirovanja koji nastavlja da raste nakon ovulacije, a onda opada, osim u slučajevima kada žena ostane u drugom stanju, pa puls ostaje u višim vrednostima od „normalnih“.


Reakcija kože

Kako se progesteron uvećano luči u organizmu, tako u danima pred ovulaciju, kada bi trebalo da nastupe plodni dani polako reaguje, a to reagovanje može biti manje ili više izraženo. Uglavnom se koža pojačano masti, pa nastaju sitnije bubuljice, proširene pore, koje ukazuju na to da je ovulacija blizu.


Srodni tekstovi:


Epilepsija kod dece i lečenje električnom stimulacijom - VNS terapija

Epilepsija kod dece može se lečiti odnosno kontrolisati hirurškom ugradnjom uređaja tzv. vagu...

Detaljnije

Male boginje kao neizbežna virusna pretnja u vrtićima?!

Male boginje predstavljaju jednu od najzaraznijih bolesti koje postoje, a zatvoreni prostori poput v...

Detaljnije

Ureaplazma - da li je plod može dobiti od majke?

Ureaplazma je parazitska bakterija, sinonim za "tihu infekciju" jer se simptomi retko ispo...

Detaljnije

Sitne nepravilnosti na koži koje je najbolje ukloniti u hladnijem periodu

Dolazak zime i hladnijeg vremena nije propraćen samo praznicima i zimskim radostima, nego i idealnim...

Detaljnije
Copyright © 2018 Decije ćoše. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS