Promene u organizmu koje ukazuju da su u toku plodni dani


Saveti Saveti


Da li su plodni dani u toku ili ne možete vrlo jednostavno izračuniti pomoću kalendara, ukoliko redovno pratite menstrualni ciklus i promene koje se dešaavaju u vašem organizmu, pomoću mini mikroskopa koji se mogu pronaći u skoro svim apotekama, ali i prepoznavanjem simptoma koji se u tom periodu javljaju kao dominantni.

Kada su ovim simptomi u pitanju bitno je da se ne oslanjate na njih stopostotno, budući da se organizam svake žene razlikuje i može da šalje različite informacije, pa ovi simptomi mogu da postoje, da budu izraženi, ali i da se uopšte ne javljaju. To je posebno važno kod osoba koje vode računa o tome da ne ostanu u drugom stanju, dok je kod onih koje to žele, praćenje i računanje plodnih dana i ovulacije često od presudnog značaja. Evo o kojim simptomima se radi.


Osetljivost bradavica

Kako se u ovom periodu dešavaju određene hormonalne promene, tako to utiče i na same grudi, pa se često pred samu ovulaciju javlja napetost, pritisak u grudima, nekad se javlja i bol kod nekih žena, kao posledica preosetljivosti kako celih grudi, a posebno bradavica.


Povećana bazalna temperatura

Da biste ustanovili ovaj simptom, potrebno je da posedujete toplomer koji u potpunosti tačno meri temperaturu, a ne okvirno. Bazalna temperatura predstavlja temperaturu tela odmah nakon buđenja ujutru, koja je uvek identična kod zdrave osobe, ali se u periodu tik pred ovulaciju ona penje za oko pola stepena Celzijusovih.


Pojačana želja za seksualnim odnosima

Plodni dani se javljaju kao „igra“ hormona u organizmu, a to znači i da će neposredno pred ovulaciju verovatno kod vas biti pojačan seksualni apetit. Ovo se ne prenosi samo na želju za seksualnim odnosom, već možete vrlo lako primetiti da vas kod partnera ili neke osobe koja vam se dopada privlače i stvari koje niste pre primećivali i koje vam inače nikada ne „zapadaju za oko“, što je u stvari produkt uzburkanih hormona.


Bol u karlici

Ovo nije simptom koji je svojstven većini žena. Prema nekim statistikama, bol u karličnom delu javlja se otprilike kod polovine žena, i ti pred samu ovolucaju, pa nije simptom koji ukazuje na to da se ovulacija desila, jer ona i pored tog bola može da izostane. Svakako, plodni dani umeju da budu najavaljeni upravo ovim bolom.


Uvećan puls

U danima dok traje menstrualni ciklus, puls uglavnom opada u odnosu na to kakav je u periodu između dva ciklus i van ovulacije. Ono šta karakteriše kod većeg broja žena dane pred ovulaciju, kao i kada plodni dane nastupe, jeste povećan puls u stanju mirovanja koji nastavlja da raste nakon ovulacije, a onda opada, osim u slučajevima kada žena ostane u drugom stanju, pa puls ostaje u višim vrednostima od „normalnih“.


Reakcija kože

Kako se progesteron uvećano luči u organizmu, tako u danima pred ovulaciju, kada bi trebalo da nastupe plodni dani polako reaguje, a to reagovanje može biti manje ili više izraženo. Uglavnom se koža pojačano masti, pa nastaju sitnije bubuljice, proširene pore, koje ukazuju na to da je ovulacija blizu.


Srodni tekstovi:


Šta je đacima danas zaista neophodno za učenje i svakodnevni rad

  Nova školska godina je blizu, skoro odmah iza ugla, i krajnjeje vreme da se za nj...

Detaljnije

Koji su sportovi danas popularni među tinejdžerima?

Koliko je fizička aktivnost važna govore i podaci o tome kako su današnja deca sve više gojazna i ne...

Detaljnije

Zašto su deci toliko bitni peškiri za plažu?

U određenom uzrastu mališani više ne vode toliko računao brojnim aktivnostima koje će ...

Detaljnije

Nabavite guralicu za decu koja je ujedno i igračka

Mnogo toga se danas ubraja u guralice, počevši od interaktivne igračke namenjene mališ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Decije ćoše. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS