Simptomi, razvoj bebe i korisni saveti u trećem mesecu trudnoće



Treći mesec trudnoće je period koji označava kraj perioda embriona (zametak) i označava početak fetalnog razvoja. Buduće mame u ovom periodu trudnoće najčešće se osećaju iscrpljeno i umorno. 

Ekstremni zamor javlja se zbog ubrzanog razvoja placente i hormonalnih promena što izaziva smanjenje šećera u krvi i sniženje krvnog pritiska, pa samim tim i umor. 

Koji su ostali simptomi trudnoće vezani za treći mesec trudnoće, kako protiče razvoj bebe i druge korisne informacije pročitajte u nastavku teksta. 


Simptomi u trećem mesecu trudnoće

Iako je iscrpljenost karakterističan simptom za treći mesec trudnoće, dobre vesti su da brzo stiže olakšanje. Nivo energije će se brzo povećati a jutarnja mučnima smanjiti kada se završi izgradnja placente. U međuvremenu pokušajte da se odmarate što više a ostali simptomi koje možete očekivati u ovom periodu trudnoće su:

  • učestalo mokrenje,
  • osetljivost i promene u grudima,
  • gorušica i loše varenje,
  • nadimanje i gasovi,
  • zatvor.


Kada je u pitanju učestalo mokrenje, savet je da pokušate da potpuno ispraznite bešiku, čak i ako ste već mokrili a posebno pre spavanja. Na taj način možete dobiti koji sat sna duže odnosno san bez prekida radi odlaska u toalet. 

U ovom periodu grudi su sve veće i osetljivije. Možda više nećete moći da spavate na stomaku. Nosite pamučni grudnjak da biste smanjili nelagodnost i prilagodite njegovu veličinu svojim novim i većim grudima. Ukoliko je osetljivost izraženija, možete na grudi stavljati tople ili hladne obloge

Ako vas muči gorušica, žvakanje žvake (najbolje bez šećera) može pomoći. Žvakanje povećava pljuvačku koja neutrališe kiselinu u želucu. Možete smanjiti veličinu obroka, odnosno podeliti ih u više manjih kako bi olakšali varenje

Nadimanje i gasovi koje ne možete da kontrolišete ne treba da vas zbunjuju. Preporuka su manji obroci više puta dnevno i lagane šetnje koje bi se podstakao metabolizam. Uz nadimanje i gasove, čest simptom za treći mesec trudnoće je zatvor. 

Da bi pražnjenje creva bilo redovno, trudnicama se preporučuje unos većih količina tečnosti, najbolje vode, kao i sokova od sveže ceđenog voća i povrća. Dobar recept je napitak od tople vode i limuna ujutru ili uveče pred spavanje. 

Za sve buduće mame, jako je važno da piju prenatalne vitamine po preporuci lekara i da brinu o svom zdravlju jer od toga zavisi i zdravlje bebe. U skladu sa tim, lekarska pomoć je neophodna ukoliko uočite sledeće simptome:

  • krvarenje u pojačanom obimu 
  • povišena temperatura koja ne prestaje ni posle dva dana
  • neprestano povraćanje 
  • bol ili peckanje prilikom mokrenja
  • pojačan vaginalni iscedak neuobičajene boje i neprijatnog mirisa 


Razvoj bebe u trećem mesecu trudnoće

U trećem mesecu trudnoće, beba se ubrzano razvija i jača. Glava se ispravlja, uši nastavljaju da rastu, vidljivi su prsti na nogama i počinju da se razvijaju svi vitalni organi: srce, mozak, bubrezi, jetra i pluća. 

Ovo je period kada na ultrazvučnom pregledu možete čuti otkucaje srca svoje bebe. Ukoliko lekar nije uspeo da registruje otkucaja srca, to nije razlog za uzbunu. Dešava se da je fetus smešten u uglu materice ili je okrenut leđima što otežava dopleru da registruje otkucaje, posebno što je u ovom dobu trudnoće beba veličina masline

Treći mesec trudnoće rezervisan je i za genetski skrining odnosno prenatalno testiranje. Ono se obavlja posle 9. nedelje trudnoće, dok se testiranje horionskih resica obavlja između 10. i 13. nedelje. Ovo testiranje treba da bude obavezno za sve trudnice starije od 35 godina i trudnice kod kojih u porodici postoji predispozicija za određene genetske bolesti. 


Izvori:

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-9.aspx











Srodni tekstovi:


Šta je sve potrebno školarcu za polazak u školu

Za školarce uzbuđenje, za roditelje noćna mora! Pripremanje za polazak u školu  o...

Detaljnije

Ovog leta vam komarci ne mogu ništa – izaberite najbolje sredstvo protiv komaraca

Sa prvim toplim noćima se pojavljuju komarci, mali insekti koji su dosadni, ubod stvara svrab, a pre...

Detaljnije

Kako birati adekvatnu odjeću za bebe

Biranje odgovarajuće odjeće za bebe može biti izazovno, ali je važno da budete pažljivi kako biste o...

Detaljnije

IZBOR POSTELJINE ZA KREVET KAO POSEBAN ZADATAK – ŠTA JE VAŽNO?

Krevet je mesto na kojem se odmaramo i spavamo, sanjarimo, u kojem treba da nam bude prijatno i komf...

Detaljnije
Copyright © 2018 Decije ćoše. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS