Kada je potrebno da dete odvedete fizijatru


Zdravlje Zdravlje

fizikalna terapija

Svi koji imaju malu decu znaju koliko su česti odlasci na sistematske preglede, naročito u prvoj godini života. Ali možda ne shvataju baš svi koliko su oni važni – period kada se dete najbrže razvija mora biti pažljivo praćen na svim poljima koja se tiču zdravlja. Jedan od tih obaveznih pregleda jeste i pregled fizijatra.

Prvi specijalistički pregled u prvim mesecima

Jedan od prvih uputa koji se dobiju na prvom sistematskom pregledu jeste onaj za snimanje kukova, a pvi pregled kukova bebe pravi se već u porodilištu. Za razvoj motorne funkcije je vrlo važno kako se kukovi razvijaju, a razvijaju se do otprilike godinu i po dana. Do tada se prati kako se razvijaju čašice kukova, a ukoliko dođe do razvojnog poremećaja kukova, određuje se terapija koja podrazumeva vežbe i pomagala, ali u osnovi sinhroni rad pedijatra, fizijatra i ortopeda. U mnogim slulčajevima dovoljno je samo neko vreme raditi vežbice i nositi takozvani široki povoj.

Tortikolis – za jedan od najčešćih problema kod beba preporučuje se fizikalna terapija

Poznato je da bebe u prvim mesecima života ne mog usa drže glavu samostalno, a jedan defekt koji se javlja u tom uzrastu jeste iskrivljen vrat, odnoso tortikolis. Kada je glavica nagnuta na jednu stranu i izgleda donekle mlitavo. To je obično znak da se roditelji obrate fizijatru kako bi na vreme krenuli sa terapijom koja će dovesti do toga da se ta strana vrata ojača i da pokretljivost bude potpuna. Vrlo je čest kod beba, a nastaje usled položaja u majčinom stomaku tokom trudnoće, kao i prilikom porođaja. Fizikalna terapija se u slučaju tortikolisa svodi na vežbe za jačanje mišića i insistiranju na pravilnom polođaju glave. Nijedna beba nije srećna kada radi ove vežbe, pa je plač često ono što roditelje stresira u njihovom izvođenju. No, roditelji treba da znaju da bebe to nikako ne boli, kao ni da ne treba da se plaše i da zbog toga odustanu od vežbi.

Vežbe od kojih ravna stopala postaju kriva

Kažu da se u današnje vreme  zapaža  da sve više dece ima ravna stopala. Kada su mišići stopla slabi, dolazi do spuštanja svodova i i to se naziva ravnim tabanima. To je kod sve dece u prvim godinama života isto – svi imaju ravne tabane koji reću da jačaju sa hodanjem. U trećoj godini prirodno kreće da se formira stopalo i taj momenat je bitno ispratiti i odvesti na preventivan pregled ortopedu, a ako  primetite sa sigurnošću ravna stopala, ne odlažite ga nikako. Ortopedske cipele napravljene o tačnoj meri i vežbe za stopala je prvo što ćete dobiti kao savet ukoliko ravni tabani postanu dijagnoza. Ono što se može uraditi kao prevencija jeste da dete bude bosonogo po različitim podlogamašto je duže moguće – za to je potrebno osloboditi se toga da će se dete prehladiti ako bude boso. Naravno da to ne treba da bude hladna podloga, više se misli na pesak, zemlju, travu i kamenčiće. Međutim, u razvoju deteta je ključno raditi vežbe koje je prepisao fizijatar – za koje nije potrebno ni mnogo para ni mnogo vremena – zato ih detetu sa ravnim tabanima što pre treba uvesti u rutinu.

 






Srodni tekstovi:


Zašto je Beograd postao globalni dentalni fenomen?

Svet dentalne medicine je prošao kroz dramatične promene tokom poslednjih decenija. Dok su ne...

Detaljnije

Kako da proslavite rođendan svog deteta

Dečiji rođendani su događaji u kojima podjednako uživaju i deca ali i odrasli. Bez obzira da li je p...

Detaljnije

Zašto je dobro koristiti zavese u prostoru ?

Iako nema nikakve sumnje da savremeni način uređenja prostora u većini slučajeva podrazumeva &scaron...

Detaljnije

Kada se najviše čitaju sportske vesti?

U Srbiji je poznata floskula da smo “sportska nacija” zahvaljujući medaljama koje su nam...

Detaljnije
Copyright © 2018 Decije ćoše. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS