Ideje za zdrav visokoproteinski doručak za decu


Zdravlje

Kada su proteini uključeni u doručak, pomažu u ubrzavanju metabolizma, održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi i deci daju potrebnu energiju. Nažalost, tipični doručak prema kojem deca teže ne sadrži mnogo proteina. 

Mnogo tipičnih namirnica za doručak koje deca vole sadrže puno šećera i jednostavnih ugljenih hidrata, što deci može dati nagli nalet energije, ali onda dovodi do pada šećera u krvi. To može učiniti da se deca osećaju letargično, razdražljivo i dovesti do nemogućnosti koncentracije. Dodavanje ugljenih hidrata koji sadrže više vlakna u kombinaciji sa proteinima je odličan izbor da deci pružite pravu ravnotežu za doručak zbog koje će se osećati sjajno.

Koliko proteina deca treba da unesu tokom dana

Proteini su gradivni blok naših mišića. Najnovije preporuke su pola grama proteina po kilogramu telesne težine. Dakle, ako vaše dete ima 50 kg, 25 grama proteina dnevno je dovoljno za sve njegove potrebe.  

Najbolje ideje za visokoproteinski doručak za decu

Tvrdo kuvana jaja na tostu: svako jaje ima 6 grama proteina, hleb ima oko 2 grama (ali neki imaju i više) a zatim avokado ima 4 što daje ovom komadu tosta 12 grama proteina. Ovo je brz i lak doručak sa visokim sadržajem proteina.

Doručak Buritos: kombinacija jaja i mlevene ćuretine, u ovaj burito za doručak upakovano je dvadeset grama proteina.

Smuti od proteina i maslaca od kikirikija: mleko ima 8 grama proteina, puter od kikirikija ima 8 grama, seme čia ima 2, a 4 u tofuu dodajući ovom šejku 22 grama proteina.

Fritata: ima visok sadržaj proteina uključujući šparoge, jaja i šunku, što sve ukupno čini 18 grama.

Jaja za doručak: jaja sadrže šest grama proteina. Ukoliko kombinujemo sa sirom, mlekom ili spanaćem dobićemo dovoljnu količinu proteina za dete. 

Domaći sir sa voćem: ako niste znali, domaći sir ima 25 grama proteina u 1 šolji. To je koliko i pileća prsa.

Grčki jogurt sa voćem: grčki jogurt je izvanredan izvor proteina, naime jedna  šolja sadrži 17-24 grama proteina. Možete ga kupiti samo pazite da nema dodatnih šećera a možete i napraviti domaći grčki jogurt. 

Kinoa sa voćem: bezglutenska žitarica, odličan izvor proteina, oko 10 grama po porciji. Uz različite dodatke koje dete voli ovaj zdrav doračak će biti još bogatiji. 

Ovsena kaša sa kikiriki puterom: ovsena kaša i puter od kikirikija sadrže proteine ali takođe možete uključiti mleko kada pravite vruće žitarice, za još više proteina. 

Meksička fritata: sveža, organska jaja jedna su od naših omiljenih namirnica za doručak, jer su puna proteina i važnih hranjivih sastojaka poput vitamina D i holina. Možete ih kombinovati sa raznim povrćem i dobićete još bolji ukus i veću hranljivu vrednost.

Značaj zdravog doručka

Pored toga što doprinose izgradnji mišića, proteini pružaju energiju kako za važne sastanke, tako i za fizičke aktivnosti mališana. Takođe, dete će se osetiti sito i ispunjeno i neće se prejesti tokom ostatka dnevnih obroka ili upotrebe grickalica. Srodni tekstovi:


Odaberite pogodnu školsku torbu za svog srednjoškolca

Period osnovne i srednje škole je izuzetno važan za pravilan razvoj vašeg deteta. Sve ...

Detaljnije

PROSTIRKE ZA POD – POTPUNO DRUGAČIJI IZGLED VAŠEG DOMA

Tkanine u našem prostoru, osim funkcionalnosti, imaju i ulogu da doprinesu sveukupnoj atmosfe...

Detaljnije

Kada se najviše čitaju sportske vesti?

U Srbiji je poznata floskula da smo “sportska nacija” zahvaljujući medaljama koje su nam...

Detaljnije

Kako pripremiti predškolca za polazak za školu

Polazak u prvi razred podrazumeva nešto sasvim novo, kako za dete tako i za njegove roditelje...

Detaljnije
Copyright © 2018 Decije ćoše. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS