Kako pripremiti predškolca za polazak za školu


Dečija oprema Dečija oprema

rančevi za školu prima


Polazak u prvi razred podrazumeva nešto sasvim novo, kako za dete tako i za njegove roditelje. Poznato je da školarci imaju različit ritam kao i obaveze od predškolskog deteta. Igru i zabavu dete polako zamenjuje domaćim zadacima, slušanjem na času, redovnim pohađanjem nastave kao i ostalim aktivnostima koje su predviđene za školu. 

Generalno, deca se na školu prilagođavaju postepeno. Drugačije okruženje koje podrazumeva nove drugare i nastavnike je nešto što svakog prvaka očekuje. Kod neke dece proces adaptiranja može trajati i celu školsku godinu. Ipak, ovo je sasvim normalna pojava pa roditelji nemaju razloga za brigu. 

Neretko se dešava da roditelji budu pod stresom jer nisu sigurni kako će se njihovo dete uklopiti kao i da li će već u početku uspeti da stekne radne navike. Takođe, tu je i nabavka školskog pribora. U prvom razredu deca počinju da koriste ozbiljniji pribor za školu pa je važno nabaviti ga na vreme. 


Od rančeva za školu do svezaka i knjiga – nešto što će trebati svakom prvaku na početku školske godine


Ukoliko vam dete ove godine kreće u osnovnu školu, valjalo bi na vreme da krenete sa pripremama kako biste septembar dočekali spremni. S obzirom da vreme brzo prolazi tako i nova školska godina brzo dođe, a sa njom i nove obaveze. Sa nabavkom osnovnih potrepština za školu roditelji mogu započeti ranije, pa tako na primer kupovinu rančeva za školu ne bi trebalo da odlažu. Naročito iz razloga što je prvaku važno obezbediti kvalitetan i izdržljiv ranac. Isto tako, ne morate da čekate kraj leta da biste mu kupili sveske i školski pribor. To možete učiniti i dosta ranije. Dovoljno je da se raspitate kod nekih svojih rođaka ili prijatelja čija su deca skoro završila prvi razred. Oni vam mogu dati adekvatne informacije o kompletno potrebnom priborom za školu. 


Dete treba da ima predstavu šta ga čeka i šta se od njega očekuje


Pre nego što zakorače u školske klupe, deca bi trebalo da budu upoznata sa samim procesom polaska u školu koji se odnosi kako na svakodnevno pohađanje školske nastave, tako i na radne obaveze koje će mu biti nametnute. Da dete ne bi bilo zbunjeno kao i da se ne bi osećalo „nesnađeno“, psiholozi savetuju da roditelji razgovaraju sa svojom predškolskom decom. Nikako ih ne treba plašiti, već im na odgovarajući način objasniti kako izgleda jedan dan u školi kao i da će pored domaćih, kontrolnih i pismenih zadataka imati i puno druženja sa novim drugarima poput odlaska na ekskurzije, razne izlete i sl. Takođe, to što kreću u školu ne znači da više neće imati vremena za igru. Ono što će im jedino trebati kako bi sve postigli jeste dobra organizacija. To znači da se nakon povratka iz škole najpre završe svi domaći zadaci, a preostalo vreme može biti predviđeno za igru i druženje. 

Kada detetu ovako predočite školske dane, mnogo lakše će prihvatiti sam polazak u školu. Roditelji bi uvek trebalo da nađu vreme i da konstantno razgovaraju sa svojom decom kako bi im razrešili sve nedoumice i oslobodili ih od straha koji je sasvim normalna pojava u tom uzrastu. 
Srodni tekstovi:


Polazak u vrtić - veliki korak za sve

Polazak u vrtić je uvek propraćen mešavinom osećanja: uzbuđenja, blage nervoze, sreće, ali ma...

Detaljnije

Koji su sportovi danas popularni među tinejdžerima?

Koliko je fizička aktivnost važna govore i podaci o tome kako su današnja deca sve više gojazna i ne...

Detaljnije

Kada se najviše čitaju sportske vesti?

U Srbiji je poznata floskula da smo “sportska nacija” zahvaljujući medaljama koje su nam...

Detaljnije

Upis u srednju školu – važna odluka svakog osnovca

Završetak osnovne škole i upis u srednju predstavlja veoma važnu prekretnicu u životu svakog osmaka....

Detaljnije
Copyright © 2018 Decije ćoše. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS