Kako izbeći iritaciju od vlažnih maramica kod dece?


Saveti

Vlažne maramice su mnogim roditeljima znato olakšale posao presvlačenja i dnevnog održavanja kože lica i tela. Ipak, mnogi strahuju da će one izazvati iritaciju, upalu i crvenilo što je često problem ako se one ne upotrebljavaju pravilno ili koriste pogrešne vrste.

Da li ćete odabrati varijantu u kesi ili vlažne maramice u kutiji je manje važno, koliko treba obratiti pažnju na sadržaj pakovanja i za koji uzrast se preporučuje. Tako se obezbeđuje i čista i zdrava koža.

Vlažne maramice za bebe moraju da imaju odgovarajući sastav

Da bi vlažne maramice odgovarale za najmlađe, one moraju da imaju specijalan sastav koji ne ostavlja tragove na koži, ali da efikasno čisti kožu i dovoljne su za povremeno održavanje kože.

Osnovni sastav vlažnih maramica za bebe jesu krpice od sintetičkih materijala koji su hipoalergijske i natopljene su sa specijalnom tečnošću koja takođe ne bi smela da izaziva iritacije i alergije po koži.

Važno je da obratite pažnju na spisak sastojaka sa kojima su krpice natopljene. U snovi bi trebalo da je prečišćena voda, pantenol, vitamini i eventualno eterična ulja.

Ne bi trebalo da postoji alkohol, boje, konzervans, mirisi, sulfati i druga hemija jer to ostaje na površini kože, a pošto je ona 3x tanja nego inače ti agensi vrlo brzo završe u telu.

Pravilno korišćenje za najbolje rezultate

Prilikom nabavke više različitih vrsta otkrićete da su različite maramice i različito vlažne. Ipak, svaka vrsta ostavlja mokar trag na koži što je pogodno za razvoj gljivica i bakterija, a naročito u situacijama ako se na vlažnu kožu nanesu kreme ili obuče pelena pre nego što se koža osuši.

Tako se i pored dobre higijene na koži može pojaviti crvenilo, osip, ali i ekcem koji se teže leči. Zbog toga je jako važno da se poštuju pravila presvlačenja i da se koža osuši nakon što se očisti, a pre nanošenja kozmetike i oblačenja.

Maramice ne mogu uvek da zamene vodu i sapun

Iritacije se događaju i kada se vlažne maramice za bebe previše upotrebljavaju čak i kada je pametnije da se dete umije ili okupa.

One su dovoljne za standardno vreme presvlačenja i povremeno brisanje ruku i lica, ali to nije dovoljno za zadovoljavanje higijenskih potreba tokom dana. Preterana upotreba maramica takođe može izazvati iritacije pa je bolje iskoristiti vlažnu, pamučnu pelenu ili dodatno okupati bebu.

To je dobar način da se zaštiti osetljiva koža, unište bakterije, a imunitet se razvija na pravi način.

Prava je sreća što su proizvodi tako napredovali pa roditeljima olakšavaju najzahtevnije zadatke oko beba. Jednokratne pelene, odeća koja se lakše oblači, vlažne maramice za bebe, kolica koja imaju više funkcija, hrana napravljena od najkvalitetnijih sastojaka…su samo neki od primera koji su učinili roditeljstvo lakšim.

Budite umereni u korišćenju, odaberite senzitiv vlažne maramice za bebe i koristite ih pravilno, koža deteta će biti čista, ali i zdrava. A što dete biva starije, tako se i higijenske potrebe smanjuju, deca će naučiti da koriste toalet, da sami operu rukice i nastave dalje da grade imunitet i bore se protiv bakterija koje ih okružuju.

Možda vas i zanima Šta je sve potrebno školarcu za polazak u 1. razred.
Srodni tekstovi:


Kreativnost kod dece – ključni faktor za srećno i zdravo odrastanje

Odrastanje predstavlja kompleksan proces, kome je potrebno posvetiti posebnu pažnju. Deca su po svoj...

Detaljnije

Kada dođe trenutak da dete odvedete oftalmologu

„Ništa ne boli“ i „Bilo mi je baš zabavno kad sam gledao one sličice...

Detaljnije

Kako pripremiti predškolca za polazak za školu

Polazak u prvi razred podrazumeva nešto sasvim novo, kako za dete tako i za njegove roditelje...

Detaljnije

5 saveta za lako uvođenje čvrste hrane deci

Negde oko 5.meseca pedijatar će preporučiti uvođenje nemlečne ishrane u obroke deteta, žitarice za b...

Detaljnije
Copyright © 2018 Decije ćoše. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS