Kako se pravilno upotrebljava sprej za nos? Svi grešimo u jednoj stvari


Saveti Zdravlje


Na svetu ne postoji osoba koja bar jednom u životu nije patila od zapušenog nosa ili kijavice. Prva stvar za kojom odmah posežemo je sprej za nos kako bi rešili problem. Međutim, mnogi ne znaju kako da ga upotrebe na pravi način i često naprave još veći problem. 

Pre svega, svi mi, kada nam se javi problem rinitisa ili sinusita (curenja ili zapušenog nosa), kupujemo bilo koji sprej za nos. Često koristimo mnogo jača sredstva za rešavanje problema, nego što je to zaista potrebno. 

Ovo su saveti stručnjaka iz ustanove Markfarm


Prvo treba pokušati sa slabijim sredstvima


Umesto da odmah uzmemo sprej za nos na bazi nekog leka, trebalo bi da, kod prve pojave rinitisa i sinusita, situaciju umirimo nekim slabijim sredstvima, kao što je na primer fiziološki rastvor. Već je poznato da se fiziološki rastvor koristi za lečenje sinusita kod malih beba i da on ne oštećuje sluznicu nosa.

Zbog toga bi, kada počne da nam curi nos ili kada osetimo prve simptome začepljenja nosa, trebalo da uzmemo sprej za nos na bazi fiziološkog rastvora. Ovo je posebno značajno za one ljude koji teže podnose suv vazduh u klimatizovanim prostorijama. U tim situacijama je dovoljno da ovlažimo sluzokožu fiziološkim rastvorom i tada dolazi do otčepljenja nosa. 

Pored fiziološkog rastvora, možete da kupite neki sprej za nos na biljnoj bazi. Već je odavno poznato da morska voda pomaže u rešavanju problema sa sinusima. U poslednje vreme su se pojavili sprejevi sa pročišćenom morskom vodom koji se mogu koristiti za otklanjanje blažih problema rinitisa i sinusita. Oni su se pokazali kao izuzetno uspešni u otklanjanju simptoma prehlade i gripa, pogotovo u kombinaciji sa lekovima na bazi pseudoefedrina ili brufena.

Takođe, možete da pokušate da koristite i neki sprej na biljnoj bazi, sa propolisom ili ehinaceom, mentom, bršljanom... Ove proizvode je najbolje da koristite ukoliko patite od hroničnog sinusita koji se javlja svake godine u zimskom periodu. Raspušiće Vam nos, a neće stvoriti zavisnost.


Kod većih problema uzeti sprej za nos na bazi leka


Tek nakon što smo pokušali da rešimo problem fiziološkim rastvorom i sprejevima na biljnoj bazi, nakon nekoliko dana, smo videli da nam ovo ne pomaže, treba uzeti sprej za nos na bazi nekog leka. I tu sada treba odabrati adekvatan sprej na osnovu problema koji imamo ili se konsultovati sa lekarom ili farmaceutom. 

Lekovi za nos koji se najčešće koriste su efedrin, nafazolin, oksimetazolin i mometazon. Pre nego što odaberete neki sprej za nos sa lekom, trebalo bi da farmaceutu u apoteci opišete simptome koje imate i koliko oni traju, kako bi Vam preporučio adekvatno medicinsko sredstvo.


Kako se pravilno upotrebljava sprej za nos?


Nakon što smo utvrdili da ne treba za svaku prehladu koristiti sprej za nos sa lekom, već početi sa fiziološkim rastvorom, pa sa onima na prirodnoj bazi, treba reći par reči o pravilnoj upotrebi sprejeva. Veoma je važno da se pridržavate uputstva i ne preterujete sa primenom jer to može da stvori zavisnost, ali i da ošteti sluzokožu nosa. Treba pomenuti da se za sprejeve ne treba stavljati kao kapi, zabacivati glavu i ležati, već se oni apliciraju u uspravnom položaju. Na kraju, ukoliko Vam je oštećena sluzokoža, mogli biste da uzmete i neki sprej za nos na bazi pantenola i vitamina A i E kako biste je negovali i sprečili dalji nastanak problema.

Srodni tekstovi:


Zašto je Beograd postao globalni dentalni fenomen?

Svet dentalne medicine je prošao kroz dramatične promene tokom poslednjih decenija. Dok su ne...

Detaljnije

Kako odabrati letnja kolica za bebe

Kolica za bebe deo su neophodne opreme za svako novorođenče, pa se obično kupuju pre ili odmah po ro...

Detaljnije

Prirodna sredstva za čišćenje - siguran dom za vaše mališane

Nije tako daleko vreme kada su naše majke i bake i te kako vodila računa o tome da što...

Detaljnije

Da li deca treba da nose nakit

Kada se odlučimo da nekome za poklon kupimo nakit onda se podrazumeva da tu osobu dobro poznajemo. D...

Detaljnije
Copyright © 2018 Decije ćoše. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS