PROSTIRKE ZA POD – POTPUNO DRUGAČIJI IZGLED VAŠEG DOMA


Uređenje

Tkanine u našem prostoru, osim funkcionalnosti, imaju i ulogu da doprinesu sveukupnoj atmosferi prostora, a obzirom da ih možemo često i lako menjati, njih uklapamo u već postojeći stil uređenja, ili pravimo vidnu razliku.

Prostirke za pod su najefektniji trik i najbrži način da izmenite svoj enterijer, jer će one svojim dezenom i bojama uneti živost u vašem prostoru, ili je pak umiriti , stavljaju poseban akcenat savremenom domu i dodaju sofisticiranost, a posebno i finalno definišu konačnu paletu boja vašeg doma. Daleko iz istorije, pa do savremenog čoveka, dopiru dvostruke funkcije prostirki za pod – najpre su korišćene da ublaže hladnoću samih podova, a nakon toga su postale dekorativni element poda. U savremenom enterijeru postoji zlatno pravilo da prostirke za pod ne pokrivaju ceo pod, već da budu udaljene od zida najmanje 40 cm u velikoj prostoriji i 20 cm u maloj. Drugo pravilo je rukovođenje boji podova – svetli podovi su dobra podloga za tamne prostirke, kao i veličini soba – za velike i prostrane sobe idealne su prostirke suptilnih boja, a poželjno je i da ne budu raznobojne. Jarke boje unose živost minimalističkom i pomalo strogom stanu, sa geometrijskim obrascima. Veliki izbor vrlo kvalitetnih prostirki za pod u raznim dezenima, nijansama i veličinama možete pronaći u dekorativnim radnjama.

KOJA JE VAŠA IDEALNA PROSTIRKA ZA POD?

Opšta preporuka dizajnera za sve prostore su prostirke od tkanja u čvorovima, jer se idealno uklapaju u većini ambijenta, a i vrlo lako se održavaju – ponekim tresenjem i pranjem u veš mašini, što ipak zavisi od njihovih dimenzija. Čupavi modeli su već duže vreme u trendu i mogu se videti kako u dnevnim sobama, trpezarijama, spavaćim sobama, tako i u kupatilima. Prostirke za pod ovog tipa su i antialergijske i antibakterijske, pa dobro odolevaju razvoju mikroba u vašem kupatilu ili kuhinji, gde je vlažnost veća. Da biste pronašli vašu idealnu prostirku, morate pratiti redosled opremanja vašeg životnog prostora, a to je – tepih ( ili podna prostirka ), nameštaj, jastuci, pa zavese. Ako krenete pogrešnim redosledom mogu da prođu meseci dok ne pronažete svoju prostirku, jer ona nije samo detalj u enterijeru, već ključni deo. Još jedna preporuka dizajnera za dnevnu sobu je da nameštaj, tačnije njegov prednji deo, bude na tepihu, a zadnji ne, dok je za trpezariju potreban model kod kojeg će, kada vučete stolice, sve nožice biti na prostirci. Veoma je bitno kako uklapate boje prostirki sa bojama zidova, nameštaja i podova i vrlo je važno da ih sve povežete detaljima. Nije dobro da je prostor monohromatski, jer je dosadan i jednoličan. 

Za spavaću sobu se preporučuju nekoliko manjih prostirki za pod koje će biti raspoređene oko kreveta, a pod mora biti vidljiv. Tople i čupave prostirke su idealne za vaše stopala koja su topla ustala iz kreveta. U manjim sobama, poput dečijih, prostirke su po pravilu manje, da bi se izbegao osećaj prenatrpanosti, a poželjno je da budu takvog tkanja gde se ne vide tragovi gaženja i povremenih fleka, što takođe postižete i dezenom. Treba imati na umu da se prostirke od prirodnih materijala lakše peru, što ipak ne znači da one od veštačkih iziskuju neke komplikovane procedure održavanja.

Srodni tekstovi:


Vodič za sve buduće mame, evo kako izgleda trudnoća po nedeljama

Rođenje deteta je jedan od najznačajnijih, može se sigurno reći prelomnih trenutaka u životu svake p...

Detaljnije

Koliko kvalitet i cena tepiha utiče na izgled dečije sobe

Prilikom izbora tepiha za domaćinstvo mnogi gledaju da naprave idealan odnos cene i kvaliteta. Ponek...

Detaljnije

Svojstva koje ima kvalitetna i inovativna veštačka trava za igru svakog deteta

Opremanje prostora zahteva bavljenje podovima, specijalnim oblogama i načinima uređenja ambijenta u ...

Detaljnije

Zabavne aktivnosti za kvalitetno provedeno vreme kod kuće

Provođenje kvalitetnog vremena s decom kod kuće nije samo prilika za jačanje porodičnih veza, već i ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Decije ćoše. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS