Kako izabrati najbolje pelene za bebu?


Dečija oprema Saveti


Najbolje pelene za bebu su one koje imaju odgovarajuće karakteristike i zadovoljavaju sve potrebe deteta. Danas se nude različiti modeli, imaju različitu cenu i obećavaju dosta toga, ali koliko je realno da se sve i ispuni?

Jednokratne vrste su postale nezaobilazan deo povoja bebe, od prvog dana, od samog rođenja. Najpoznatiji brendovi mogu da donesu dosta toga dobrog, ali ne moraju nužno i da odgovaraju nežnoj dečijoj koži.

Deca prvu godinu života non-stop provode u pelenama. Njihov sastav je jako važan da bi dete imalo adekvatnu negu. Zadovoljna beba je srećna beba, a to znači i da ima slobodu pokreta uz što bolje upijanje i prijatan osećaj iako po ceo dan provodi vreme u peleni.

Svako svom detetu želi najbolje, a jedna od najvažnijih stvari jeste oprema, odeća i presvlaka. Neka vaš mališan ima odgovarajuću podršku u najosetljivijem periodu i pravog saveznika na putu odrastanja.


Zašto je važno da pelena za bebu bude kvalitetna?

Pelene za bebu služe da upiju mokraću i stolicu tako da ona ne napravi iritaciju dok beba ne odraste i ne nauči da koristi toalet. Važna uloga im je i da zaštite genitalije od infekcija, a dete od razvoja bakterija i bolesti.

Jedan od problema mokrih pelena je i razbolevanje pa je važno da je dete suvo, a koža zaštićena jer u njoj provode 24h u najnežnijem periodu života.

Lako se upotrebljavaju, fiksiraju i još lakše menjaju. Nakon skidanja se bacaju i bebi se postavlja nova pelena. Uz vlažne maramice čine neophodan deo svake sobe za bebu, ali i torbe za izlazak napolje

Jednokratne vrste nekada nisu postojale već su korišćene pamučne pelene koje su se iznova prale, sušile i peglale. Osim što su stvarale mnogo više obaveza, nisu bile ni dobra higijenska alternativa jer je dete bilo mokro kada god je izvršilo nuždu. 

To je uzrokovalo mnogo više problema pa kada su osmišljene jednokratne pelene koje ne propuštaju tečnost, a gornji sloj sprečava da se vlažen deo dođe u kontakt sa kožom.

Ipak, preporuka je da se beba ne ostavlja u vlažnoj peleni i da se ona presvuče kada god je vlažna.


Kako izabrati najbolju pelenu?

Najbolje pelene za bebu su ujedno i jedino prihvatljive, a takve treba da imaju odgovarajuće osobine zbog kojih ih roditelji biraju.

Pelena mora da odgovara uzrastu i kilaži deteta. Svako dete se drugačije razvija pa nekada i nije u okviru preporučenih vrednosti, ali ako pelena previše zateže, plitka je i ne stoji čvrsto na detetu, treba je promeniti jer takva neće imati odgovarajuću upijajuću moć pa će dete biti mokro.

Važno je da je pelena testirana dermatološki, da ne izaziva iritacije jer su najmlađi skloni tome. Nekada je potrebno da se kupe posebne vrste, specijalno dizajnirane za problematičnu kožu i takve pomažu zdravom rastu i razvoju.

Odlično je kada se pelena lako postavlja i stoji na svom mestu bez ikakvih problema, koliko god da je dete aktivno tokom dana.

U prvim mesecima se dnevne pelene mogu koristiti i noću, ali što je dete starije to će mu trebati više preobuka pa će zato trebati i pelene za noć koje su deblje, veće i trebalo bi da omoguće mirne snove bez propuštanja tečnosti.

Takođe, tokom odrastanja potrebe se menjaju pa što je dete aktivnije to će biti važno da pelena lepo naleže oko nogu i struka pa da se ne pomera i prati dete u njegovim nestašlucima.


Da li pelenski osip može da uzrokuje neadekvatna pelena?

Pelenski osip je jedno od čestih problema sa kojima se susreću roditelji tokom prve godine života. Javlja se kao ojed i crvenilo na prevojima oko nogu i genitalnoj regiji koja nastaje zbog razvoja gljivica u vlažnoj sredini zatvorenoj pelenom.

Ona nije primarni uzrok problema, ali je jedan od faktora koji može doprineti pa se zato u tom slučaju preporučuje češće presvlačenje, bolja higijena i prelazak na neke od senzitiv pelena za bebe koje imaju i umirujuće sastojke i bolje upijanje. 

Na ovaj način se rešava problem koji se inače pojavljuje sve dok dete ne odbaci pelene i nauči da koristi toalet.

Pratite potrebe deteta i birajte pelene koje kožu ostavljaju suvom, koje ne propuštaju tečnost koliko god da je dete aktivno i one koje su napravljene u skladu sa preporukama dermatologa. Tek onda birajte po ceni i potražite brendove koji su jeftiniji. Tako se uvek odaberu kvalitetne vrste.








Srodni tekstovi:


Saveti za uređenje dečijih soba

Uređenje dečijih soba predstavlja jedinstven izazov za roditelje i dizajnere enterijera. Osim &scaro...

Detaljnije

Internacionalne srednje škole- saveti za odabir prave škole za vaše dete

Koliko je važno da dete ide u dobru školu, šta je dobra škola prema tipovima dece sklonost ka jezici...

Detaljnije

Šta sve treba da znate o flašicama za bebe?

Ako ste nedavno postali mama, sigurno vam je ceo svet stao u to malo biće koje je u vašem nar...

Detaljnije

Kako pripremiti predškolca za polazak za školu

Polazak u prvi razred podrazumeva nešto sasvim novo, kako za dete tako i za njegove roditelje...

Detaljnije
Copyright © 2018 Decije ćoše. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS