Polazak u vrtić - veliki korak za sve


Saveti Saveti

Polazak u vrtić je uvek propraćen mešavinom osećanja: uzbuđenja, blage nervoze, sreće, ali malo i tuge. To je početak jednog kratkog, ali važnog poglavlja u životu svakog deteta, ali i roditelja. Sledi period učenja, zabave i sticanja movih prijatelja. Kao i obično, deca su prilagodljivija na promene, više nego mame i tate. Evo nekoliko saveta kako da se i roditelji i deca pripreme za polazak u vrtić.


Razgovor sa detetom kao osnova

Komunikacija je ključ upoznavanja deteta sa promenom. Počnite od toga šta je vrtić, kako se deca igraju, zašto se kreće u vrtić. Objasnite svom detetu koliko će vremena provesti tamo i koliko će novih, zanimljivih igara naučiti. Možete da nabavite i knjige prilagođene dečijem uzrastu u kojima se nalaze priče o vrtiću ili o polasku u vrtić. Danas postoji veliki izbor slikovnica sa različitim temama, pa ako vaše dete ima i omiljeni lik ili životinju, onda je izbor knjige lakši. Ovo će detetu približiti samo ideju vrtića. Takođe, bilo bi korisno posetiti školicu, upoznati vaspitače, pogledati sobe za igru, upoznati igračke. Svakao je bolje da vaše dete upozna vaspitačicu i okruženje pre samog polaska u vrtić.


Vežba kod kuće

Kada ste svoje dete upisali u vrtić i znate prvi dan polaska, onda možete da se intenzivnije pripremate. To podrazumeva da vašem detetu date prostor. Neka provede neko vreme bez vas. Kratka razdvajanja mogu mu pomoću da se lakše pripreme za vrtić i da nauče da su razdvajanja od mame i tate samo kratkotrajna, i da nisu zauvek. Deca koja to nisu iskusila pre vrtića, burnije doživljavaju rastanak pred polazak u vrtić. I ono što je najvažnije podstičite nezavisnost kod vaših mališana. Jednostavne radnje mogu sama da obave, a to će im značiti u prilagođavanju i pokazaće veću spremnost. Te male radnje mogu biti: obuvanje cipela, pranje ruku, pranje zuba. Ako je vaše dete individualac i naviklo je da provodi vreme samo ili samo sa roditeljima, onda bi bilo dobro uključivati ga postepeno u veće grupe mališana, tako što ćete ga podsticati na druženja u parku, igraonici ili nekim drugim okupljanjima.


Rančevi za vrtić pružaju osećaj nezavisnosti

Rančevi za vrtić nisu samo funkcionalni, već svojim dizajnom mogu biti i zabavni. Uključite svoje dete u ovaj deo pripreme za vrtić, koji podrazumeva odabir patofni, možda neke garderobice sa omiljenim crtanim junacima i ranca za vrtić. Deca vole da oponašaju odrasle i da se osete važno. Žele da budu nezavisna i vole da rade stvari sami i na svoj način. A pakovanje ranca za vrtić je odlična vežba odrastanja i samostalnosti. U njega može staviti dodatnu garderobicu, flašicu sa vodom, ili šta god dete poželi. Može sam da spakuje u ranac i neku omiljenu igračku koja će mu služiti kao najbolji drugar u prvim danima privikavanja. 

Ako vaše dete voli da crta, obavezno mu spakujte malu svesku i bojice, koje možete staviti u pernicu. Danas postoji veliki izbor manjih pernica, sa jednostavnim otvaranjem i zatvarenjem, pa ih vaš mališan može lako sam koristiti. Rančevi za vrtić su odličan način da se vaše dete oseti samostalno i sigurno i pružaju jedan vid ohrabrenja u celom procesu pripreme.

Imajte na umu da se deca vrlo brzo prilagode promenama, gotovo bezbolno. A mame i tatama to ide sporije. U vrtiću je za vašeg mališana najvažnije da se zabavlja i igra, jer kroz igru deca najbolje uče.  Tamo se neguju mašta i drugarstvo, učenje kroz priče i pesme i prihvatanje različitosti. I to se najbolje nauči u vrtiću.Srodni tekstovi:


Kako pomoći detetu da prihvati nošenje fiksne proteze?

Deca ne vole da se razlikuje od svojih vršnjaka. Većina klinaca vole da budu isti ili slični ...

Detaljnije

Sandalice za devojčice – spoj udobnog, lepog i sigurnog

Cipelice, sandalice, baletanke, papuče... toliko je raznih vrsta obuće koje su zastupljene naročito ...

Detaljnije

Prva pomoć za ogrebotine kod dece: Kako tretirati sitne povrede

Ogrebotine su neizbežan deo detinjstva, a gotovo svako dete bar jednom u životu dobije ovakvu vrstu ...

Detaljnije

Uživajte gledajući ih kako rastu

Nema ničeg lepšeg od roditeljstva. Od momenta kada svoje dete uzmete prvi put u naručje, učvr...

Detaljnije
Copyright © 2018 Decije ćoše. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS