Ureaplazma - da li je plod može dobiti od majke?


Saveti Zdravlje


Ureaplazma je parazitska bakterija, sinonim za "tihu infekciju" jer se simptomi retko ispoljavaju. Osim toga, ukoliko i dođe do ispoljavanja simptoma, precizno dijagnosticiranje je otežano zbog sličnosti sa simptomima drugih genitalnih ili urinarnih infekcija. 

Upravo zbog toga, u praksi se može desiti da se pacijenti leče od infekcije pomoću klasičnih antibiotika koji deluju tako što napadaju ćelijski zid bakterije. Međutim, ovi antibiotici ne deluju na ureaplazmu i druge bakterije iz roda mikoplazmi jer one nemaju ćelijski zid. 

Ukoliko dođe do ispoljavanja simptoma ureaplazma infekcije, oni se mogu kod žena detektovati kao: 


•vodeni iscedak iz vagine,

•bol prilikom seksualnih odnosa,

•neprijatan vaginalni miris.

Kada su u pitanju muškarci, uobičajeni ureaplazma simptomi koji se ispoljavaju su: 


•bol tokom uriniranja,

•bol u stomaku,

•osećaj peckanja,

•nevoljno otpuštanje mokraće.


Šta je ureaplazma?

Ureaplazma pripada porodici mikoplazma bakterija. Pored toga što nemaju ćelijski zid, za ove bakterije je karakteristično i da su izuzetno sićušne, tako da se ne mogu videti pod mikroskopom i za njihovo dijagnosticiranje koriste se specijalni testovi. 

Do sada je otkriveno oko 200 vrsta ovih bakterija. Uglavnom su bezopasne, odnosno samo 4 vrste su označene kao opasne po zdravlje čoveka a to su: 

 • Mikoplazma genitalium
 • Ureaplazma urealyticum 
 • Ureaplazma parvum
 • Mikoplazma hominis 


Ureaplazma je sastavni deo bakterijske flore urinarnog i genitalnog trakta što znači da živi u ravnoteži sa drugim bakterijama u ljudskom organizmu. Do infekcije dolazi kada se ova bakterija prekomerno namnoži, najčešće zbog oslabljenog imunog sistema čoveka. 

Ureaplazma se prenosi seksualnim kontaktom. Može se preneti sa majke na dete prilikom porođaja. Ukoliko je trudnica zaražena ureaplazmom, može doći do komplikacija kao što su: 


 • prerano pucanje vodenjaka,
 • prevremeni porođaj,
 • infekcija plodove vode,
 • infekcija membrana koja okružuju fetus u materici - horioamnionitis,
 • upala pupčane vrpce - funisitis, 
 • invazija placente,
 • niska telesna težina na rođenju.


Kako se leči ureaplazma infekcija?


Infekcije ureaplazma bakterijom i ostalih bakterija iz porodice mikoplazmi (mikoplazma genitalium, mikoplazma hominis) sve češće se dovode u vezu sa neplodnošću. Iako nisu označene kao "direktni krivac" za slabljenje reproduktivnog zdravlja, dugotrajne nelečene infekcije mogu uticati na začeće kod oba pola. 

Parovi koji se leče od neplodnosti, moraju se testirati i na ove bakterije a dijagnostika se vrši pomoću biopsije ili brisa koji se uzima iz vagine, sluzokože materice, uretre ili uzorka ur

Za lečenje se koriste posebni antibiotici koji uništavaju bakterije tako što utiču na metaboličke procese u njima a ne na slabljenje ćelijskog zida. Najčešće korišćeni antibiotici u lečenju su aritromicin, dioksicilin, tetraciklin ili fluorohinoloni antibiotici.

Za trudnice koje su zaražene ureaplazma bakterijom i novorođenčad koja su se inficirala preko majke prilikom porođaja koriste se posebni antibiotici. 

Nakon izlečenja, potrebno je ponoviti testiranje nakon određenog vremena. Dešava se da testovi mogu dati lažno negativan rezultat, što znači da je infekcija ipak prisutna. Osim toga, može se desiti da određeni antibiotici ne daju željene rezultate u lečenju, pa je potrebno povećati dozu ili promeniti vrstu antibiotika. 

Kada je u pitanju prevencija, jedina mogućnost su zaštićeni seksualni odnosi, odnosno upotreba kondoma. Takođe, testiranje na ureaplazmu i druge mikoplazma bakterije treba preventivno obaviti najmanje jednom godišnje. 

Ukoliko sumnjate da ste inficirani ureaplazma bakterijom potrebno je da se testirate. Posavetujte se sa svojim lekarom o dijagnosticiranju i načinu lečenja. 

Izvori:

https://www.healthline.com/health/ureaplasma#fertilitynaSrodni tekstovi:


Trotineti za decu: bezbedna i zabavna vožnja na dva točka

Trotineti su postali izuzetno popularni među decom širom sveta. Ova mala prevozna sredstva na...

Detaljnije

Novi trendovi: Da li mladi odlaze u gradove ili na selo?

U neprestano menjajućem pejzažu ljudske civilizacije, stalni fenomen koji se često javlja jeste kret...

Detaljnije

Prvi put kod zubara

Dečji stomatolog svakako nije običan stomatolog, to vam može reći svako ko je imao priliku da svog m...

Detaljnije

Kako izbeći iritaciju od vlažnih maramica kod dece?

Vlažne maramice su mnogim roditeljima znato olakšale posao presvlačenja i dnevnog održavanja ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Decije ćoše. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS