Šta je gestacijska starost ploda i kako se trudnoća računa po nedeljama?


Zdravlje Zdravlje

Gestacijska starost ploda predstavlja broj dana, tj. nedelja koje su prošle od prvog dana poslednje menstruacije kod trudnice. Zahvaljujući gestacijskoj starosti ploda, ginekolog i budući roditelji mogu da izračunaju termin kada će beba doći na svet.

Dakle, gestacijska starost ploda pomaže praćenju trudnoće jer označava u kojoj nedelji se nalazi trudnica. Trudnoća se računa po nedeljama i traje između 38 i 42 nedelje, pri čemu postoji mogućnost i preranog ili zakasnelog porođaja ukoliko do istog dođe pre ili nakon ovog perioda.

Normalan termin za porođaj je između 38 i 42 nedelje iz razloga što se tačan termin porođaja ne može sasvim precizno utvrditi, ali, računajući i odstupanja koja mogu da nastanu usled neredovnog ciklusa ili nepotpune procene putem ultrazvuka, u ovom periodu beba ipak mora biti sasvim zrela za porođaj. Sve pre ili posle toga može već da bude problematično.


Šta je gestacijska starost?

Dakle, kada se trudnoća podeli na nedelje, zapravo se dodaju +2 nedelje. To se radi jer se ne može pouzdano znati tačan termin začeća i zato se za prvi dan trudnoće uzima prvi dan poslednje menstruacije. Kod žena koje imaju redovnu menstruaciju koja traje 28 dana, i kod kojih do ovulacije dolazi oko 14. dana ciklusa, onda će do začeća verovatno doći u periodu od oko dve nedelje nakon prvog dana poslednje menstruacije. Kada se određuje gestacijska starost ploda, ove dve nedelje se dodaju trudnoći jer je to mnogo jednostavnije nego pokušaj da se isprati ovulacija ili tačan trenutak oplodnje.

Ipak, obzirom da ova procena ne uzima u obzir faktore kao što su neredovni ili nepravilni menstrualni ciklusi, mogućnost varijacije u ovulaciji, kao i nesavršeno pamćenje od strane pacijenata, ova procena bi trebalo da se uzme sa rezervom.


Ostali načini za računanje termina

Na internetu se mogu naći različiti kalkulatori trudnoće koji mogu da budu od pomoći za određivanje termina. Iako se većina njih zasniva na računanju od prvog dana poslednje menstruacije, neki uzimaju u obzir i cikluse koji traju duže od 28 dana. Postoje i specifični kalkulatori koji služe za računanje termina kod trudnoća nastalih veštačkom oplodnjom.

Ipak, sve ovo bi trebalo uzeti sa dozom rezerve, a najbolji način za najpribližniji termin jeste procena lekara na osnovu parametara sa ultrazvuka u drugom mesecu trudnoće, odnosno između 7. i 9. nedelje. Ovaj period je najbolji jer se nakon toga svaka beba različito razvija i raste svojim tempom pa svaka kasnija procena ne može biti sasvim tačna.


Dakle, koliko nedelja traje trudnoća?

Dakle, trudnoća traje 40 nedelja (ili 280 dana). Pri tome, termin porođaja se računa od prvog dana poslednje menstruacije (iako će u većini slučajeva do začeća doći tek dve nedelje kasnije). Pri tome, trebalo bi imati na umu da samo oko 30 posto trudnoća navrši tačno 40 nedelja, već one u najvećem broju slučajeva mogu da traju do dve nedelje manje ili preko tog broja.







Srodni tekstovi:


Upis u srednju školu – važna odluka svakog osnovca

Završetak osnovne škole i upis u srednju predstavlja veoma važnu prekretnicu u životu svakog osmaka....

Detaljnije

Čarobni trenutak je tu – osetićete prve pokrete bebe između 16. i 17. nedelje trudnoće

Najuzbudljiviji trenutak u životu svake trudnice je kada oseti dugo očekivane pokrete novog života u...

Detaljnije

Promene u organizmu koje ukazuju da su u toku plodni dani

Da li su plodni dani u toku ili ne možete vrlo jednostavno izračuniti pomoću kalendara, ukoliko redo...

Detaljnije

Koji sportovi su idealni za dete i zašto?

Svako dete je svet za sebe, splet jedinstvenih interesovanja, sposobnosti i potencijala. U svetu u k...

Detaljnije
Copyright © 2018 Decije ćoše. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS