Zašto kinou zovu super hrana i kakve koristi organizam ima od nje


Saveti Zdravlje


Iako mnogi misle da je kinoa žitarica, ona je zapravo iz porodice trava, zbog toga je više fer zvati je pseudožitarica. Koristila se još u drevnoj civilizaciji Inka u Južnoj Americi, odakle i vodi poreklo. Minerali, vlakna i vitamini koje poseduje stvaljaju je na tron lekovitih biljaka. 


Kakve benefite ima kinoa po zdravlje

Za one koji su bolesni, ali i one koji su potpuno zdravi ova biljka trebalo bi da bude sastavni deo ishrane. Posebno se savetuje ljudima koji imaju problem sa visokim vrednostima lošeg LDL holesterola. Veruje se da kinoa utiče na njegovo smanjenje. Vrlo često je zamena za meso, naročito veganima i vegeterijancima,  jer poseduje visok nivo vlakana. Upravo zahvaljujući vlaknima dobra je u borbi protiv dijabetesa. Vrlo je zahvalna i sita žitarica, i nakon nje se nećete suočavati sa napadima gladi.  Zbog toga se smatra da je idealna za održavanje telesne težine, neretko i za smanjenje. Odlična je za probavu, ukoliko vam to predstavlja muku. Ne dozvoljava da krvni pritisak skače, jer kalijum koji sadrži u sebi utiče na natrijum, koji je povezan sa krvnim pritiskom.


Gde se koristi u ishrani

Kinoa je veoma cenjena u bezglutenskoj ishrani, tačnije dijeti. Zahvaljujući svojim bogatim sastojcima na organizam deluje antioksidativno i nadomešćuje ono što mu fali. Ima dosta proteina, a pojedina istraživanja su pokazala da 100 grama kinoe sadrži 15 grama biljnih vlakana. To je više nego što ijedna žitarica ima. Sadrži i aminokiseline, kao i kalijum, gvožđe, cink, magnezijum. Zato i ne treba da čudi što je mnogi zovu super hrana, a vole je i kosmonauti jer je laka za pripremu i može da se gaji u kosmosu. Zbog lake pripreme, ne bi trebalo ni vi da ispustite priliku da je probate i obradujete svoj organizam nečim zdravim. U lonac sipajte 2 šolje vode i zagrejte. Dodajte malo soli i jednu šolju kinoe. Ne kuva se dugo, oko 15 minuta je optimalno. Možete je koristiti kao prilog uz piletinu, umesto pirinča ili kus kusa na primer ili kao glavno jelo u obliku obrok salate. Takođe, kinoa je dobra da se doda u čorbe i supe, jer njen blag i orašast ukus daje posebnu notu jelima. Ipak, najkompletnije je da je spremite kao obrok salatu za svega nekoliko minuta i uživate u zdravoj ishrani. Za to će vam biti potrebno 250 grama kinoe, obarene u četvrt litre vode, krastavac, crvena paprika, šargarepa i mladi luk. Naravno, začinićete solju, biberom i maslinovim uljem, po sopstvenom ukusu. Ako su vaš apetiti veći i želeli biste nešto pikantnije, onda biste mogli da spremite ćufte. Najpre obarite 100 grama kinoe i sačekajte da se ohladi. Potom joj dodajte jednu šargarepu, koju ste izrendali, jaje, čia seme, prezle, ulje, biber i so. Sjedinite sve, oblikujte i pecite u rerni oko dvadesetak minuta na 200 stepeni. Za jači ukus možete dodati u smesu i beli luk u prahu. U svakom slučaju, servirajte toplo, a preko stavite izrendani kačkavalj koji će se savršeno uklopiti i stvoriti harmoniju ukusa. 








Srodni tekstovi:


Važnost pripreme za dojenje bebe

Drugo tromesečje trudnoće predstavlja period u kome se buduće majke mogu početi pripremati za doje...

Detaljnije

Novogodišnja jelka unosi radost u svaki dom

U nekim porodicama već u novembru uveliko se sprema doček Nove godine. Nije ni čudo, jer mala deca i...

Detaljnije

Automobili na akumulator - igračka koju mališani toliko vole

Svaka generacija odrasta uz različite stvari, barem su neke manje ili više popularne u određe...

Detaljnije

Koje su najveće prednosti učestvovanja u programu razmene učenika i da li prihvatiti ovakvu šansu?

Program razmene učenika je jedna od najvećih šansi za usavršavanje i dokvalifikaciju p...

Detaljnije
Copyright © 2018 Decije ćoše. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS