Šta je potrebno vašoj bebi za zdravo i udobno odrastanje?


Dečija oprema


U prvim mesecima vaše bebe sve što joj treba stane u tri grupe - pelene i odeća, stvari i kozmetika za negu i oprema. Tu ima dosta sitnih stvari, ali i onih krupnijih koje spadaju u opremu, kao što je krevetac, gnezdo, njihalica za bebe a onda prava ljuljaška, hranilica, korpa ili jaje, pa autosedište kad malo odraste. 

Jednokratne pelene su veliko olakšanje u odnosu na nekadašnje pelene koje je trebalo prati, sušiti, peglati. Jednokratne pelene kupujete u pakovanjima i imajte u vidu da vam u prvim mesecima treba više komada jer se češće menjaju. Računajte na oko desetak pelena dnevno. 


Odeća

Odeću treba kupovati prema uzrastu, tačnije ne gomilati. Bebe brzo rastu i morate kupovati veće brojeve. Obično se odeća poklanja pa se može desiti da manje toga vi kupite, a više dobijete na poklon. Neko će doneti benkicu, neko bodić, jednodelno odelce, pantalonice, čarapice, kapicu. 

Cipelice samo kao ukras, jer će proći malo više vremena za prave cipelice, tek kad beba prohoda. Uzmite i nekoliko portikli. I jaknicu ili skafander za hladnije dane. 


Kozmetika

Kozmetika za bebe treba da bude pre svega zdrava, da ne škodi njenoj osetljivoj koži. Sapun za bebe je prvi i najvažniji jer ga koristite takoreći od početka. Šamponi su takođe potrebni i uzmite one koji u dodiru sa očima neće izazvati peckanje, plač i suze. Na njima obično piše da su bez suza, “no tears”. 

Od krema dovoljna je ona univerzalna, nežna, hidrirajuća, predviđena za svakodnevnu upotrebu. Možete koristiti i bebi ulje ili mleko za telo, a za lice neku nežniju kremu. Kozmetika za bebe ne sme sadržati šretne materije, kao što su alkohol ili parfem, već proizvode na prirodnoj bazi. 

Tu su i brojne sitnice, kao što su četka i češalj za kosu bebe, makazice za nokte. Fiziološki rastvor u ampulama koristi se za čišćenje bebinog nosića.


Njihalica za bebe 

Njihalica za bebe je prva vrsta ljuljaške u kojoj je ona sigurna, okružena igračkama i uživa u blagom njihanju napred-nazad. U njoj se brže uspava, slušajući muziku, umirujuće zvukove iz prirode kao što je cvrtkut ptica ili šum mora. Za to vreme vi možete da uradite nešto u kući, ili da se odmarate, dok je beba kraj vas, ali na oku, kako se kaže. 

Ova vrsta ljuljaške koristi baterije ili struju za pokretanje. Ima više brzina za njihanje i tajmere za podešavanje trajanja ljuljanja. Zahvaljujući podesivom naslonu, možete regulisati ugao koji odgovara potrebama vaše bebe.

Pojedini modeli njihalica za bebe dizajnirane su tako da se lako sklope i možete ih prenositi po kući ili poneti na putovanje. 

Bitne odlike njihalice za bebe je da su sigurne i udobne za korišćenje. Imaju čvrstu i stabilnu konstrukciju. Zavisno od modela imaju više pojaseva tako postavljenih da možete biti sigurni da beba neće ispasti dok se ljulja. 

Prednost njihalice za bebe je što smirujuće deluje kada je ona uznemirena ili plače. To vas oslobađa obaveze da je nosite i uspavljujete, njihalica to radi za vas. Pritom, dok ne zaspi, može da se igra raznim figuricama koje su obično okačene na držač iznad nje. 

Visina držača može da se podesi tako da igračke budu bliže ili dalje od nje, kako je ne bi smetale kad zaspi. Većina modela ima i podešavajuću tendu iznad glave bebe, kao zaštitu od sunca. Po potrebi može i da se skine. 

Najvažnije je da je beba u njihalici bezbedno i udobno smeštena. Ležište je mekano, napravljeno od materijala koji je pogodan za održavanje i pranje. Njihalice za bebe obično se koriste u prvim mesecima, dok beba ne nauči da sedi. Tada je vreme da joj nabavite onu pravu ljuljašku na užetu, za još veću slobodu pokreta i uživanja. Okačite je na plafon, terasu ili u dvorište i uživajte u ljuljanju i igri sa vašom bebom. 


Kolica 3 u 1 

Višefunkcionalna kvalitetna kolica za bebe popularno se nazivaju 3 u 1, zato što imaju uobičajeno sedište koje može da se spušta u položaj za spavanje, ali i mogućnost postavljanja autosedišta za bebu ili korpe (gondole ili jajeta kako je još zovu). 

Prednost autosedišta i korpe je što se mogu koristiti i u kući, ali tu je krevetac ipak nezamenjiv! Korpa se više koristi za prevoz u automobilu dok je beba u prvim mesecima, a kasnije se za tu namenu koristi autosedište. Korpa je pogodna i za prve šetnje, posetu pedijatru, a autosedište kasnije za prevoz do vrtića i druge vožnje autom. 

A krevetac je prva asocijacija da je beba stigla u svoj dom. Tu je njeno omiljeno mesto, za udobno spavanje, igranje, prva podizanja uz stranice i osvajanje novih sloboda. Krevetac je deo opreme koji prosto ide uz bebu, kao i kolica, bez kojih nema ni prvih izlazaka ni šetnji. 

Bebin svet potreba i stvari je zaista bogat, ali sve je to za njeno zdravo odrastanje, uživanje i sigurnost. 
Srodni tekstovi:


Epilepsija kod dece i lečenje električnom stimulacijom - VNS terapija

Epilepsija kod dece može se lečiti odnosno kontrolisati hirurškom ugradnjom uređaja tzv. vagu...

Detaljnije

Kako prepoznati laringitis: simptomi upale grkljana

Laringitis je medicinski termin koji označava upalu grkljana, a karakterišu ga različiti simp...

Detaljnije

Zašto kinou zovu super hrana i kakve koristi organizam ima od nje

Iako mnogi misle da je kinoa žitarica, ona je zapravo iz porodice trava, zbog toga je više fe...

Detaljnije

NE DOZVOLITE DA VAŠ SAN O JAKOM IMUNITETU POSTANE NOĆNA MORA

I te kako je jasno da je jak imunitet onaj koji nas brani od virusa, bakterija ili gljivica. Imunite...

Detaljnije
Copyright © 2018 Decije ćoše. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS