Kako prepoznati laringitis: simptomi upale grkljana


Zdravlje


Laringitis je medicinski termin koji označava upalu grkljana, a karakterišu ga različiti simptomi koji mogu da budu neprijatni i ograničavajući za pacijente. Razumevanje simptoma laringitisa je ključno za pravovremenu dijagnozu i odgovarajući tretman ovog stanja. 


Promukao glas ili gubitak glasa


Jedan od najprepoznatljivijih simptoma laringitisa je promukao glas ili potpuni gubitak glasa. Grkljan i glasne žice postaju upaljeni ili otečeni, što otežava normalno vibriranje glasnih žica i proizvodnju zvuka. Pacijenti često opisuju svoj glas kao "šušteći" ili "cvileći". U nekim slučajevima, pacijenti s laringitisom mogu potpuno da izgube sposobnost govora.


Kašalj

Suvi kašalj je još jedan uobičajen simptom laringitisa. Upala grkljana stimuliše receptore za kašalj, što dovodi do neproduktivnog kašlja koji ne izbacuje sluz. Ovaj kašalj može da bude dosadan i može da se pogorša prilikom razgovora ili pevanja.


Bol i nelagodnost u grlu

Upala grkljana može da uzrokuje bol i nelagodnost u grlu. Ovo se obično oseća kao goreći ili iritirajući osećaj u grlu, koji može da bude posebno neprijatan pri gutanju. Pacijenti sa laringitisom često primećuju da su njihova grla osetljiva na dodir.


Otežano disanje

U nekim slučajevima, laringitis može da dovede do otežanog disanja. Ono se obično javlja kod male dece i naziva se "krup" ili "lažna krupa". ULaringitis uzrokuje oticanje i sužavanje vazdušnih puteva, što dovodi do otežanog disanja i stvaranja karakterističnog zvuka sličnog lavežu prilikom udisanja.


Bolovi pri gutanju

Gutanje hrane i tečnosti može da postane bolno kada je grkljan upaljen. Ova nelagodnost dovodi do otežanog unosa hrane i tečnosti, što može da dovede i do dehidracije.


Povezani simptomi

Laringitis može da bude praćen i drugim simptomima, uključujući blagu temperaturu, opšti umor i bolove u telu.  Simptomi laringitisa su obično posledica virusne infekcije koja često uzrokuje laringitis.


Kada treba potražiti medicinsku pomoć?


Većina slučajeva akutnog laringitisa prolazi bez potrebe za medicinskom intervencijom i može da se ublaži kod kuće. Međutim, postoje situacije kada treba da potražite medicinsku pomoć:


Kod male dece sa otežanim disanjem: 

Ako primetite da vaše dete ima teškoće sa disanjem i čuje se karakterističan zvuk "krupa," odmah kontaktirajte lekara ili hitnu pomoć.


Ako simptomi traju duže od nekoliko nedelja:

 Akutni laringitis obično prolazi za nekoliko dana do nedelju dana. Međutim ako simptomi laringitisa traju duže od toga, može da postoji potreba za dodatnom dijagnostikom i lečenjem.


Ako je gubitak glasa dugotrajan:

 Ako vam glas ne povrati uobičajenu funkciju nakon dve do tri nedelje, trebalo bi da potražite medicinsku pomoć.

Lekar će da obavi pregled grla, postavi dijagnozu i preporuči odgovarajući tretman. To može da uključuje odmor glasnih žica, hidrataciju, lekove za ublažavanje simptoma i, u nekim slučajevima, antibiotike ako je uzrok bakterijske infekcije.

Laringitis je često benigno stanje, ali simptomi mogu da budu neprijatni i da ometaju svakodnevni život. Važno je da razumete simptome i obratite se lekaru ako su simptomi ozbiljni ili traju duže vreme kako biste dobili odgovarajući tretman i brže se oporavili.

Srodni tekstovi:


Kako birati adekvatnu odjeću za bebe

Biranje odgovarajuće odjeće za bebe može biti izazovno, ali je važno da budete pažljivi kako biste o...

Detaljnije

Kako pomoći detetu da prihvati nošenje fiksne proteze?

Deca ne vole da se razlikuje od svojih vršnjaka. Većina klinaca vole da budu isti ili slični ...

Detaljnije

Vodič za kupovinu bebi odeće: Praktični saveti za srećne roditelje

Dolazak bebe u vaš dom donosi toliko radosti, ljubavi i sreće. Uzbuđeni ste da se pobrinete z...

Detaljnije

Zašto kinou zovu super hrana i kakve koristi organizam ima od nje

Iako mnogi misle da je kinoa žitarica, ona je zapravo iz porodice trava, zbog toga je više fe...

Detaljnije
Copyright © 2018 Decije ćoše. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS