Kako da ne opteretite školarca tokom raspusta


Saveti

Raspust predstavlja važan period u životu svakog školarca. To je vreme kada deca treba da se odmore od školskih obaveza, istraže svoje interesovanja i uživaju u slobodnom vremenu. Međutim, često se dešava da roditelji, vođeni željom za što boljim obrazovanjem svoje dece, preteraju sa dodatnim aktivnostima ili školskim zadacima, ne shvatajući da to može dovesti do stresa i gubitka pravog smisla odmora. 

Evo nekoliko saveta kako da maksimalno iskoristite raspust, pružajući detetu priliku za opuštanje, ali i kvalitetno provedeno vreme.

Dajte im vreme kada ne rade ništa

Kada deca imaju vreme koje provode ne radeći ništa, to im omogućava da se opuste i da se oslobode pritiska i stresa koji proizilaze iz škole, obaveza i vannastavnih aktivnosti. Ovo vreme im pruža priliku da se povežu sa svojim unutrašnjim svetom, da istraže svoje interese, maštaju, sanjare i samo budu prisutni u trenutku. 

U takvim trenucima deca najviše razvijaju svoju maštovitost i kreativnost, što će im koristiti na svim poljima u životu. Takođe, vreme provedeno “ne radeći ništa” omogućava deci da razviju sposobnost samoregulacije i upravljanja svojim vremenom. Kada su prepuštena sopstvenim mislima i aktivnostima, deca uče kako da se zabave sami, kako da budu samostalna i kako da se nose sa dosadom. Ovo su veštine koje su im neophodne za uspešno funkcionisanje u svetu koji ih okružuje. 

Kontinuirani pritisak da se ostvare u školi, sportu ili drugim stvarima, podsvesno izazva veliki stres kod dece. Vreme za opuštanje i odmor omogućava im da se oslobode tog stresa i nauče kako da se izbore sa njim.

Podstičite slobodnu igru

Slobodna igra omogućava deci da samostalno istraže svet oko sebe, razvijajući maštu i kreativnost. Deca koja su izložena slobodnoj igri imaju veću sposobnost da samostalno rešavaju probleme, jer kroz igru uče kako da se snalaze u različitim situacijama i kako da se nose sa izazovima. Na taj način, slobodna igra doprinosi razvoju kritičkog mišljenja i sposobnosti donošenja odluka kod dece. 

Kroz slobodnu igru (koju ne usmeravate i organizujete) deca razvijaju socijalne veštine, učeći kako da komuniciraju, dele, pregovaraju i rešavaju konflikte sa svojim vršnjacima. Ova interakcija sa drugom decom u neformalnom okruženju igre, daje deci priliku da razvijaju empatiju i razumevanje različitih tačaka gledišta, što je veoma važno za izgradnju zdravih socijalnih odnosa u kasnijem životu.

Umesto pretrpavanja raspusta planiranim aktivnostima, dopustite im da slobodno istražuju ono što ih zanima, stvaraju i igraju se bez preteranog nadzora. Kroz samostalno odlučivanje o tome šta će igrati i kako će organizovati svoje vreme, deca stiču osećaj kontrole nad svojim životom i razvijaju odgovornost za svoje postupke.

Neka ne zaborave da čitaju

Možda školarcima ovo neće biti omiljena aktivnost na raspustu, ali se ipak nameće kao dobra, budući da  doprinosi intelektualnom razvoju, širi vokabular, poboljšava koncentraciju i razvija maštu i kreativnost. Prema istraživanjima, deca koja redovno čitaju imaju bolje rezultate u školi i razvijaju veću emocionalnu inteligenciju. Zato je važno podsticati školarce da čitaju tokom raspusta, ali na način koji će im doneti zadovoljstvo i radost, a ne dodatni pritisak. 

Preporuka roditeljima je da omoguće deci slobodu u izboru literature, podstičući ih da biraju knjige koje ih zaista zanimaju. Umesto nametanja obavezne lektire ili edukativnih tekstova, dete treba da ima mogućnost da istražuje različite žanrove i teme koje ga inspirišu. 

Na taj način, čitanje postaje aktivnost koju dete doživljava kao zadovoljstvo, a ne kao obavezu. Ako imate sreće da vaše dete voli školu i želi da zna u kom pravcu će se njegovo obrazovanje razvijati, tu su već knjige za osnovnu školu svih izdavača u Srbiji za 2024/2025.

Porodična druženja i putovanja

U današnjem ubrzanom svetu, teško je pronaći prostor za kvalitetno provedeno porodično vreme. Raspust nam omogućava da usporimo tempo života i posvetimo se jedni drugima. Kroz različite aktivnosti i zajednička iskustva, roditelji i deca imaju priliku da se bolje upoznaju, razgovaraju o svojim interesovanjima, planovima i doživljajima, gradeći tako jače i poverljivije odnose. 

Kvalitetno provedeno vreme sa porodicom tokom raspusta će, bez premca, imati dugoročne pozitivne efekte na sreću deteta. Porodični izleti, kampovanja ili jednostavno zajedničko provođenje vremena kod kuće, omogućavaju deci da se osećaju voljeno, podržano i povezano sa članovima porodice. Taj aspekt je vrlo bitan za razvoj emocionalne stabilnosti i samopouzdanja.

“Isterajte” ih napolje

Boravak na otvorenom bi trebalo da bude na prvom mestu sa aspekta fizičkog zdravlja i razvoja dece. Deca koja se redovno, rekreativno bave aktivnostima na otvorenom pokazuju bolju koncentraciju i kognitivne sposobnosti. Osim toga, manje su podložna stresu i depresiji, što je od velikog značaja za njihovo mentalno zdravlje. 

Ova saznanja su naročito važna imajući u vidu sve veći broj dece koja se suočavaju sa problemima anksioznosti i depresije u današnjem društvu. Raspust je savršeno vreme za izlete, sportić, biciklizam, šetnje u prirodi i druge aktivnosti na otvorenom. Ovo ne znači da treba potpuno eliminisati ostale oblike zabave ili učenja, već da se napravi balans između svih aktivnosti. Tako će dete maksimalno iskoristi raspust, kako na fizičkom, tako i na mentalnom nivou.

Zaključak

Iako je važno da raspust bude aktivan i produktivan period, neophodno je ostaviti dovoljno vremena za odmor i opuštanje. Preopterećenost aktivnostima može imati kontraefekat na njihovu motivaciju i raspoloženje. Ako detetu date priliku da samostalno bira aktivnosti na raspustu, učinićete uslugu i sebi i njemu, jer tako svesno radite na izgradnji poverenja između vas. 

Kada roditelji pokazuju poverenje u sposobnost svoje dece da donose dobre odluke, to će ojačati njihov odnos i pomoći deci da se osećaju podržano i voljeno. A na kraju je važno samo da nam dete bude zadovoljno i srećno. Osluškujte njihove potrebe i želje, a škola može i da sačeka.


Srodni tekstovi:


Trudnoća po nedeljama – koje nedelje su ključne?

Ako govorimo o trudnoći po nedeljama, već na samom startu treba napomenuti da trudnoća može trajati ...

Detaljnije

Kako smanjiti zagađenost vazduha u životnom prostoru

Zagađenost vazduha predstavlja sve veći izazov za ljudsko zdravlje i okolinu širom sveta. Dok...

Detaljnije

Deca i kućni ljubimci: Kada je pravo vreme?

Jedno od najčešćih pitanja koje deca postavljaju roditeljima je ono vezano za kućne ljubimce ...

Detaljnije

Kako privoleti bebu na nošenje u kengur nosiljci?

Poznato je da nosiljke za bebe mogu umnogome da olakšaju život roditeljima. Kada vaša beba uživa u n...

Detaljnije
Copyright © 2018 Decije ćoše. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS