Vitamini za decu koji podstiču apetit 


Saveti Saveti

Nema veće muke za roditelje nego kad dete neće da jede. Neka deca su previše izbirljiva, neka jednostavno nemaju vremena ili volje da jedu, dok kod neke dece mogu postojati određene zdravstvene tegobe zbog kojih odbijaju hranu.  


U svakom slučaju, ukoliko ste iscrpeli sve trikove da svog mršavog mališana privolite da bolje jede, vreme je da potražite lekarsku pomoć. Pedijatar će pregledati dete, obaviti potrebne analize i odrediti terapiju.  


Ukoliko se utvrdi da ne postoje zdravstvene smetnje zbog kojih dete odbija hranu, najčešće se deci prepisuje vitaminska suplementacija koja podstiče želju za hranom i bolji apetit.  


Kada dete počne bolje da jede pod uticajem suplementacije, treba voditi računa da ishrana bude kvalitetna i raznovrsna. Izbirljivoj deci treba ponuditi i hranu koju su ranije odbijali a eventualno se može promeniti način pripreme ili serviranja.  


Recimo ukoliko dete ne voli brokoli, možete ga u umesto u obliku briketa, poslužiti u obliku pirea ili obratno. Važno je i da dete pije dosta tečnosti, najbolje vode i prirodno ceđenih sokova.  


Zašto deca imaju slab apetit? 


Deca imaju slab apetit zato što im nedostaju određeni vitamini i minerali. Zato ih treba nadoknaditi ili kroz ishranu ili kroz suplementaciju. Kroz ishranu je to teško učiniti jer već odbijaju da jedu koliko treba, tako da su vitaminski dodaci ishrani najbolje rešenje.  


Najvažniji vitamini i minerali koji podstiču dečiji apetit su:  


Vitamin B1 i B12 


Vitamini za bebe B1 ili tiamin podstiče razgradnju proteina u telu. Njegov nedostatak prouzrokuje poteškoće sa apsorpcijom hranjivih sastojaka. Vitamin B12 pretvara ugljene hidrate u energiju a njegov nedostatak ima za posledicu anemičnost, nedostatak energije, loše raspoloženje i smanjen apetit.  


Vitamin A 


Najbolji borac protiv slabog apetita je jako telo, odnosno kosti, tkiva i ćelije. Vitamin A podstiče rast i štiti telo od infekcija. Kada je telo snažno i skladno funkcioniše, dete će imati više energije u toku dana i bolji apetit.  


Kalcijum i vitamin D 


Deca obično unose dosta kalcijuma u organizma preko mleka i mlečnih proizvoda. Međutim, da bi se kalcijum apsorbovao u telo, potreban mu je vitamin D. Ukoliko dete unosi dodatak kalcijuma kroz suplement, obavezno proverite da li sadrži i vitamin D.  


Gvožđe 


Gvožđe je najčešći mineral koji se daje deci zbog slabog apetita i anemije. Nedostatak gvožđa kod deteta ima za posledicu anemiju, umor, razdražljivost, pa čak i anksioznost a usled toga i slab apetit. 


Cink 


Prema najnovijim istraživanja nedostatak cinka u organizmu utiče na slabljenje imunog sistema i pažnje, usled čega deca gube apetit, odnosno želju i pažnju za jelom. Umesto klasičnog obroka, deca traže grickalice i drugu praktičnu hranu . 


Povećanjem nivoa cinka u organizmu, imuni sistem se podiže, kao i nivo energije što utiče i na povećanje želje za hranom.  


Probiotici


Pored gore navedenih vitamina i minerala, probiotici su izuzetno važni za održavanje zdravog probavnog sistema i optimalne težine. Ukoliko dete boli stomak ili je naduven, to može  izaziva nelagodu i izostanak želje za hanom.  


Pored toga što pomažu da creva funkcionišu kako tebe, probiotici mogu uticati na uklanjanje alergija i netolerancije na hranu.  


Vitamine za bebe koji podstiču apetit ne treba davati na svoju ruku, već je potrebno konsultovati se sa pedijatrom i pridržavati se njegove preporuke u pogledu doziranja i dužine terapije. 

 


IZVOR: 

http://www.mommystroller.com/best-vitamins-for-kids-to-gain-weight/


Srodni tekstovi:


Koliko kvalitet i cena tepiha utiče na izgled dečije sobe

Prilikom izbora tepiha za domaćinstvo mnogi gledaju da naprave idealan odnos cene i kvaliteta. Ponek...

Detaljnije

Polazak u vrtić - veliki korak za sve

Polazak u vrtić je uvek propraćen mešavinom osećanja: uzbuđenja, blage nervoze, sreće, ali ma...

Detaljnije

Kada se najviše čitaju sportske vesti?

U Srbiji je poznata floskula da smo “sportska nacija” zahvaljujući medaljama koje su nam...

Detaljnije

Zimski štit za imunitet - kako očuvati zdravlje dece?

Zima je doba godine kada su izazovi za zdravlje dece posebno izraženi. Niske temperature, manjak sun...

Detaljnije
Copyright © 2018 Decije ćoše. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS