Kada mladi postaju nezavisni i samostalni?


Saveti Saveti


Statistički podaci pokazuju da se mladi u Srbiji kasnije odlučuju na osamostaljivanje i započinjanje života van porodičnog doma. Razlozi su brojni, a onaj koji mladi najviše ističu je finansijske prirode jer nemaju dovoljno sredstava da se otisnu u novu avanturu. Pored toga, postoje i oni koji štede kako bi sebi obezbedili krov nad glavom ili uložili taj novac u posao ili obrazovanje. Ipak, dođe trenutak kada je vreme da se krene u novu životnu fazu i započne samostalan život. Današnje društvo teže prelazi u naredne životne faze i bori se sa izazovima te je neophodno pogurati mlade u pravom smeru i dati im potporu kako bi mogli da se osamostale.

Veza koja ima budućnost

Većina mladih se odlučuje na samostalnost u trenutku kada u vezi dođu do stadijuma da je vreme za zajednički život. Kada se stvore potreba i želja da se svaki trenutak provodi zajedno, mladi se odlučuju na započinjanje života u novom prostoru koji zajedno mogu da oblikuju i nastave da u njemu grade budućnost. Uglavnom se odlučuju na prelazak u novi dom, daleko od života u zajednici koji pored brojnih prednosti ipak nije savršeno mesto za početak zajedničkog života. Ovo je i prelazak u ozbiljniju fazu u vezi i tek nakon što su parovi spremni, odlučuju se za novo poglavlje u njihovim životima.

Novi posao i nova šansa

Pronalazak posla znači i finansijsku stabilnost za mladu osobu i to je prvi trenutak u životu kada svi osete da mogu da naprave neke promene. Jedna od najvećih se odnosi na nezavisnost od ostalih članova porodice i pronalaženje sopstvenog puta. Nakon što se odluče da je vreme da se otisnu u poslovni svet, mladi traže koji odgovarajući oglasi za posao mogu da im pruže neophodnu stabilnost. Rešavanje finansija je glavni pokretač mnogih stvari - bolje se osećamo, možemo da rešimo velike prekretnice u životu ali imamo i onaj osećaj da možemo sami da donosimo svoje odluke.

Odlazak u novi grad

Većina mladih se prvi put susreće sa samostalnošću nakon preseljenja u drugi grad. Najčešće se ovo dešava prilikom odlaska na studiranje i tada dolazi do prvih odluka koje se moraju doneti samostalno. Ponekad je u pitanju i novi posao koji zahteva preseljenje u nepoznati grad u kom su mladi prepušteni sebi za snalaženje i vrlo brzo postanu nezavisni. Iako je ovo sastavni deo odrastanja i stupanja u svet odraslih, neki se u ovim situacijama po prvi put susreću sa raznim problemima na koje do sada nisu navikli jer su do tada imali podršku roditelja.


Želja za svojim prostorom

U jednom trenutku svaka osoba shvati da je došlo vreme da napusti porodično gnezdo i započne život na nekom drugom mestu. Iako su prednosti života sa roditeljima brojne, ipak u jednom trenutku shvatimo da su navike previše različite da bi boravile pod istim krovom. Ankete pokazuju da su najpopularniji gradovi koje mladi biraju za život oni u kojima je ponuda nekretnina i poslova veća. Kada su u pitanju najpopularniji stanovi, Beograd ima ponudu nekretnina koja može da odgovori raznim zahtevima i kriterijumima.

Donošenje sopstvenih odluka

U trenutku kada mladi shvate da žele sami da donose svoje odluke bez uticaja drugih, u njima se desi promena koja ih navede da preispitaju svoj život. Često je ovo period kada se odlučuju da pronađu posao, urade nešto u svom društvenom životu ili naprave neku promenu. Pored toga, ovo je uglavnom period kada se odluče na samostalan život te postaju nezavisni i samostalni u svakom smislu te reči. Ovo je najbitniji deo odrastanja i predstavlja pravu prekretnicu u životu.


Mladi postaju nezavisni i samostalni kada shvate da mogu da promene svoj život na bolje ukoliko donesu pametne odluke. Kada jednom donesu odluke koje se tiču njihovog života, shvatiće kako samostalnost donosi brojne prednosti i zadovoljstvo sopstvenim životom.


Srodni tekstovi:


Kako prelazak na čvrstu hranu utiče na bebu?

Iako ste se takoreći juče porodili, vaše čedo veoma brzo raste i bliži se nova značajna faza ...

Detaljnije

Kada je potrebno da dete odvedete fizijatru

Svi koji imaju malu decu znaju koliko su česti odlasci na sistematske preglede, naročito u prvoj god...

Detaljnije

NE DOZVOLITE DA VAŠ SAN O JAKOM IMUNITETU POSTANE NOĆNA MORA

I te kako je jasno da je jak imunitet onaj koji nas brani od virusa, bakterija ili gljivica. Imunite...

Detaljnije

Male boginje kao neizbežna virusna pretnja u vrtićima?!

Male boginje predstavljaju jednu od najzaraznijih bolesti koje postoje, a zatvoreni prostori poput v...

Detaljnije
Copyright © 2018 Decije ćoše. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS