IZBOR POSTELJINE ZA KREVET KAO POSEBAN ZADATAK – ŠTA JE VAŽNO?


Saveti Uređenje


Krevet je mesto na kojem se odmaramo i spavamo, sanjarimo, u kojem treba da nam bude prijatno i komforno. Stoga je izbor posteljine važan – upravo nam ona pruža osećaj nežnosti i ušuškanosti. A koju ćemo konkretno odabrati, zavisi od više parametara.

VELIČINA I NAMENA KREVETA

Posteljine za krevet prvenstveno se biraju spram samog kreveta, u smislu da li je samac ili bračni ležaj, dečji, krevetac ili kauč na razvlačenje, tačnije: važno je kolike su dimenzije kreveta i ko ga koristi. Od toga zavise dužina, širina, kao i izbor motiva krevetnine.

ODABIR MATERIJALA

Postoji širok spektar materijala od kojih se prave posteljine za krevet. Svaki od njih ima svoje prednosti i svoju specifičnu estetiku, kao i kvalitet, koji neposredno utiče i na trajnost posteljine, postojanost boja, način održavanja (razlikuju se temperature na kojima smeju da se peru, neki iziskuju peglanje, drugi ne i sl.), pa i udobnost. Tradicionalno se najčešće koriste pamučni materijali, pamučni lan, saten, damast, šifon, ali se proizvode i od svile, poliestera i dr. Ipak, uvek je dobro odabrati prirodne materijale, koji su prijatniji na dodir i pružaju osećaj nežnosti. Sami materijali razlikuju se i po gustini, odnosno načinu tkanja, debljini, glatkoći, te su tako pojedini potpuno glatki, čak i malo sjajni, drugi opet blago hrapavi, poput krep pamuka.

BOJE I DEZENI

Klasično bele posteljine za krevet svakako su česte u upotrebi, međutim, danas se umnogome češće kupuju i koriste one u drugim bojama. Dakle, osim svih jednobojnih varijanti, posteljine za krevet obiluju narazličitijim dezenima i kombinacijama šara i boja. Od vrlo elegantnih i svečanih, pa sve do dečjih motiva, cvetnih, geometrijskih, apstraktnih. Zanimljive su i kombinacije jednobojnog čaršava sa uvlakom i jastučnicama u boji, ili pak krevetnine koje su sa jedne strane u jednoj, a sa druge u drugoj boji. Pored nežnih i svetlih nijansi, svedenih motiva, ili pak pastelnih boja, posteljine za krevet bivaju i vrlo tamne ili ekscentričnih šara. Svako može pronaći svoju idealnu krevetninu, premda su one jednobojne ponekad podesnije za uklapanje sa ostatkom enterijera, a šarene atraktivnije.

KUPOVINA – POJEDINAČNI DELOVI I SETOVI

Posteljine za krevet uobičajeno se kupuju u setovima, koji obuhvataju donji čaršav, jastučnice, jorganske navlake. Jastučnica može biti i više, a pored osnovnog paketa, tu se može naći i štep-deka. Pored takvih kompleta, mogu se naći i setovi koji sadrže jastučnice u kombinaciji sa donjim čaršavom ili pak u paketu sa uvlakom. Svi delovi se, takođe, mogu kupiti i pojedinačno, tako da uvek možemo kupiti deo koji nam nedostaje i kombinovati ga sa nekom drugom posteljinom za krevet. 

MESTA PRODAJE

Na tržištu postoji veliki broj proizvođača, pa se razlikuju i modeli i cene. Mogu se kupiti u svim specijalizovanim prodavnicama kućne galanterije i pokućstva, kao i pojedinim marketima. Osim toga, postoje i brojni veb-šopovi, kao i stranice na društvenim mrežama, preko kojih se željeni model može poručiti. 

OBRADUJ SEBE ILI DRAGU OSOBU

Na kraju, novom posteljinom za krevet uvek ćemo uneti svojevrsno osveženje u spavaću sobu. Takođe, one su vrlo pogodan poklon drugima za useljenje ili venčanje ili neku drugu prigodu.








Srodni tekstovi:


Sitne nepravilnosti na koži koje je najbolje ukloniti u hladnijem periodu

Dolazak zime i hladnijeg vremena nije propraćen samo praznicima i zimskim radostima, nego i idealnim...

Detaljnije

Ureaplazma - da li je plod može dobiti od majke?

Ureaplazma je parazitska bakterija, sinonim za "tihu infekciju" jer se simptomi retko ispo...

Detaljnije

Septolete kao vaš saveznik za borbu protiv promuklosti

U moru lekova protiv promuklosti i i drugih problema sa grlom, septolete se ističu kao najbolji bora...

Detaljnije

Saveti za uređenje dečijih soba

Uređenje dečijih soba predstavlja jedinstven izazov za roditelje i dizajnere enterijera. Osim &scaro...

Detaljnije
Copyright © 2018 Decije ćoše. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS