IZBOR POSTELJINE ZA KREVET KAO POSEBAN ZADATAK – ŠTA JE VAŽNO?


Saveti Uređenje


Krevet je mesto na kojem se odmaramo i spavamo, sanjarimo, u kojem treba da nam bude prijatno i komforno. Stoga je izbor posteljine važan – upravo nam ona pruža osećaj nežnosti i ušuškanosti. A koju ćemo konkretno odabrati, zavisi od više parametara.

VELIČINA I NAMENA KREVETA

Posteljine za krevet prvenstveno se biraju spram samog kreveta, u smislu da li je samac ili bračni ležaj, dečji, krevetac ili kauč na razvlačenje, tačnije: važno je kolike su dimenzije kreveta i ko ga koristi. Od toga zavise dužina, širina, kao i izbor motiva krevetnine.

ODABIR MATERIJALA

Postoji širok spektar materijala od kojih se prave posteljine za krevet. Svaki od njih ima svoje prednosti i svoju specifičnu estetiku, kao i kvalitet, koji neposredno utiče i na trajnost posteljine, postojanost boja, način održavanja (razlikuju se temperature na kojima smeju da se peru, neki iziskuju peglanje, drugi ne i sl.), pa i udobnost. Tradicionalno se najčešće koriste pamučni materijali, pamučni lan, saten, damast, šifon, ali se proizvode i od svile, poliestera i dr. Ipak, uvek je dobro odabrati prirodne materijale, koji su prijatniji na dodir i pružaju osećaj nežnosti. Sami materijali razlikuju se i po gustini, odnosno načinu tkanja, debljini, glatkoći, te su tako pojedini potpuno glatki, čak i malo sjajni, drugi opet blago hrapavi, poput krep pamuka.

BOJE I DEZENI

Klasično bele posteljine za krevet svakako su česte u upotrebi, međutim, danas se umnogome češće kupuju i koriste one u drugim bojama. Dakle, osim svih jednobojnih varijanti, posteljine za krevet obiluju narazličitijim dezenima i kombinacijama šara i boja. Od vrlo elegantnih i svečanih, pa sve do dečjih motiva, cvetnih, geometrijskih, apstraktnih. Zanimljive su i kombinacije jednobojnog čaršava sa uvlakom i jastučnicama u boji, ili pak krevetnine koje su sa jedne strane u jednoj, a sa druge u drugoj boji. Pored nežnih i svetlih nijansi, svedenih motiva, ili pak pastelnih boja, posteljine za krevet bivaju i vrlo tamne ili ekscentričnih šara. Svako može pronaći svoju idealnu krevetninu, premda su one jednobojne ponekad podesnije za uklapanje sa ostatkom enterijera, a šarene atraktivnije.

KUPOVINA – POJEDINAČNI DELOVI I SETOVI

Posteljine za krevet uobičajeno se kupuju u setovima, koji obuhvataju donji čaršav, jastučnice, jorganske navlake. Jastučnica može biti i više, a pored osnovnog paketa, tu se može naći i štep-deka. Pored takvih kompleta, mogu se naći i setovi koji sadrže jastučnice u kombinaciji sa donjim čaršavom ili pak u paketu sa uvlakom. Svi delovi se, takođe, mogu kupiti i pojedinačno, tako da uvek možemo kupiti deo koji nam nedostaje i kombinovati ga sa nekom drugom posteljinom za krevet. 

MESTA PRODAJE

Na tržištu postoji veliki broj proizvođača, pa se razlikuju i modeli i cene. Mogu se kupiti u svim specijalizovanim prodavnicama kućne galanterije i pokućstva, kao i pojedinim marketima. Osim toga, postoje i brojni veb-šopovi, kao i stranice na društvenim mrežama, preko kojih se željeni model može poručiti. 

OBRADUJ SEBE ILI DRAGU OSOBU

Na kraju, novom posteljinom za krevet uvek ćemo uneti svojevrsno osveženje u spavaću sobu. Takođe, one su vrlo pogodan poklon drugima za useljenje ili venčanje ili neku drugu prigodu.
Srodni tekstovi:


Nekoliko predloga za nezaboravne novogodišnje poklone koji će oduševiti vašu decu

Želite da obradujete vaše dete čarobnim i zanimljivim poklonom koji će ga oduševiti al...

Detaljnije

Da li deca treba da nose nakit

Kada se odlučimo da nekome za poklon kupimo nakit onda se podrazumeva da tu osobu dobro poznajemo. D...

Detaljnije

Septolete kao vaš saveznik za borbu protiv promuklosti

U moru lekova protiv promuklosti i i drugih problema sa grlom, septolete se ističu kao najbolji bora...

Detaljnije

Uloga ultrazvuka u prenatalnoj dijagnostici i ginekologiji

U današnjem svetu, tehnologija je postala neizostavan deo medicinske dijagnostike i lečenja. ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Decije ćoše. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS