Prva pomoć za ogrebotine kod dece: Kako tretirati sitne povrede


Zdravlje Zdravlje


Ogrebotine su neizbežan deo detinjstva, a gotovo svako dete bar jednom u životu dobije ovakvu vrstu sitne povrede. One nastaju kao posledica različitih aktivnosti, poput trčanja, igranja napolju, sportova i sl. Iako ogrebotine obično ne predstavljaju veliku opasnost po zdravlje, važno je adekvatno ih tretirati kako bi se izbegle neželjene posledice.

Osim što ogrebotine mogu biti bolne i neugodne, one su često i vrlo prljave i mogu postati izvor infekcije. Kada se ne leče pravilno, ogrebotine mogu dovesti do razvoja bakterijskih infekcija, upala i drugih problema sa kožom. Zato je važno da se pruži prva pomoć u momentu kada se povreda dogodi i da se rana adekvatno tretira kako bi se sprečilo pogoršanje stanja.

U ovom članku ćemo vam dati korisne savete i informacije o tome kako pravilno tretirati ogrebotine kod dece, kako biste mogli brzo i efikasno reagovati kada se ovakva povreda dogodi. Takođe, podelićemo sa vama i neke preventivne mere koje možete preduzeti kako biste smanjili rizik od nastanka ovakvih povreda kod vaše dece.

Kada se vaše dete ogrebe, prva stvar koju treba da uradite jeste da očistite ranu kako biste sprečili infekciju i da je zaštitite od daljih povreda. U nastavku pročitajte korak-po-korak vodič za tretiranje ogrebotina kod dece.

Čišćenje rane

Najvažniji korak u tretiranju ogrebotina kod dece jeste čišćenje rane. Da biste to uradili, operite ruke sapunom i vodom pre nego što počnete da čistite ranu. Potom isperite ranu pod mlazom mlake vode kako biste uklonili bilo kakvu prljavštinu ili strane predmete. Koristite čistu, meku krpu kako biste blago očistili oko rane. Ako primetite da se u ranu zaglavio strani predmet, nemojte ga sami pokušavati izvaditi, već potražite pomoć lekara.

Dezinfekcija rane

Kada ste očistili ranu, sledeći korak je dezinfekcija. Upotrebite dezinfekciono sredstvo, poput vodikovog peroksida ili alkohola, kako biste očistili ranu i sprečili infekciju. Neka dezinfekciono sredstvo bude u kontaktu sa ranom najmanje 30 sekundi pre nego što isperete ranu pod mlazom mlake vode.

Prekrivanje rane

Nakon što ste očistili i dezinfikovali ranu, prekrijte je sterilnom gazom kako biste je zaštitili od daljih povreda i sprečili infekciju. Upotrebite sterilnu gazu i zavoj kako biste ranu prekrili. Ako niste sigurni kako da to uradite, potražite savet lekara.

Primena praška ili kreme za zarastanje

Kada ste prekrili ranu, možete primeniti i mast ili kremu za zarastanje kako biste pospešili proces zarastanja. Masti i kreme za zarastanje pomažu da se rana brže zaceli i smanjuju rizik od infekcije. Nanesite tanki sloj masti ili kreme na sterilnu gazu kojom ste prekrili ranu, a zatim zavojem pričvrstite gazu na ranu.

Često se primenjuje i prašak za rane, jer kod njihovog nanošenja nema kontakta sa ranom. Zato su ovakvi proizvodi praktični za tretiranje rana kod dece.

Ako primetite bilo kakve znakove infekcije, poput crvenila, oticanja, bolnosti ili iscedka iz rane, potražite pomoć lekara.

Uz pravilnu negu, većina ogrebotina zaraste u roku od nekoliko dana. Redovno proveravajte ranu i menjajte sterilnu gazu i zavoj svaki dan kako biste bili sigurni da se rana pravilno zarasta. 

Kako sprečiti infekciju rane kod dece

Kada se vaše dete ogrebe, pored adekvatnog tretmana rane, važno je preduzeti određene korake kako biste sprečili infekciju i ubrzali proces zarastanja.

Redovno proveravajte i čistite ranu. Nastavite sa nanošenjem praška ili kreme. Važno je da ranu držite suvom kako biste sprečili razmnožavanje bakterija i ubrzali proces zarastanja. Ako se rana znoji ili ako je izložena vlazi, koristite suvu sterilnu gazu da biste upila višak vlage. Ovo će pomoći da se rana brže zaceli.

Redovno menjanje zavoja i sterilne gaze ključno je za sprečavanje infekcije. Promenite zavoj i sterilnu gazu svakodnevno kako biste bili sigurni da se rana pravilno zarasta.


Srodni tekstovi:


Izazovi osmog meseca trudnoće

Svaka trudnoća je blagoslov. Čak i onda kada se od samog početka ne osećate najbolje, imali ste mučn...

Detaljnije

Nabavite guralicu za decu koja je ujedno i igračka

Mnogo toga se danas ubraja u guralice, počevši od interaktivne igračke namenjene mališ...

Detaljnije

Trotineti za decu: bezbedna i zabavna vožnja na dva točka

Trotineti su postali izuzetno popularni među decom širom sveta. Ova mala prevozna sredstva na...

Detaljnije

Odaberite pogodnu školsku torbu za svog srednjoškolca

Period osnovne i srednje škole je izuzetno važan za pravilan razvoj vašeg deteta. Sve ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Decije ćoše. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS