Epilepsija kod dece i lečenje električnom stimulacijom - VNS terapijaEpilepsija kod dece može se lečiti odnosno kontrolisati hirurškom ugradnjom uređaja tzv. vagusnih nervnih stimulatora - VNS terapija. Pogodna je za primenu kod dece kod kojih terapija lekovima nije dala odgovarajuće rezultate.  

Uređaj za VNS terapiju sastoji se od pulsnog generatora koji se ugrađuje ispod levog grudnog mišića i dve elektrode koje se ugrađuju u moždani nerv - vagus koji se proteže uz vrat i ulazi u mozak. VNS šalje električne impulse do nerva koji prenosi impulse dalje do mozga. Na ovaj način epi napadi se mogu sprečiti i skratiti. 

Epilepsija kod dece je neurološki poremećaj koji se može se javiti u bilo kom u uzrastu, pa čak i odmah nakon rođenja. Uzroci mogu biti različiti a nekad identifikacija uzroka može sasvim izostati. Kao najčešći uzroci epilepsije kod dece navode se poremećaji u razvoju mozga, degerativna oboljenja nervnog sistema, poremećaji cirkulacije krvi, infekcije i povrede mozga. 

VNS terapije kod dece


VNS terapija može se primenjivati kod dece starije od 4 godine. Preporučuje se kod dece koja nisu dobro reagovala na lečenje antiepileptičnim lekovima, imaju parcijalne (fokalne napade) i nisu odgovarajući kandidati za operaciju epilepsije.  

Epilepsija kod dece kontrolisana VNS stimulatorom pokazuje značajna poboljšanja u učestalosti i intenzitetu napada. Osim toga, VNS terapija je bezbedna i kod većine dece ne stvara nikakve probleme. Neke od nuspojava mogu biti kašalj ili promukao glas kada se pojave pulsevi, ali ova neprijatnost s vremenom prolazi.  

Operacija ugradnje vagusnog stimulatora je jednostavna hirurška procedura koja traje manje od sat vremena i obavlja se u opštoj anesteziji. Hirurg pravi mali rez na grudnom košu i postavlja generator ispod kože.  

Žice generatora zatim se povlače do levog vagusnog nerva i omotavaju oko njega ali ne ulaze u mozak. Njihova uloga je da prenose električne impulse do vagusnog nerva koji ih zatim prenosi do mozga. Nakon procedure većina dece nastavlja oporavak kod kuće.  

  Generator ima ulogu da spreči epi napad. Ukoliko se on ipak deci, generator će ga detektovati na osnovu promene srčane frekvencije deteta i zatim poslati dodatne impulse kako bi sprečio napad ili ga učinio manje teškim.  

  Postoje različite vrste i modeli uređaja za nervnu stimulaciju. Najnoviji modeli omogućavaju autostimulaciju, programiranje stimulacije u odnosu na doba dana, tako da dan i noć mogu imati različita podešavanja, programiranje na daljinu i drugo. 


Prednosti VNS terapije kod dece


Epilepsija kod dece primenom VNS terapija može se efikasno kontrolisati. Dete može upravljati napadom tako što ga može zaustaviti ili umanjiti njegov efekat korišćenjem VNS ručnog magneta.  

Ovaj magnet prislanja se na mesto na koži ispod koje je generator postavljen. Povlačenjem magneta preko tog mesta pokreće se generator da pošalje snažan signal mozgu da zaustavi napad.

Epilepsija kod dece koja imaju ugrađen VNS uređaj posle nekoliko meseci do godinu dana pokazuje primetno poboljšanje. Roditelji dece sa ugrađenim VNS uređajem svedoče da se deca osećaju mnogo bolje i srećnije. 

Ustanove u kojim dete boravi (škola, vrtić) moraju biti obaveštene da dete ima VNS uređaj, kao i zdravstveni radnici tokom rutinskih testova ili procedura kao što je skeniranje magnetnom rezonancom.  

Uloga roditelja je da brižljivo prate epilepsiju kod dece koja imaju ugrađen VNS stimulator i beleže sve podatke od značaja, obzirom da se u skladu sa tim podacima uređaj može efektnije programirati i prilagoditi svakoj osobi. 


Srodni tekstovi:


EEG pregled kod dece: prednosti i izazovi

Elektroencefalografija (EEG) je neinvazivna metoda koja se koristi za merenje električne aktivnosti ...

Detaljnije

Smart satovi za decu - da li su zaista korisni?

Da li ste i vi uvideli značaj smart satova za decu, i da li ste ga već nabavili? Ukoliko niste, vrem...

Detaljnije

Zašto je Beograd postao globalni dentalni fenomen?

Svet dentalne medicine je prošao kroz dramatične promene tokom poslednjih decenija. Dok su ne...

Detaljnije

Vodič za kupovinu bebi odeće: Praktični saveti za srećne roditelje

Dolazak bebe u vaš dom donosi toliko radosti, ljubavi i sreće. Uzbuđeni ste da se pobrinete z...

Detaljnije
Copyright © 2018 Decije ćoše. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS