5 saveta za lako uvođenje čvrste hrane deci


Saveti Saveti

Negde oko 5.meseca pedijatar će preporučiti uvođenje nemlečne ishrane u obroke deteta, žitarice za bebe kao prvu hranu, a potom meso i povrće. Beba raste pa će biti sve teže da je ubedite da proba nove ukuse, a naročito da jede ono što joj se ne dopada.

Svakom roditelju znače dobri saveti i pomoć tokom prelaznog perioda uvođenja čvrste hrane, a ovo su naši saveti.

1# Naoružajte se strpljenjem

U bebinom životu se ne menja samo vrsta ishrane već i način na koji se hrani, bliskost sa roditeljima zamenjuje sedenje u stolici, tanjir i kašika. Zbog toga će biti plača, negodovanja i prosipanja hrane.

Žitarice za bebe se uvode kao prve i najčešće se dopadaju deci, pogotovo u samom početku kada je ovo jedini nemlečni obrok. Problemi nastaju kada se uvodi više namernica, a mleko se daje samo ujutru i uveče.

Vi, kao roditelj morate imati strpljenja, pozitivne energije i maštovitosti da bi dete bilo zainteresovano za jelo. Pribavite nekoliko igračaka koje se lako peru, obezbedite sto sa mušemom i dozvolite da dete proba hranu svojim prstićima.


2# Ne insistirajte na količini koju treba pojesti

Proći će neko vreme dok beba ne navikne na nove ukuse i do tada neće hteti da pojede svaki obrok, barem ne količine koje su predviđene jelovnikom. Nekoliko kašičica u početku, a kasnije će se količine povećavati. Treba da budete spremni i da dete nekad odjednom počne da protestvuje, ne želi da jede i plače. Ova situacija se događa najčešće kada i zubići počnu da izazivaju nervozu pa se obroci odbijaju.

Dobro je da se deci kombinuju namernice, a žitarice za bebe daju za doručak pa će se obezbediti da dete dobije dovoljno hranljivih nutrijenata iako su neki obroci pojedeni u manjoj količini.


3# Kombinujte različite žitarice za bebe

Kao prva namernica se daju pirinač i pirinčane žitarice za bebe, ali kako dete raste uvode se i druge žitarice (palenta, proso, ovas…) pa je dobro kombinovati ih radi raznovrsnije ishrane, ali i zarad toga da detetu ne bude dosadna ista hrana i isti ukusi. 

Jasno je da bi mališani voleli da jedu samo ono što im se dopada, ali je jako važno da upoznaju sve ukuse i naviknu se na njih.


4# Voće uvodite kasnije

Iako je važno u ishrani, ali voće i sokove uvedite tek pošto dete isproba žitarice za bebe i nekoliko namernica povrća

Prvo se uvode banana i jabuka, a njih svaki mališan obožava. Sokiće će voleti još više, ali ako se uvedu rano beba će da ih uvek traži prve i negodovaće kada su u pitanju slani obroci.


5# Deca treba da imaju sopstveni pribor koji će im biti interesantan

Šerpice, kašičica, tanjirić, šolje… postoji ogromna ponuda dečijeg pribola za prve obroke, šarene i zanimljive. I ovo je nešto što će pomoći da beba ima pažnju, ali i da nauči kako se koristi pribor, gde se sedi i kada se jede. Sve uz igru i zabavu.

Uz ove savete su mnogi roditelji uspeli da skrate proces privikavanja na čvrstu hranu i da beba što lakše prođe kroz prelazni period. Budite i vi jedan od njih!


Srodni tekstovi:


Trudnoća po nedeljama – koje nedelje su ključne?

Ako govorimo o trudnoći po nedeljama, već na samom startu treba napomenuti da trudnoća može trajati ...

Detaljnije

Zašto su deci toliko bitni peškiri za plažu?

U određenom uzrastu mališani više ne vode toliko računao brojnim aktivnostima koje će ...

Detaljnije

Polazak u vrtić - veliki korak za sve

Polazak u vrtić je uvek propraćen mešavinom osećanja: uzbuđenja, blage nervoze, sreće, ali ma...

Detaljnije

Saveti za uređenje dečijih soba

Uređenje dečijih soba predstavlja jedinstven izazov za roditelje i dizajnere enterijera. Osim &scaro...

Detaljnije
Copyright © 2018 Decije ćoše. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS