5 saveta za lako uvođenje čvrste hrane deci


Saveti Saveti

Negde oko 5.meseca pedijatar će preporučiti uvođenje nemlečne ishrane u obroke deteta, žitarice za bebe kao prvu hranu, a potom meso i povrće. Beba raste pa će biti sve teže da je ubedite da proba nove ukuse, a naročito da jede ono što joj se ne dopada.

Svakom roditelju znače dobri saveti i pomoć tokom prelaznog perioda uvođenja čvrste hrane, a ovo su naši saveti.

1# Naoružajte se strpljenjem

U bebinom životu se ne menja samo vrsta ishrane već i način na koji se hrani, bliskost sa roditeljima zamenjuje sedenje u stolici, tanjir i kašika. Zbog toga će biti plača, negodovanja i prosipanja hrane.

Žitarice za bebe se uvode kao prve i najčešće se dopadaju deci, pogotovo u samom početku kada je ovo jedini nemlečni obrok. Problemi nastaju kada se uvodi više namernica, a mleko se daje samo ujutru i uveče.

Vi, kao roditelj morate imati strpljenja, pozitivne energije i maštovitosti da bi dete bilo zainteresovano za jelo. Pribavite nekoliko igračaka koje se lako peru, obezbedite sto sa mušemom i dozvolite da dete proba hranu svojim prstićima.


2# Ne insistirajte na količini koju treba pojesti

Proći će neko vreme dok beba ne navikne na nove ukuse i do tada neće hteti da pojede svaki obrok, barem ne količine koje su predviđene jelovnikom. Nekoliko kašičica u početku, a kasnije će se količine povećavati. Treba da budete spremni i da dete nekad odjednom počne da protestvuje, ne želi da jede i plače. Ova situacija se događa najčešće kada i zubići počnu da izazivaju nervozu pa se obroci odbijaju.

Dobro je da se deci kombinuju namernice, a žitarice za bebe daju za doručak pa će se obezbediti da dete dobije dovoljno hranljivih nutrijenata iako su neki obroci pojedeni u manjoj količini.


3# Kombinujte različite žitarice za bebe

Kao prva namernica se daju pirinač i pirinčane žitarice za bebe, ali kako dete raste uvode se i druge žitarice (palenta, proso, ovas…) pa je dobro kombinovati ih radi raznovrsnije ishrane, ali i zarad toga da detetu ne bude dosadna ista hrana i isti ukusi. 

Jasno je da bi mališani voleli da jedu samo ono što im se dopada, ali je jako važno da upoznaju sve ukuse i naviknu se na njih.


4# Voće uvodite kasnije

Iako je važno u ishrani, ali voće i sokove uvedite tek pošto dete isproba žitarice za bebe i nekoliko namernica povrća

Prvo se uvode banana i jabuka, a njih svaki mališan obožava. Sokiće će voleti još više, ali ako se uvedu rano beba će da ih uvek traži prve i negodovaće kada su u pitanju slani obroci.


5# Deca treba da imaju sopstveni pribor koji će im biti interesantan

Šerpice, kašičica, tanjirić, šolje… postoji ogromna ponuda dečijeg pribola za prve obroke, šarene i zanimljive. I ovo je nešto što će pomoći da beba ima pažnju, ali i da nauči kako se koristi pribor, gde se sedi i kada se jede. Sve uz igru i zabavu.

Uz ove savete su mnogi roditelji uspeli da skrate proces privikavanja na čvrstu hranu i da beba što lakše prođe kroz prelazni period. Budite i vi jedan od njih!


Srodni tekstovi:


Vodič za sve buduće mame, evo kako izgleda trudnoća po nedeljama

Rođenje deteta je jedan od najznačajnijih, može se sigurno reći prelomnih trenutaka u životu svake p...

Detaljnije

Prirodna sredstva za čišćenje - siguran dom za vaše mališane

Nije tako daleko vreme kada su naše majke i bake i te kako vodila računa o tome da što...

Detaljnije

Izazovi osmog meseca trudnoće

Svaka trudnoća je blagoslov. Čak i onda kada se od samog početka ne osećate najbolje, imali ste mučn...

Detaljnije

Zašto je Beograd postao globalni dentalni fenomen?

Svet dentalne medicine je prošao kroz dramatične promene tokom poslednjih decenija. Dok su ne...

Detaljnije
Copyright © 2018 Decije ćoše. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS