Sve što bi trebalo da znate o prvom tromesečju trudnoće



Mnogo toga se dešava u prvom tromesečju, odnosno u prvih 13 nedelja trudnoće. Najvažnija od svih je samo saznanje da je trudnoća prisutna.

U ovom periodu važno je odabrati lekara koji će voditi trudnoću i krenuti sa prvim pregledima.

Kod mnogih trudnica u prvom tromesečju od simptoma su prisutni umor, mučnina i nesanica.

Evo šta bi još trebalo da znate u vezi prvog tromesečja trudnoće:


Razvoj bebe

Prvi trimestar je prva od tri faze (ili trimestra) trudnoće. Iako će proći još neko vreme dok se stomak počne nazirati, prvi trimestar je važna faza u razvoju bebe.

Beba brzo raste u prvom trimestru– razvija mozak i srce, formira crte lica, pa čak i stopala, ruke, nokti na rukama i nogama. U prvom tromesečju formiraju se svi glavni organi i sistemi koji će omogućiti normalno funkcionisanje bebe.

To je razlog zašto je u ovom periodu važno da se buduće mame što pre reše štetnih navika poput alkohola, duvana, psihoaktivnih supstanci i lekova koji mogu da naškode fetusu.


Rani znaci trudnoće

U isto vreme, telo trudnice se menja uticajem hormona trudnoće hCG, estrogena i progesterona. Hormonske promene mogu da dovedu do neprijatnih simptoma koji su uobičajeni tokom prvog tromesečja, poput mučnine, povraćanja, glavobolje i ekstremnog umora. Sve su ovo rani znaci trudnoće koji se uglavnim mogu ublažiti odmaranjem i pametnim odabirom hrane, ali ako simptomi postanu nepodnošljivi, onda bi trebalo obratiti se lekaru.

Nakon što se posumnja na trudnoću i ista potvrdi putem testa, vreme je za prvi pregled u trudnoći. Na ovom pregledu lekar će proveriti vašu težinu i krvni pritisak; odgovorite na sva pitanja i nedoumice vezane za drugo stanje; uputiće vas na testove koje bi trebalo da uradite; uraditi ultrazvučni pregled na kome se mogu čuti otkucaji srca bebe.


Kolilko je normalno da se dobije na težini u prvom tromesečju?

Dobijanje na težini je znak zdrave trudnoće. Stručnjaci kažu da je normalno da se ugoji između jednog do tri kilograma u prva tri meseca trudnoće - iako neke žene mogu dobiti više ili manje, ili čak izgubiti težinu tokom prvog tromesečja zbog jutarnjih mučnina ili drugih razloga.

Vaš lekar će pratiti vašu težinu u trudnoći kako bi se uverio da ste u zdravom opsegu i da napredujete odgovarajućim tempom.

Ne brinite ako ne možete da jedete previše izbalansirano u prvom tromesečju - mučnina i averzija prema hrani mogu učiniti ovaj osećaj nemogućim. Mnoge žene se osećaju bolje ako jedu male, češće obroke bogate ugljenim hidratima.

Važno je da se pronađe sredina tako da ti obroci budu što zdraviji, a da opet pogoduju trudnici i da ne pogoršavaju simptome mučnine. Takođe, važno je unositi što više tečnosti.








Srodni tekstovi:


Kako da dete lakše podnese letnje vrućine?

Mala deca nemaju dobru regulaciju telesne temperature što je naročito opasno tokom letnjih vr...

Detaljnije

Zašto je Beograd postao globalni dentalni fenomen?

Svet dentalne medicine je prošao kroz dramatične promene tokom poslednjih decenija. Dok su ne...

Detaljnije

Kako pomoći detetu da prihvati nošenje fiksne proteze?

Deca ne vole da se razlikuje od svojih vršnjaka. Većina klinaca vole da budu isti ili slični ...

Detaljnije

Kako smanjiti zagađenost vazduha u životnom prostoru

Zagađenost vazduha predstavlja sve veći izazov za ljudsko zdravlje i okolinu širom sveta. Dok...

Detaljnije
Copyright © 2018 Decije ćoše. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS