Prvi put kod zubara


Zdravlje Zdravlje

dečiji stomatolog

Dečji stomatolog svakako nije običan stomatolog, to vam može reći svako ko je imao priliku da svog mališana vodi na prvi pregled zubaru. Po čemu to nisu obični i zašto su upravo oni ključni u razvijanju zdravih navika kada je zdravlje zuba u pitanju?


Kada se radi prvi pregled

Dobro je poznato da nega zuba kod deteta mora početi pri izbijanju prvih zubića. Iako mlečne zube zamenjuju stalni otprilike u predškolskom uzrastu, njihova nega je izuzetno važna, posebno zbog toga što su oni osnova za pravilni rast stalnih zuba. U trećoj godini pedijatar upućuje dete na detaljni sistematski pregled koji uključuje i pregled dečjeg stomatologa. U tom periodu trebalo bi da su detetu izbili skoro svi mlečni zubi.


Kod dečjeg stomatologa

Prvi susret sa dečijim stomatologom umnogome može predodrediti kako će dete doživljavati takav pregled kroz život, ali i ostale preglede. Jako je bitno da se dete pre samog odlaska na prvi pregled dobro pripremi, a u tome ključnu ulogu imaju roditelji. Trebalo bi da pripreme dete tako što će mu objasniti šta ga na prvom pregledu očekuje, kako izgleda ordinacija dečjeg stomatologa, kao i sam pregled. Detetu odlazak zubaru ne treba da predstavlja traumu i neprijatno iskustvo, te je zato ključno prethodno upoznati dete sa onim što ga očekuje. Takođe, ukoliko roditelji imaju već oformljen strah od zubara, nikako ne treba da ga prenesu na dete, već da se uprkos tome trude da dete ohrabre i utiču na to da imaju pozitivan stav prema stomatologu. 


Kako izgleda pregled

Kod dečjeg stomatologa može se pre svega obaviti takozvana psihološka priprema za pregled, koja podrazumeva odlazak zubaru na razgovor, bez ikakvog pregleda tog dana. Zatim, može da se uradi detaljan pregled zuba. Ukoliko se ispostavi da dete ima karijes na nekom zubu, u ordinaciji se obavlja popravka zuba, koja u najvećem broju slučajeva nije bolna. Takođe, na mlečnim zubima mogu da se pojave naslage, koje se takođe bezbolnom metodom uklanjaju. Ukoliko se detetu klima neki zub, a ne možete upotrebiti neku od tradicionalnih metoda u vađenju mlečnih zuba, treba ga odvesti dečjem stomatologu koji će mu izvaditi taj zub. Vađenje mlečnih zuba izgleda tako što se na desni oko tog zuba stavi poseban gel koji pomaže da se sam proces vađenja ne oseti. Kada detetu izbiju šestice, koje su stalni zubi, preporuka dečjih stomatologa jeste da se na tim zubima zaliju fisure. Pošto su šestice zubi koji su najviše podližni kvarenju, zalivanje fisura je efikasno u sprečavanju nastanka karijesa na njima.


Koliko često voditi decu dečjem stomatologu

Ako se dete požali na bol u zubu, ili roditelj primeti neke promene na zubu, odlazak dečjem stomatologu ne treba odlagati. Ukoliko ne postoji nikakav problem, to ne znači da ne treba ići na preglede, već se u tom slučaju redovno odlazi na preventivni pregled, koji se radi jednom u šest meseci, do jednom godišnje. Iznad svega je najvažnije da dečji stomatolog uputi roditelje i decu kako da održavaju pravilnu higijenu usta i zuba još od najranijeg detinjstva, jer bez adekvatne oralne higijene nema zdravih zubića.       
    
Srodni tekstovi:


Koji su sportovi danas popularni među tinejdžerima?

Koliko je fizička aktivnost važna govore i podaci o tome kako su današnja deca sve više gojazna i ne...

Detaljnije

Kako se pravilno upotrebljava sprej za nos? Svi grešimo u jednoj stvari

Na svetu ne postoji osoba koja bar jednom u životu nije patila od zapušenog nosa ili kijavice...

Detaljnije

Kako privoleti bebu na nošenje u kengur nosiljci?

Poznato je da nosiljke za bebe mogu umnogome da olakšaju život roditeljima. Kada vaša beba uživa u n...

Detaljnije

Trotineti za decu: bezbedna i zabavna vožnja na dva točka

Trotineti su postali izuzetno popularni među decom širom sveta. Ova mala prevozna sredstva na...

Detaljnije
Copyright © 2018 Decije ćoše. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS