Koliko kvalitet i cena tepiha utiče na izgled dečije sobe


Saveti Uređenje

Prilikom izbora tepiha za domaćinstvo mnogi gledaju da naprave idealan odnos cene i kvaliteta. Ponekad je to moguće izvesti, nekada nije. Zavisi od toga koliko ste umešni, ali i da li ste vešti da prepoznate prave i salone koji fer posluju. Oduvek važi deviza da ono što je kvalitetno mora da košta. Međutim, sa razvojem tehnologije usavršena je i izrada tepiha, pa se tako danas za manje novca može pazariti pristojan tepih. Tačno je da cenu tepiha određuje materijal, način tkanja i izgled, ali cena tepiha ne treba da bude jedino čime ćete se voditi prilikom kupovine. Svakako da je to jedna od stavki koje valja ukalkulisati, ali postoji još pregršt stvari koje treba slediti. 


Prirodni tepisi najskuplji izbor


Vuna je najpopularniji prirodni materijal od kog se izrađuju tepisi. Zbog toga što je prirodni i što se oni ručno rade, jasno je da cena tepiha od vune daleko premašuje sintetičke tepihe. Međutim i sama cena tepiha od vune može da varira, a zavisi prvenstveno od kvaliteta samog materijala, ali i od gustine tkanja. Oni gušće tkani su skuplji. Smatra se da je najskuplja, ali i najboljeg kvaliteta vuna sa Novog Zelanda. Prednost kupovine tepiha od vune jeste njegova dugovečnost. Veruje se da može da traje i pola veka, ako ga redovno održavate. Vuna je dobra jer je otporna na grinje, koje uzrokuju alergijske reakcije kod ljudi. Međutim, moljci izuzetno vole vunu, pa je morate tretirati sredstvima kako biste ih zadržali što dalje od tepiha. Vuneni tepisi odlični su izolatori, a nisu zapaljivi kao sintetički jer su otporniji na vatru. Otporni su i na vlagu, tačnije dobro je propuštaju. Međutim, ako je u pitanju velika vlaga, može se desiti da vam se tepih ubuđa. Osim toga vuneni tepisi su nezahvalni što se tiče mrlja, pa tako nisu dobar izbor za sve one koji imaju kućne ljubimce. Ipak, ako spadate u red onih koji veruju samo prirodnim materijalima, onda bi bilo najbolje da procenite da li je cena tepiha koju na početku treba da platite nešto što će vam se dugoročno pokazati kao dobra odluka. 


Sintetički tepisi-jeftini, a funkcionalni


Svi oni koji vole jednostavnost, lako održavanje i često menjanje izgleda enterijera trebalo bi da zaborave na tepihe od vune. Cene tepiha od prirodnih materijala definitivno prevazilaze njihove želje, jer se oni isplate samo u slučaju ukoliko želite da decenijama imate jedan te isti tepih. Sa druge strane, sintetički tepisi su vrlo funkcionalni i zahvalni za porodice sa malom decom, ali i kućnim ljubimcima. Lako se održavaju i otporni su na mrlje. Otporni su i na habanje, jer su uglavnom izrađeni od najlona, koji ima sposobnost elastičnosti, odnosno vraćanja u prvobitno stanje. Cena tepiha od najlona malo je viša u odnosu na druge materijale kao što su akril ili polipropilen, ali su ubedljivo najizdržljiviji. Osim toga, ovakve tepihe moguće je naći u pregršt boja i dezena, ali i dimenzija. Izbor sintetičkih tepiha veći je nego tepiha od vune, a pitanje je samo za koju prostoriju vam je potreban. Što je prostorija prometnija, važnije je da tepih bude što otporniji na habanje. 









Srodni tekstovi:


Polazak u vrtić - veliki korak za sve

Polazak u vrtić je uvek propraćen mešavinom osećanja: uzbuđenja, blage nervoze, sreće, ali ma...

Detaljnije

Praktičnost i funkcionalnost dečijih kolica

Kada je u pitanju briga o bebi, roditelji uvek žele da obezbede najbolje. U toj nameri, različita op...

Detaljnije

Kada se najviše čitaju sportske vesti?

U Srbiji je poznata floskula da smo “sportska nacija” zahvaljujući medaljama koje su nam...

Detaljnije

Kada se koriste i šta obezbeđuju najbolje kapi za sinuse

Akutno zapaljenje, jak bol i hronični sinuzitis, samo su neke od zdravstvenih tegoba koje ljudi mogu...

Detaljnije
Copyright © 2018 Decije ćoše. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS