Kako pomoći detetu da prihvati nošenje fiksne proteze?


Zdravlje

Deca ne vole da se razlikuje od svojih vršnjaka. Većina klinaca vole da budu isti ili slični kao svoji drugovi. 

Međutim, vrlo često deca su predmet ismevanja svojih drugara, što može da bude jako loše i da se jako loše odrazi na decu, koja kasnije odrastaju u nesigurne ljude. I tako naravno dođemo u situaciju da deca koja nose fiksne proteze, naočare ili se na neki drugi način razlikuju od većine često ne samo da nailaze na ismevanje, nego i su izloženi i drugim veoma ružnim komenarima koji mogu veoma negativno uticati na njihovu psihu. 

Savete o tome kako treba pristupiti ovom problemu i pomoći detetu koje treba da nosi fiksnu protezu potražili smo od stručnjaka iz stomatološke ordinacije Pavlović u Beogradu. U nastavku teksta pročitajte koji su to predlozi.

Razgovarajte sa detetom i poštujte njegova osećanja

Kada od stomatologa dobijete potvrdu da je fiksna proteza neophodna, tada je vreme da sa detetom obavite jedan ozbiljan razgovor. Ukoliko je to neminovnost, onda ga na to treba i pripremiti. Razgovarajte sa njim potpuno otvoreno i zapitajte ga šta ga najviše muči i da li se plaši samog procesa stavljanja fiksne proteze ili se generalno boji reakcije  okoline. Potrudite se da taj razgovor bude iscrpan i detaljan da biste otkrili pravi razlog njegovog straha ili možda neizaiteresovanosti za tu fiksu protezu i da biste na osnovu toga mogli da mu ponudite i adekvatan odgovor, odnosno rešenje.

Razgovor sa stomatologom i upoznavanje sa celim procesom

Nakon vašeg razgovora, vaše dete treba da ima razgovor i sa stomatologom. Stomatolog isto tako treba da bude dovoljno otvoren da ga na jedan način uvede u ceo proces i da mu se približi tako što će mu na jednostavan način objasniti šta ga očekuje. Postoje stomatolozi koji jako lepo rade sa decom i zato je razgovor i poverenje koje će dete steći u stomatologa jako važno. Ipak će detetu mnogo više značiti kada mu savet da stomatolog, jer i samo dete shvata njegovu ulogu i "veličinu". Zato je taj razgovor neophodan, jer dete kasnije neće imati barijeru svaki put da ode kod njega kada za to bude bilo potrebe.

Razgovor sa drugom decom koja nose ili su nosila protezu

Dobro bi bilo da vaše dete porazgovara se detetom koje je starije od njih malo ili istih godina, a koje isto nosi protezu. Na taj način ono će videti da je to nešto normalno i da ne treba da se stidi da nosi protezu i da to ne smeta ni toj seki, ni tom bati, koji već određeni vremenski period nose takve proteze.

Razgovor sa psihologom

Na kraju, ukoliko se vaše dete i te kako protivi ili ukoliko trpi na neki način ismevanje i to ga pogađa na više nivoa, onda je potrebno da porazgovara ili sa školskim psihologom ili sa dečijim psihologom, koji će mu na stručni načino objasniti da ne treba da se stidi nošenja fiksne proteze.

Pozitivni primeri

I jedna od dobrih taktika jeste da vaše dete uputite na pozitivne primere. Mnoge poznate ličnosti nose proteze, samo treba da pronađete onu poznatu ličnost sa kojom će vaše dete najlakše da se identifikuje. I već ste obavili pola, a možda čak i više od pola posla.Srodni tekstovi:


Da li deca treba da nose nakit

Kada se odlučimo da nekome za poklon kupimo nakit onda se podrazumeva da tu osobu dobro poznajemo. D...

Detaljnije

Auto sedišta za bebe i decu postala su deo njihovog odrastanja

 Mora se priznati da u ne tako davnoj prošlosti nije bilo govora o tome da je neophodno ...

Detaljnije

Kako spremiti imunitet za zimu?

Kao što kaže poznata Ex-Yu pesma, dolazi zima. Da li će biti duga i hladna, ostaje da bude procena m...

Detaljnije

Kako naterati decu da zavole mesta koja im izazivaju strah?

Mnoga mesta koja su deo svakodnevnog života mogu izazvati strah ili nelagodu kod dece. Međutim, sa p...

Detaljnije
Copyright © 2018 Decije ćoše. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS