Kako da dete lakše podnese letnje vrućine?


Saveti

dete i letnje vrucine

Mala deca nemaju dobru regulaciju telesne temperature što je naročito opasno tokom letnjih vrućina. Zato je jako važno da roditelji pravilno brinu tokom tropskog perioda i pomognu detetu da bezbedno prođe najtopliji period godine.

Roditeljstvo zahteva konstantnu brigu za dobrobit deteta, a u prvim godinama života to podrazumeva i posebnu pažnju tokom najtoplijih dana kada se sve aktivnosti  moraju svesti na minimum, a dete mora imati adekvatnu podršku da bi izbeglo toplotni udar i posledice pregrevanja.

Mlečne formule i lagana užina su spas tokom letnjih vrućina

Dečije stomake ne treba opterećivati tokom vrućina jer su dečiji stomaci izuzetno osetljivi tokom toplog vremena. Osim što vladaju crevne infekcije i apetit se smanjuje, a probirljivost je veća.

Mlečne formule kao lagana užina će doneti dovoljno vitamina i minerala koji su neophodni za rast i razvoj, ali i tečnosti koju je neophodno unositi u većim količinama.

Mnoge od mlečnih formula se mogu pripremati i kao hladne i kao tople, imaju i probiotike pa će ojačati crevnu floru i sprečiti pojavu stomačnih problema.

I roditelji su mirniji kada znaju da su deca pravilno nahranjena iako toplo vreme remeti ustanovljen dečiji ritam.

Aktivnosti na otvorenom samo dok su temperature niže

Rano ujutru ili u večernjim časovima je najbolje posvetiti se aktivnostima na otvorenom jer je samo tada dete u prijatnom okruženju za igranje napolju. Odlično je ipak koristiti hladovinu, a čak i ako je reč o sasvim maloj bebi, samo ranojutarnja šetnja u kolicima je pravi izbor, a sve izuzev toga veći rizik od toplotnog udara.

Jutarnji period sa sobom nosi manje gužve u parkovima, prijatnije temperature, ali i obavezno nošenje kreme sa zaštitnim faktorom iako je temperatura niža.

Uveče vas mogu okupirati komarci, ali je temperatura daleko niža i bez sunčevog zračenja pa se period može provesti u uživanju sve do odlaska na spavanje. 

Užina kakva je mlečna formula može postati i prijatna večera pa se dani ipak mogu provesti na kvalitetan način iako se mora izbegavati period od 10-18časova.

Pravilno odevanje deteta tokom toplog vremena

Pamučne tanke majice u svetlim bojama su idealne za najtoplije vreme. Šeširić je obavezan deo garderobe, a izostavite čarapice i ćebad za pokrivanje. Dovoljna je frotirska pokrivka ili pelena pa da čak i najmanja beba bude dovoljno utopljena tokom izlaska napolje.

Uvek je dobra ideja konsultovati se sa patronažnom službom koja će da da najbolje savete na osnovu iskustva i trenutnog vremena, ali se utopljavanje nikako ne preporučuje. Mala deca nemaju regulaciju znojenjem, ne umeju da pokažu da im je pretoplo pa je na roditeljima da preduprede takva stanja.

Oprez kod naglih promena temperature

Ulazak u zagrejan prostor kakav je automobil ili klimatizovani, rashlađenu prostoriju je ozbiljan problem koji može da izazove velike probleme.

Zbog toga je važno da se dete postepeno prilagođava temperaturi, ali da ona mora biti u prijatnim granicama. To znači da automobil mora biti rashlađen pre nego što bebu spustite, a ako je uvodite u rashlađen prostor onda morate izjednačiti temperaturu pre nego što dete oseti nižu temperaturu.

Na ovaj način ćete izbeći prehlade, ali i opasnija stanja promene temperature koja smetaju čak i odraslim osobama.

Da li je preporučljivo koristiti klimu tokom dana u domu gde boravi dete?

Iako klima nije najbolje rešenje, nekada je jednostavno moramo koristiti kada temperatura u prostoru pređe prijatnih 23-24 stepena.

Ipak, tokom uključivanja klime bebu treba odneti u drugu prostoriju i sačekati da se temperatura izjednači, a onda uneti bebu. Ne bi trebalo temperaturu spuštati na više od par stepeni jer je tako bezbedno rashladiti prostor i osigurati da se ne šokira detetov organizam.

U kolima je takođe važno umereno rashlađivati vozilo i pažljivo kontrolisati temperaturu kada dete treba izneti iz njih. Zato se i ne preporučuje velika razlika u temperaturi i bolja je ventilacija nego standardno rashlađivanje.

Par meseci tokom svake godine imamo periode visokih temperatura koji kod dece mlađe od dve godine mogu predstavljati veliki problem.

Važno je u svakom trenutku reagovati pre izlaganja suncu, birati vreme kada bi trebalo da se izlazi napolje i na umerenoj temperaturi sačekati prijatniji period godine. 

Kako dete raste i njegova se temperatura tela menja pa će se lakše zaštiti od perioda tokom kog je vreme najtoplije. 

Saveti lekara su jako važni i treba ih pratiti pa ćete dobiti i dodatne informacije o pravilnom ponašanju koje možete da iskombinujete sa našim savetima za bezbrižno leto koje je pred nama.

Bezbedan boravak napolju je ključan i doneće i radost odrastanja i vesele igre, ali i zaštitu u svim situacijama. Brzo ćete razumeti ritam deteta i prilagoditi dnevne obaveze trenutnom vremenu, a da dan bude ispunjen i zanimljiv.


Srodni tekstovi:


Sitne nepravilnosti na koži koje je najbolje ukloniti u hladnijem periodu

Dolazak zime i hladnijeg vremena nije propraćen samo praznicima i zimskim radostima, nego i idealnim...

Detaljnije

Šta je gestacijska starost ploda i kako se trudnoća računa po nedeljama?

Gestacijska starost ploda predstavlja broj dana, tj. nedelja koje su prošle od prvog dana pos...

Detaljnije

Kako pomoći roditeljima čija beba ima grčeve?

Roditeljstvo može biti jedno od najuzbudljivijih, ali i najizazovnijih iskustava u životu. Kada se s...

Detaljnije

Kako pripremiti predškolca za polazak za školu

Polazak u prvi razred podrazumeva nešto sasvim novo, kako za dete tako i za njegove roditelje...

Detaljnije
Copyright © 2018 Decije ćoše. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS