Koji su sportovi danas popularni među tinejdžerima?


Saveti Zdravlje Saveti Zdravlje



Koliko je fizička aktivnost važna govore i podaci o tome kako su današnja deca sve više gojazna i neeaktivna kada je bavljenje sportom u pitanju. Kao posledica toga mogu se javiti brojni zdravstveni problemi poput preranog dijabetesa, kardiovaskularnih oboljenja i sl.  

Zbog toga je pored zdrave i redovne ishrane, veoma važno da se deca bave nekom fizičkom aktivnošću jer kada se ta navika stekne u najranijem uzrastu, ona posle toga ostaje i kada se postane odrasla osoba.

U zavisnosti od uzrasta, zavisi i koji sport je idealan za vaše mališane. Mnogi pedijatri na primer ne preporučuju kolektivne sportove poput košarke, fudbala ili rukometa dok deca ne napune šest godina jer smatraju da je taj uzrast idealan za ovakvu vrstu aktivnosti. Do tada bi deca mogla da se rekreiraju vožnjom bicikle, rolera i sl. Tinejdžeri sa druge starne mogu da biraju kada je sport u pitanju. 


Roleri, skejtbordovi, električni trotineti su danas itetkako popularni


Ako danas malo bacite pogled na omladinu, posebno na onu što živi u gradu, primetićete kako većina njih preferira neku vrstu uličnog sporta poput vožnje skejtborda ili rolera. U poslednje vreme od kako su se pojavili na tržištu, sve više omladine a i odraslih možemo videti kako voze električne trotinete.  Mnogi od njih idu i na posao tako. Na taj način veoma lako mogu da izbegnu gužvu u saobraćaju, i da pri tom ne gube vreme u gradskom prevozu.

Roleri su veoma popularni među pripadnicama lepšeg pola kada je sport u pitanju. Sve više tinejdžerki već od malih nogu počne da se bavi ovakvim oblikom fizičke aktivnosti. Za razliku od njih, muškarci su više fokusirani na skejtbord. Mnogi ovaj sport nazivaju više vratolomijom nego samom rekreacijom pa se neretko dešava da skejtborderi oštete neki deo ulice. Zbog toga se danas u Srbiji sve više otvara parkova koji su isključivo namenjeni ovoj vrsti sporta.


Na šta treba da obratite pažnju ako ste ljubitelj nekog od ovih sportova?


Da biste sebi obezbedili sigurnu vožnju i sprečili potencijalne povrede veoma je važno da redovno održavate skejbordove, rolere i trotinete. To možete uraditi tako što ćete ih blagovremeno servisirati kod svog majstora. To posebno treba da činite ako ih svakodnevno vozite.  

Točkovi su nešto što se vremenom haba i oštećuje, jer je najveće opterećenje upravo na njima, pa je važno povremeno ih pregledati kako biste ustanovili u kakvom su trenutno stanju.  


Redovno proveravajte skf ležajeve


Nešto što stalno treba da kontrolišete kada je bezbednost prilikom vožnje u pitanju jesu skf ležajevi koji mogu biti kuglični, klizni ili valjkasti. Kod njih je važno pre svega pravilno održavanje u smislu redovnog čišćenja i zaštite od visokih temperatura.

Najčešće i sam kvalitet ovih prevoznih sredstava koje mladi koriste zavisi od kvaliteta ležajeva pa je važno da to imate na umu kada kupujete svojoj deci nešto od ovoga.

Bilo kojim sportom da vam se deca bave ili vi sami, važno je da pažnju posvetite samoj sigurnosti i bezbednosti. Na taj način ćete više uživati u sportskim aktivnostima i nećete morati da brinete o bilo kakvoj mogućoj povredi.






Srodni tekstovi:


Kako pomoći detetu da prihvati nošenje fiksne proteze?

Deca ne vole da se razlikuje od svojih vršnjaka. Većina klinaca vole da budu isti ili slični ...

Detaljnije

Saveti za uređenje dečijih soba

Uređenje dečijih soba predstavlja jedinstven izazov za roditelje i dizajnere enterijera. Osim &scaro...

Detaljnije

Kako pripremiti predškolca za polazak za školu

Polazak u prvi razred podrazumeva nešto sasvim novo, kako za dete tako i za njegove roditelje...

Detaljnije

Simptomi, razvoj bebe i korisni saveti u trećem mesecu trudnoće

Treći mesec trudnoće je period koji označava kraj perioda em...

Detaljnije
Copyright © 2018 Decije ćoše. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS