Kako bezbedno koristiti dubak za bebe?


Dečija oprema Dečija oprema

Kroz decenije je dubak za bebe bio skoro pa neizostavan deo opreme koja se već prvih dana bebinog života kupuje, uz krevetac, kolica, ili se obavezno dobija kao poklon. Može se slobodno reći da je teško naći odraslog čoveka koji kao beba nije neki period proveo u sovoj vrsti šetalice. Međutim, novija vremena i istraživanja su u potpunosti podelila roditelje na dve grupe, na one koji dubak za bebe i dalje koriste i one koji su izričito protiv njegovog korišćenja, pa čak i prodaje i postojanja na tržištu.

Pometnju su u najvećoj meri napravili pedijatri koji su posle određenih studija uveli pravilo odbacivanja njegovog korišćenja, pričanja o tome koliko loše utiče na razvoj i rast deteta, da utiče na nastajanje brojnih deformiteta. Šta je istina? Dokaza ima i sa jedne i sa druge strane. Dok su jednim delom deca uredno i brže prohodala uz dubak za prohodavanje bebe, bez ikakvih posledica, kod nekih su se posledice javile. One su u vidu nepravilno razvijenih stopala, problema sa kukovima, hodom, ravnotežom i slično. Na sve to je u najvećoj meri uticalo nepravilno korišćenje ovog pomagala, ako ga tako možemo nazvati.


Kada se dete stavlja u dubak?

Velika pogreška koja se dešava koristeći dubak za bebe jeste period kada se dete u njega stavlja. Često možete videti, bar je tako posebno ranije bio primer, da se već sa šest meseci beba stavi u dubak. Ovo je greška, koja nema veze sa dupcima, već sa uzrastom deteta.

Sa šest meseci dete se još uvek ne stavlja potpuno u uspravan položaj, jer se ne oslanja na kičmu u toj meri, budući da je to vreme kada deformitet može da se stvori. Pod pritiskom, dete tada ispravlja kolena, a u proseku je to proces koji je prirodan negde od sedmog meseca. Sve ovo znači da je važno kada ćete dete staviti u dubak za bebe. Kada ono već puzi, pokazuje borbu da ustane, da stane na svoje noge, dubak može da bude savršen oslonac i nešto što će dati sigurnost da se ispravi i pravi korake, bez bojazni od pada.


Koliko vremenski dete treba da bude u dupku?

Posle prve pogreške o kojoj smo govorili, ovo je druga – predugo ostajanje deteta u dupku. Dubak za bebe je nešto što u ogromnoj meri olakšava svakodnevni život roditelja, funkcionisanje i obavljanje poslova kojih ima u svakoj kući. Poput spremanja ručka, čišćenje, širenja veša, pa čak i ispijanja kafe na miru – jer svakome je potreban odmor. Dubak je upravo tu da vam omogući da možete nešto da uradite, a da ne brinete da će dete pasti, udariti se, da će mu se uopšte nešto loše dogoditi. Međutim, predugo ostavljanje u njemu nije preporučljivo ni sada, niti je ranije bilo.

Dubak za bebe koristite kada hoćete nešto da obavite, kada nema ko da pripazi dete dok se igra ili trčkara po sobi, kada želite malo odmora bez presije. U toj meri će vam dubak i pomoći i značiti u smislu bržeg prohodavanja. A uvek pratite uputstva proizvođača i pratite instrukcije koje su date, te van njih nikada nemojte ići.


Srodni tekstovi:


Teen soba: Kako zadovoljiti želje roditelja i potrebe tinejdžera

 Biti roditelj je divno iskustvo koje, i pored svih iskušenja koja dolaze uz njega, ima ...

Detaljnije

Kada mladi postaju nezavisni i samostalni?

Statistički podaci pokazuju da se mladi u Srbiji kasnije odlučuju na osamostaljivanje i započinjanje...

Detaljnije

Koji su sportovi danas popularni među tinejdžerima?

Koliko je fizička aktivnost važna govore i podaci o tome kako su današnja deca sve više gojazna i ne...

Detaljnije

Koliko kvalitet i cena tepiha utiče na izgled dečije sobe

Prilikom izbora tepiha za domaćinstvo mnogi gledaju da naprave idealan odnos cene i kvaliteta. Ponek...

Detaljnije
Copyright © 2018 Decije ćoše. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS