Čarobni trenutak je tu – osetićete prve pokrete bebe između 16. i 17. nedelje trudnoće


Saveti Zdravlje Saveti Zdravlje

Najuzbudljiviji trenutak u životu svake trudnice je kada oseti dugo očekivane pokrete novog života u sebi. To se dešava u 4. mesecu trudnoće, najčešće u toku 16. i 17. nedelje trudnoće.

Tada se sve menja, jer dok se trudnoća gleda kao jedan proces sada postajete svesni da ste roditelji od prvog dana začeća i da imate najvažniju ulogu na svetu!

Šta još obeležava ove dve nedelje i kako se nositi sa promenama?

Saznajte sve o razvoju bebe i događajima koje vas očekuju.

16. nedelja trudnoće

Tokom 16. nedelje trudnoće beba ima oko 12 cm, teška je 100 gr i veličine je jednog avokada. Uporedo sa njom raste posteljica, materica pa i stomak majke.

Kosti sada zadržavaju kalcijum i okoštavanje je završeno, ali kosti neće ostati čvrste sve do posle rođenja jer beba mora biti i fleksibilna da bi prošla kroz porođajni kanal.

16. nedelja trudnoće je period kada ćete osetiti prve pokrete bebe koji se osećaju kao treperenje, kao da osećate pokrete ribice u akvarijumu. Uskoro će oni postati jači i javljaće se svaki dan kako beba bude sve više napredovala i jačala.

Mame sada polako počinju da osećaju promene koje se dešavaju usled rasta stomaka poput bolova u leđima, u donjem delu stomaka, vrtoglavice, oticanja nogu i preko potrebne veće garderobe.

Višak tečnosti koji uzrokuje oticanje stopala, česte odlaske u toalet može uzrokovati i problema sa vidom i isušivanje očiju. Pored ovog simptoma trudnice mogu imati zapušen nos ili krvarenje iz nosa što nije razlog za uzbunu jer u telu majke cirkuliše veća količina krvi pa se lako dogodi da kapilari puknu.

Kakve promene donosi 17. nedelja trudnoće?

U 17. nedelji trudnoće beba je duga oko 14 cm i sve teža, sada ima oko 150 gr. Trup, noge i ruke su sve veće i proporcionalnije glavi, a i beba se polako goji i nakuplja masne naslage. Oči su sve osetljivije na svetlo, pa beba aktivno reaguje na jače svetlo upereno u stomak.

17. nedelja trudnoće je obeležena razvojem znojnih žlezda koje će služiti da se reguliše temperatura organizma tokom života.

Sve veštine koje beba zna – gutanje i sisanje se izoštravaju, a mozak preuzima ulogu regulisanja srčanog ritma. Pored unutrašnjih promena, beba ima gušću kosu, obrve i trepavice.

Mame polako predosećaju šta ih očekuje do kraja trudnoće, a jedan od simptoma koji donosi 17 nedelja trudnoće je nestabilnost i promena centra ravnoteže pa je potreban sve veći oprez. Nesvestica je i dalje moguća, naročito pri naglom ustajanju iz ležećeg položaju. Mogu se pojaviti i vene na nogama jer je organizam opterećen većom količinom tečnosti, ali i kilograma.

Pored pojave tamne linije duž stomaka mogu se javiti i strije. I dok se tamna prebojenost kože povlači nakon porođaja strije će ostati trajno pa je dobro koristiti odgovarajuću kozmetiku i pripremiti kožu na istezanje.

U ovom periodu su trudnice još uvek aktivne, ali je važno da su sve aktivnosti umerene jer će to doprineti da se telo ne opterećuje dodatno i da se trudnoća bez problema privede kraju.








Srodni tekstovi:


Vodič za kupovinu bebi odeće: Praktični saveti za srećne roditelje

Dolazak bebe u vaš dom donosi toliko radosti, ljubavi i sreće. Uzbuđeni ste da se pobrinete z...

Detaljnije

Sjajni dečiji prsluci kao garderoba koja im daje komfor i toplotu

Odevni predmeti za mališane biraju se sa oduševljenjem, posebno jer današnja tr...

Detaljnije

Kako birati adekvatnu odjeću za bebe

Biranje odgovarajuće odjeće za bebe može biti izazovno, ali je važno da budete pažljivi kako biste o...

Detaljnije

Zašto su deci toliko bitni peškiri za plažu?

U određenom uzrastu mališani više ne vode toliko računao brojnim aktivnostima koje će ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Decije ćoše. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS