Čarobni trenutak je tu – osetićete prve pokrete bebe između 16. i 17. nedelje trudnoće


Saveti Zdravlje Saveti Zdravlje

Najuzbudljiviji trenutak u životu svake trudnice je kada oseti dugo očekivane pokrete novog života u sebi. To se dešava u 4. mesecu trudnoće, najčešće u toku 16. i 17. nedelje trudnoće.

Tada se sve menja, jer dok se trudnoća gleda kao jedan proces sada postajete svesni da ste roditelji od prvog dana začeća i da imate najvažniju ulogu na svetu!

Šta još obeležava ove dve nedelje i kako se nositi sa promenama?

Saznajte sve o razvoju bebe i događajima koje vas očekuju.

16. nedelja trudnoće

Tokom 16. nedelje trudnoće beba ima oko 12 cm, teška je 100 gr i veličine je jednog avokada. Uporedo sa njom raste posteljica, materica pa i stomak majke.

Kosti sada zadržavaju kalcijum i okoštavanje je završeno, ali kosti neće ostati čvrste sve do posle rođenja jer beba mora biti i fleksibilna da bi prošla kroz porođajni kanal.

16. nedelja trudnoće je period kada ćete osetiti prve pokrete bebe koji se osećaju kao treperenje, kao da osećate pokrete ribice u akvarijumu. Uskoro će oni postati jači i javljaće se svaki dan kako beba bude sve više napredovala i jačala.

Mame sada polako počinju da osećaju promene koje se dešavaju usled rasta stomaka poput bolova u leđima, u donjem delu stomaka, vrtoglavice, oticanja nogu i preko potrebne veće garderobe.

Višak tečnosti koji uzrokuje oticanje stopala, česte odlaske u toalet može uzrokovati i problema sa vidom i isušivanje očiju. Pored ovog simptoma trudnice mogu imati zapušen nos ili krvarenje iz nosa što nije razlog za uzbunu jer u telu majke cirkuliše veća količina krvi pa se lako dogodi da kapilari puknu.

Kakve promene donosi 17. nedelja trudnoće?

U 17. nedelji trudnoće beba je duga oko 14 cm i sve teža, sada ima oko 150 gr. Trup, noge i ruke su sve veće i proporcionalnije glavi, a i beba se polako goji i nakuplja masne naslage. Oči su sve osetljivije na svetlo, pa beba aktivno reaguje na jače svetlo upereno u stomak.

17. nedelja trudnoće je obeležena razvojem znojnih žlezda koje će služiti da se reguliše temperatura organizma tokom života.

Sve veštine koje beba zna – gutanje i sisanje se izoštravaju, a mozak preuzima ulogu regulisanja srčanog ritma. Pored unutrašnjih promena, beba ima gušću kosu, obrve i trepavice.

Mame polako predosećaju šta ih očekuje do kraja trudnoće, a jedan od simptoma koji donosi 17 nedelja trudnoće je nestabilnost i promena centra ravnoteže pa je potreban sve veći oprez. Nesvestica je i dalje moguća, naročito pri naglom ustajanju iz ležećeg položaju. Mogu se pojaviti i vene na nogama jer je organizam opterećen većom količinom tečnosti, ali i kilograma.

Pored pojave tamne linije duž stomaka mogu se javiti i strije. I dok se tamna prebojenost kože povlači nakon porođaja strije će ostati trajno pa je dobro koristiti odgovarajuću kozmetiku i pripremiti kožu na istezanje.

U ovom periodu su trudnice još uvek aktivne, ali je važno da su sve aktivnosti umerene jer će to doprineti da se telo ne opterećuje dodatno i da se trudnoća bez problema privede kraju.








Srodni tekstovi:


IZBOR POSTELJINE ZA KREVET KAO POSEBAN ZADATAK – ŠTA JE VAŽNO?

Krevet je mesto na kojem se odmaramo i spavamo, sanjarimo, u kojem treba da nam bude prijatno i komf...

Detaljnije

Benefititi ulja kumina na zdravlje dece

Ulje kumina, poznato kao crni kumin ili Nigella sativa, vekovima je cenjeno u različitim kulturama &...

Detaljnije

Nekoliko predloga za nezaboravne novogodišnje poklone koji će oduševiti vašu decu

Želite da obradujete vaše dete čarobnim i zanimljivim poklonom koji će ga oduševiti al...

Detaljnije

Sandalice za devojčice – spoj udobnog, lepog i sigurnog

Cipelice, sandalice, baletanke, papuče... toliko je raznih vrsta obuće koje su zastupljene naročito ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Decije ćoše. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS