Auto sedišta za bebe i decu postala su deo njihovog odrastanja


Dečija oprema Saveti

 

Mora se priznati da u ne tako davnoj prošlosti nije bilo govora o tome da je neophodno imati auto sedište za bebe ili decu. Jednostavno, mališani su se tokom vožnje nalazili ili u majčinim ili u bakinim krilima obično, te nije postojala bojazan da će doći do bilo kakve nesreće, prosto zato što je bilo mnogo manje automobila, pa samim tim i gužve u saobraćaju nego danas. 

Kako je vreme odmicalo, tako se javljala i potreba da budu korišćena auto sedišta od detetovog najranijeg uzrasta. 

Koju svrhu imaju auto sedišta?

Sasvim je jasno, da je bezbednost osnovni cilj koji auto sedišta imaju. Baš zato što danas postoje moderni modeli automobila, a na ulicama, posebno većih gradova je prisutan značajno veći promet u saobraćaju nego ranije, to je vrlo važno voditi računa o bezbednosti mališana u toku vožnje. 

Koja auto sedišta izabrati?

Iako nema spora da je najbitnije koristiti auto sedišta, takođe je vrlo važno i izabrati onaj model, koji je u skladu sa potrebama deteta u određenom uzrastu. Na tržištu se zaista može naći veliki broj modela sedišta za automobile namenjenih mališanima, različitih proizvođača, a u principu njihova osnovna podela je po kilaži deteta, odnosno po njegovom uzrastu. 

Prva kategorija je namenjena bebama, odnosno deci do 10 kg težine. Zatim slede modeli poznati kao nula plus, koji su namenjeni mališanima do 13 kg težine. 

Takođe se na tržištu mogu naći još tri kategorije sedišta, a one su varijabilne, u smislu da je prva kategorija za mališane težine između 9 i 18 kg, s tim da je druga kategorija namenjena deci čija je težina između 15 i 25 kg, dok je treća kategorija auto sedišta koja se mogu naći na tržištu namenjena za decu čija je težina između 22 i 36 kg. 

Kao što se može primetiti, kategorije se preklapaju, pa zato ne čudi što proizvođači auto sedišta nude i starosnu granicu kao parametar prilikom izbora. U svakom slučaju, da ne biste izabrali pogrešno auto sedište, preporuka je da sve parametre uzmete u obzir i da se prethodno konsultujete sa prodavcem. Najbolje bi bilo ukoliko dobijete dozvolu i da stavite dete u izabrano sedište, kako bi ga isprobalo. Ovo se posebno odnosi na stariju decu, jer će moći da vam kažu i da li im je udobno.

Kada je pravi momenat za zamenu auto sedišta?

Neretko se događa da roditelji misle da će određeno auto sedište koristiti duže nego što su očekivali, a onda budu iznenađeni koliko dete zapravo brzo preraste taj model. 

U principu onog momenta kada primetite da je detetova glava prešla naslon sedišta, odnosno da mu nije udobno dok sedi u njemu, pravi je trenutak za zamenu. Treba uzeti u obzir i visinu deteta, jer se ne tako retko događa da dete po uzrastu može u principu da koristi auto sedišta određene kategorije, ali ako je njegova visina u skladu sa uzrastom. Međutim, ako dete ima visinu koja je značajno veća od standardne za konkretni uzrast, uvek je preporuka odabrati auto sedište druge kategorije, u kome će se mališan osećati udobno. 

 

 

 






Srodni tekstovi:


Automobili na akumulator - igračka koju mališani toliko vole

Svaka generacija odrasta uz različite stvari, barem su neke manje ili više popularne u određe...

Detaljnije

Šta sve treba da znate o flašicama za bebe?

Ako ste nedavno postali mama, sigurno vam je ceo svet stao u to malo biće koje je u vašem nar...

Detaljnije

Zapušen nosić, temperatura, malaksalost - Šta znači imunitet u borbi sa virusima?

Imunitet kod dece je složen sistem koji pomaže telu da se brani od infekcija i bolesti. Razvoj snažn...

Detaljnije

Privatni vrtići – ponuda i tražnja koje su sve veće na tržištu

Pretraživanje i pronalazak idealnog vrtića za svoje dete, kao mesta na kojem će se aktivno socijaliz...

Detaljnije
Copyright © 2018 Decije ćoše. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS