Kada dete treba da dobije pristup internetu?


Saveti Saveti

Postoje pitanja na koja vam niko ne može dati odgovor, a da on bude u potpunosti tačan. Jedno od takvih pitanja jeste i u kom momentu bi trebalo detetu da dozvolite da koristi internet, te da mu omogućite da ima pristup i društvenim mrežama. 


Nije lako dati odgovor na takvo pitanje, to je sigurno. 

Posebno što smo svi svedoci vesti o tome kako se neko dete našlo u opasnoj situaciji, nakon što je „upoznalo“ nekoga preko određene društvene mreže. Neki od takvih slučajeva se završe srećno, ali ima i onih, koji ostave trajne posledice na dete. Zato i nije zahvalno davati precizan odgovor na pitanje kada bi trebalo detetu dozvoliti da kreira nalog na društvenim mrežama, odnosno da koristi internet. 

Svakako je potrebno pre svega toga da ga uputite u način ponašanja na globalnoj mreži, što je u principu najvažnije. A kada ssmo već pomenuli društvene mreže u pitanju, ne treba zaboraviti da je pristup ograničen sve do punoletstva. Mada isto tako je poznato da mnoga deca imaju naloge na društvenim mrežama, uprkos tom ograničenju. 


Pripremite dete za korišćenje interneta


Da biste bili sigurni da vaše dete neće biti u opasnosti, najvažnije je da ga dobro pripremite. Ne mislimo na kućni internet koji ćete obezbediti, naravno, već na pripremu kroz razgovor i upućivanje deteta u to šta je internet i kako bi trebalo da ga bezbedno koristi. 

Opet se i ovde postavlja pitanje kada? Neko dete je naprednije i zainteresovanije za ovakve aktivnosti, pa njemu možete i ranije sve to predočiti. Dok je neki mališan potpuno nezainteresovan za internet, tako da možete jednostavno pričekati da se zainteresuje, pa ga onda uputiti u detalje. 

Najbitnije je da mu objasnite kako funkcioniše kućni internet i internet uopšte. Zatim je važno da mu ukažete na važnost bezbednosti na internetu i objasnite mu neka od osnovnih pravila komunikacije na taj način. 

Pod pretpostavkom da su vam od strane provajdera ponuđeni najpovoljni internet paketi, ne bi trebalo da to utiče generalno na vaš kućni budžet, jer verovatno inače koristite kućni internet. Tako nećete morati da povećate troškove da biste detetu omogućili da koristi globalnu mrežu. 


Bezbednost na društvenim mrežama


Iako jeste navedeno ograničenje da osobe mlađe od 18 godina ne smeju koristiti društvene mreže, primećuje se veliki broj naloga koji pripadaju deci mlađoj od tog uzrasta. 

Nije nam namera da ovom prilikom objašnjavamo da li je to u redu ili ne, ali je prosto tako. 

Ukoliko procenite da je vaše dete spremno za korišćenje društvenih mreža, najvažnije je da mu objasnite osnovna pravila komunikacije tim putem. Ne zaboravite da ključnu ulogu u tom slučaju ima karakter vašeg deteta, odnosno to da li je obazrivo ili ne, na prvom mestu. No, bez obzira na tu crtu ličnosti, trebalo bi svakako da mu objasnite zbog čega je važno da ne komunicira sa nepoznatim osobama online. A čak i ako se uključi u komunikaciju sa nekim koga ne poznaje, o čemu neizostavno mora da vodi računa. 

Svakako da deca u ranijem uzrastu obično kućni internet koriste isključivo za igranje igrica, a ne za komunikaciju preko društvenih mreža. To je ipak aktuelnije u kasnijem dobu. 

Budući da je brzina interneta vrlo značajna za učešće u igricama, dobro bi bilo da kontaktirate korisničku podršku provajdera čije usluge koristite, kako bi vas uputiti u to koji su sve internet paketi dostupni i naravno, da biste izabrali onaj koji je i najpovoljniji i koji će da odgovori na zahteve vašeg mališana. 


Srodni tekstovi:


Kako privoleti bebu na nošenje u kengur nosiljci?

Poznato je da nosiljke za bebe mogu umnogome da olakšaju život roditeljima. Kada vaša beba uživa u n...

Detaljnije

Koliko kvalitet i cena tepiha utiče na izgled dečije sobe

Prilikom izbora tepiha za domaćinstvo mnogi gledaju da naprave idealan odnos cene i kvaliteta. Ponek...

Detaljnije

Kako pripremiti predškolca za polazak za školu

Polazak u prvi razred podrazumeva nešto sasvim novo, kako za dete tako i za njegove roditelje...

Detaljnije

TRENIRAJ IZ UDOBNOSTI SOPSTVENOG DOMA

Ukoliko ti nedostaje vremena da odlaziš na treninge, ružno je vreme ili nemaš motivaci...

Detaljnije
Copyright © 2018 Decije ćoše. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS