Trudnoća po nedeljama – koje nedelje su ključne?


Saveti Saveti

Ako govorimo o trudnoći po nedeljama, već na samom startu treba napomenuti da trudnoća može trajati i do 42 nedelje, a svaka nedelja je posebna sama po sebi s obzirom da se iz nedelje u nedelju beba sve više razvija i raste.

U samom tekstu fokusiraćemo se na one najspecifičnije nedelje trudnoće kako za buduću mamu tako i za bebu jer se tada najčešće zakazuju pregledi kod ginekologa, radi ultrazvuk, meri težina bebe, prati razvijenost njenih organa itd.

Kada kažemo trudnoća po nedeljama, tu pre svega mislimo na one ključne, po trimestrima. Neke od njih opisaćemo u samom nastavku teksta.

Prvi trimestar – kako izgleda prvi pregled?

Prvi pregled u trudnoći obično se zakazuje oko 8. nedelje trudnoće i podrazumeva pregled ginekologa koji će ultrazvukom potvrditi trudnoću kao i to da li se radi o zdravoj (materičnoj trudnoći) ili pak vanmateričnoj. Na prvom ultrazvuku lekar će vam reći kada je okviran termin porođaja kao i kako izgleda praćenje trudnoće po nedeljama, kada možete očekivati sledeći pregled i sl.

Možda vam na samom startu da je praćenje trudnoće po nedeljama komplikovano. Zapravo nije. Sva vaša pitanja i nedoumice razrešiće vam vaš izabrani ginekolog koji treba da vam objasni koje nedelje su ključne i koje preglede nikako ne biste smeli da preskočite.

Još jedan pregled koji se radi u prvom trimestru jeste između 12. i 14. nedelje trudnoće. Naravno, misli se na Dabl test koji se radi iz krvi trudnice, i spada u red statističkih testova s obzirom da pokazuje kolika je verovatnoća da se plod ne razvija kako treba (ima neku anomaliju i sl.).

Koje preglede možete očekivati u drugom trimestru trudnoće?

Jedan od svakako bitnijih pregleda koji trudnica radi između 22. i 24. nedelje trudnoće radi se već u drugom trimestru. Ovde se misli na ekspertski ultrazvuk – detaljan pregled ploda. Na ekspertskom ultrazvuku se mogu videti kakvi su refleksi bebe, kako se razvijaju pojedini bebini organi, da li oni normalno funkcionišu, kao i da li je beba dovoljno velika, da li ima dovoljno plodove vode i sl. Isto tako, sada se trudnici rade detaljne laboratorijske analize kako se ispratilo da li trudnoća ide u pravom smeru.

Ukoliko i vi pratite trudnoću po nedeljama, onda nikako ne biste trebali da zanemarite ovakvu vrstu pregleda. Treba napomenuti da se trudnoća po nedeljama računa u zavisnosti od datuma vaše poslednje menstruacije.

Treći trimestar – šta očekivati od pregleda?

Kada zađete u treći trimestar to znači da vas još tri meseca deli do termina za porođaj. Bebine pokrete već uveliko osećate, hormoni su se stabilizovali, a od pregleda trudnica može očekivati test na opterećenje glukozom koji se radi oko 28. nedelje trudnoće.

Nakon 36. nedelje slede CTG pregledi koji podrazumevaju jednom nedeljno preglede otkucaja srca bebe i isto tako mere stepen kontrakcija trudnice koje ukazuju na to da li se grlić polako otvara i sprema za porođaj.

Na samom kraju treba napomenuti da redovno praćenje trudnoće po nedeljama predstavlja preduslov za porođaj bez bilo kakvih problema i komplikacija, kako za bebu tako i za buduću mamu.
Srodni tekstovi:


Koliko kvalitet i cena tepiha utiče na izgled dečije sobe

Prilikom izbora tepiha za domaćinstvo mnogi gledaju da naprave idealan odnos cene i kvaliteta. Ponek...

Detaljnije

Simptomi, razvoj bebe i korisni saveti u trećem mesecu trudnoće

Treći mesec trudnoće je period koji označava kraj perioda em...

Detaljnije

Kako prelazak na čvrstu hranu utiče na bebu?

Iako ste se takoreći juče porodili, vaše čedo veoma brzo raste i bliži se nova značajna faza ...

Detaljnije

Kako da pravilno održavate drvene igračke

Svaki roditelj se bar jednom suočio sa frustracijom oko količine plastike u dečijim igračkama i njih...

Detaljnije
Copyright © 2018 Decije ćoše. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS