Šta sve treba da znate o flašicama za bebe?


Dečija oprema Saveti Saveti Dečija oprema

Najbolje flasice za bebe

Ako ste nedavno postali mama, sigurno vam je ceo svet stao u to malo biće koje je u vašem naručju. Želite da mu osigurate najbolji mogući početak, a najveća briga jeste da ono bude sito, zadovoljno i srećno, a jedna od prvih stvari koje roditelji kupuju za bebu je često - flašica. 

Sigurno se pitate koje su najbolje flašice za bebe i kako da odaberete pravu. Došli ste na pravo mesto - u ovom članku ćemo predstaviti kakve sve flašice postoje i šta je najvažnije da znate kako biste napravili pravi izbor. 

Ako dojim bebu, da li je potrebno da kupim flašicu?

Ako beba redovno sisa i prima dovoljno majčinog mleka, u većini slučajeva flašica nije neophodna. Međutim, postoje situacije kada može biti korisno ili potrebno imati flašicu, čak i ako se beba inače hrani dojenjem:

  • Izmlazanje mleka. Ako majka želi da izmlaza višak mleka ili želi da druge osobe hrane bebu, može koristiti flašicu. Ovo je posebno važno ako majka radi ili je odvojena od bebe neko vreme.

  • Uvođenje zamene za mleko. Ako majka namerava da uvede zamenu za majčino mleko ili mešavinu mleka i dohrane, flašica će biti neophodna za hranjenje bebe.

  • Situacije u kojima mama nije dostupna. Ako mama nije trenutno dostupna, na primer, zbog posla ili drugih obaveza, drugi članovi porodice mogu koristiti flašicu kako bi nahranili bebu.

  • Problemi sa sisanjem. U nekim slučajevima, bebe mogu imati poteškoće sa sisanjem iz dojke, a flašica može biti privremeno rešenje.

  • Praktičnost tokom putovanja. Flašica može biti korisna tokom putovanja kako bi se beba lako i praktično hranila.

Važno je napomenuti da se kod dojenja preporučuje odgađanje uvođenja flašice do oko četiri nedelje starosti kako bi se izbegla mogućnost konfuzije sisanja između dojke i cucle.

Dakle, flašicu je najbolje uvesti tek nakon što je dojenje uspostavljeno i kada se formirala adekvatna produkcija majčinog mleka prema bebinim potrebama. 

Izbor flašice prema uzrastu

Odabir odgovarajuće flašice i cucle za bebu može zavisiti od nekoliko faktora, uključujući uzrast bebe, njen način hranjenja i lične preference. Evo nekoliko smernica koje vam mogu pomoći da odaberete pravu flašicu i cuclu:

Za novorođenče (0-3 meseca)

Veličina cucle

Koristite cuclu sa sporim protokom. To oponaša prirodni protok mleka iz majčine dojke i pomaže novorođenčetu da kontroliše tempo hranjenja. Spor protok može pomoći u smanjenju gutanja vazduha tokom sisanja, što može doprineti smanjenju rizika od kolika i gasova kod novorođenčadi. Nadalje, kada beba nauči sisanje sa cuclom sa sporim protokom, manja je verovatnoća da će doći do konfuzije između sisanja iz bočice i sisanja na dojci majke. To je posebno važno u prvim nedeljama nakon rođenja kada se beba prilagođava dojenju.

Oblik Flašice

Flašice sa širokim grlom je lakše čistiti. Neke bebe mogu davati prednost flašicama sa oblikom sličnim dojci. Ovaj oblik obično ima šire grlo i cuclu koja podseća na bradavicu dojke.

Za Bebe od 3-6 Meseci

Veličina cucle

Razmotrite prelazak na cuclu srednjeg protoka. Kako beba raste i njen apetit se povećava, pa je potrebno povećati protok mleka kako bi se zadovoljile njene nutritivne potrebe. Povećavanje veličine otvora na cucli omogućava brže sisanje i veći protok mleka. 

Pored toga, beba može postati frustrirana ako protok mleka nije dovoljno brz da zadovolji njene potrebe. Povećanje veličine otvora može pomoći u sprečavanju frustracije tokom hranjenja.

Oblik flašice

Dajte prednost ergonomskom obliku flašice. Bebe koje žele da same drže flašicu dok se hrane, mogu lakše to raditi sa flašicama koje su oblikovane da to podrže.

Za bebe od 6 meseci i starije

Veličina cucle

Ako primetite da vaša beba brže pije mleko, možete preći na cuclu sa bržim protokom. S razvojem bebinog usnog sistema i oralnih veština, beba postaje sposobna da efikasnije sisa. Dakle, veličina otvora se treba prilagoditi njenim poboljšanim sposobnostima sisanja.

Oblik flašice

Sada su vam na raspolaganju flašice i sa nekim dodatnim funkcionalnostima. Tako recimo, možete birati tzv. interaktivne flašice. Flašice sa drškom ili specifičnim oblikom mogu biti prikladne za bebe koje žele da piju samostalno. 

Kada beba počne da pije sama iz flašice, možete razmotriti flašice koje su dizajnirane da spreče curenje.

Kako izabrati flašicu prema vrsti materijala?

Materijal flašice je od ključne važnosti, jer želite da flašica pre svega bude bezbedna, da je praktična, ali i da je dovoljno laka i izdržljiva.Stoga pratite sledeće savete kada birate flašicu: 

Proverite bezbednost flašice

Odaberite flašice koje su bez BPA, ftalata i drugih štetnih materijala. Proverite certifikate i oznake koje potvrđuju sigurnost proizvoda.

Razmišljajte o praktičnosti

Ovde pre svega mislimo na praktičnost čišćenja, sterilizacije i održavanja materijala. Ako vam je važna jednostavnost korišćenja, birajte flašice koje su pogodne za mašinsko pranje i sterilizaciju.

Povedite računa o težini i izdržljivosti

Ako ste često u pokretu ili na putovanjima, možda će vam biti korisnije lagane plastične flašice. Sa druge strane, ako vam je važna dugotrajnost i otpornost, možda ćete se odlučiti za staklene flašice ili one od nerđajućeg čelika.

Bezbednost flašice - o čemu još treba voditi računa?

Korišćenje flašice za hranjenje bebe podrazumeva određene mere bezbednosti kako biste osigurali zdravlje i dobrostanje vašeg deteta. To su:

Čistoća

Pre svakog korišćenja, flašicu, cuclu i ostale pripadajuće delove treba dobro oprati sapunom i toplom vodom. Redovno ih sterilizujte, posebno ako je beba mlađa od 3 meseca ili je osetljiva na infekcije. Pre pripreme flašice ili hranjenja, uvek operite ruke kako biste sprečili prenos bakterija na bebu.

Provera oštećenja

Pre svakog korišćenja, proverite flašicu, cuclu i druge delove. Ako primetite bilo kakve pukotine, ogrebotine ili promene u materijalu, zamenite ih novim. Oštećene flašice mogu predstavljati rizik za bebu.

Pravilno skladištenje mleka

Ako koristite flašicu za skladištenje majčinog mleka ili formule, pridržavajte se smernica za pravilno čuvanje hrane. Držite mleko u frižideru i koristite ga u preporučenom roku.

Nadgledanje hranjenja

Uvek budite prisutni tokom hranjenja. Držite bebu na rukama i izbegavajte da je ostavite samu sa flašicom.

Prava temperatura tečnosti

Proverite temperaturu tečnosti pre nego što ponudite bebi flašicu. Mleko ili formula treba da budu sobne temperature ili lagano zagrejane.

I na kraju, najbolje je da se pre izbora flašice posavetujete sa pedijatrom, te da poslušate njegovu preporuku. To je naročito važno ako imate dilema oko dojenja, grčeva, sklonosti bebe ka alergijama. Pedijatar će uzeti u obzir uzrast, napredovanje i specifične potrebe vaše bebe i dati vam najbolji savet oko izbora odgovarajuće flašice.






Srodni tekstovi:


Kako da deca savladaju engleski jezik uz pomoć društvenih igara

Engleski jezik je jedan od najrasprostranjenijih govornih jezika a njegovo poznavanje iz godine u go...

Detaljnije

Svojstva koje ima kvalitetna i inovativna veštačka trava za igru svakog deteta

Opremanje prostora zahteva bavljenje podovima, specijalnim oblogama i načinima uređenja ambijenta u ...

Detaljnije

Priručnik za bezbednost beba u domu: Soba po soba

Svakom novom roditelju, bezbednost  bebe je na vrhu liste prioriteta. Od trenutka kada prvi put...

Detaljnije

Kako privoleti bebu na nošenje u kengur nosiljci?

Poznato je da nosiljke za bebe mogu umnogome da olakšaju život roditeljima. Kada vaša beba uživa u n...

Detaljnije
Copyright © 2018 Decije ćoše. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS