Kada dođe trenutak da dete odvedete oftalmologu


Zdravlje Zdravlje


oftalmolog beograd


„Ništa ne boli“ i „Bilo mi je baš zabavno kad sam gledao one sličice“ – komentari u deteta koje je nedavno u pratnji roditelja bilo na pregledu kod jednog oftalmologa u Beogradu. I zaista, čak i onoj deci koja imaju strah od odlaska lekaru, na oftalmološkom pregledu bude zanimljivo pa taj strah često i nesvesno ostave po strani.  

Prvi oftalmološki pregled preporučuje se kada dete napuni tri godine, i to, naravno, ako pre tog uzrasta nema nikakvih tegoba koje bi mogle da ukazuju na to da postoji neki problem sa vidom. Naravno, ukoliko roditelj primeti da dete ne vidi dobro pre treće godine, pregled ne treba odlagati, već ga treba što pre obaviti. Zatim, drugi preventivni pregled vezuje se za predškolski uzrast, u sklopu sistematskog pregleda koji svako dete mora da uradi pre upisa i polaska u školu. Ono što treba naglasiti jeste da je jako važno u najmlađem uzrastu primetiti ukoliko podtoji problem sa vidom, da bi se što pre pristupilo rešavanju tog problema. Što se ranije krene sa lečenjem, veće su šanse da će se vid korigovati.


Šta vaše dete očekuje na prvom oftalmološkom pregledu 

Kao što je pomenuto, oftalmološki pregledi nisu nimalo bolni. Često podsećaju na igru: oftalmolog pre svega porazgovara sa detetom, a zatim sledi deo koji podrazumeva da dete gleda različite znakove i sličice na nekom od oftalmoloških aparata. Na sličicama su uglavnom predmeti koje dete može da prepozna i imenuje, kao što su kuća, pas, mačka... Takođe, za proveravanje vida na daljinu, dete treba da na osvetljenoj tabli vidi koji je pojam nacrtan (kišobran, krug, kocka...). Ukoliko posoji potreba da se utvrdi dioptrija, detetu se sipaju određene kapi pomoću kojih se šire zenice. Taj proces oduzima dodatno vreme, ali je takođe bezbolan. Ukoliko dete dobije naočare za korekciju vida, kontrole je neophodno obavljati redovno, uglavnom jednom godišnje.


Gde se može obaviti pregled dečjeg oftalmologa u Beogradu  

Dečjeg oftalmologa u Beogradu ima skoro svaki veći dom zdravlja, ukoliko želite da uradite pregled o trošku državnog zdravstvenog osiguranja. Međutim, postoji i opcija da pregled obavite i u nekoj od privatnih ordinacija. Mnoge privatne oftalmološke ordinacije u Beogradu nude poseban paket za predškolce, u koji su uključeni svi potrebni pregledi za upis u školu, što obavezno podrazumeva i oftalmološki pregled. Takođe, ukoliko je detetu ustanovljena neka očna bolest, a kod dece su najčešće razrokost, slabovidost ili kratkovidost, postoje brojna mesta na kojima deca mogu odlaziti na vežbe kojima se vid može korigovati, ali i očne bolnice na kojima se obavljaju operacije i na najmlađim pacijentima.

Cena oftalmološkog pregleda varira u zavisnosti od ordinacije. Kada je državni očni lekar u pitanju, preglede pokriva zdravstveno osiguranje. U poslednjih nekoliko godina postoji niz onih ordinacija koje reklamiraju svoje usluge po izuzetno niskim cenama. Ono na šta posebno treba obratiti pažnju jeste da se svaki od preventivnih pregleda uradi kompletno i bez odlaganja. Ukoliko se ispostavi da dete treba da nosi naočare za vid, izbor ramova i stakala je toliko raznovrstan da svaki mališan može izabrati one koje mu se najviše sviđaju i koje mu odgovaraju. 

 Srodni tekstovi:


Koliko kvalitet i cena tepiha utiče na izgled dečije sobe

Prilikom izbora tepiha za domaćinstvo mnogi gledaju da naprave idealan odnos cene i kvaliteta. Ponek...

Detaljnije

Trudnoća po nedeljama – koje nedelje su ključne?

Ako govorimo o trudnoći po nedeljama, već na samom startu treba napomenuti da trudnoća može trajati ...

Detaljnije

Važnost pripreme za dojenje bebe

Drugo tromesečje trudnoće predstavlja period u kome se buduće majke mogu početi pripremati za doje...

Detaljnije

Kako pripremiti predškolca za polazak za školu

Polazak u prvi razred podrazumeva nešto sasvim novo, kako za dete tako i za njegove roditelje...

Detaljnije
Copyright © 2018 Decije ćoše. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS